Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: klawiatura od c64  (Przeczytany 319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~zimolag@wp.pl#*#Nowhere

• Gość
klawiatura od c64
« dnia: 04 Czerwca 2002, 20:45 »
 Ok, wiem że to dość dziwne pytanie, ale nurtuje mnie od dawna.
 Otóż zastanawiałem się nad możliwością podłączenia klawiatury od mojego c64 (który kilka lat temu poszedł z dymem) do pc (np. przez złącze ps/2)
 Ludzie!!!, przecież to była najlepsza klawiatura pod słońcem (noo, fakt, układ klawiszy jest nieco problematyczny w dziesiejszych czasach, ale chiałbym po prostu czegoś takiego spróbować). Jeszcze nie napaliłem się tak bardzo na ten pomysł, żeby w ciemno rozwalić jakąś starą klawiaturę od pieca i próbować zrobić coś takiego \'ręcznie\', więc znacie może jakąś stronkę, gdzie ten problem jest w przystępny sposób rozwiązany?

GemBoy

• Gość
klawiatura od c64
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2002, 20:54 »
 no ja poszedlem jeszcze dalej  
 wiec poszedlem po pomysl   do glowy i z klawiatury od pieca zrobilem... uwaga   pad do c64    
 tzn zostawilem \'krzyzyk\' i z controla zrobilem FIRE, a reszte klawiszy wywalilem  
 a byla to klawiatura od AT ze sciezkami a nie na stykach jak te nowe...
 i jak mi sie fajnie na tym gra na C64  

~zimolag@wp.pl#*#Nowhere

• Gość
klawiatura od c64
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwca 2002, 00:36 »
 no dobra, tylko ja chcę zrobić coś dokładnie przeciwnego

SPC

• Gość
klawiatura od c64
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2002, 07:14 »
 Hmmm.... Napewno musisz rozwalic jakas klawiature od PC. Jest tam taka mala plytka ze sterownikiem, ktora musisz wymatowac. Przed tym sprawdz jakie klawisze sa przypiete do ktorych pinow (jest z tym troche roboty). Potem trzeba poprzecinac scierzki na klawiaturze od C64 i wszystko na nowo polaczyc. Troche zezby jest, ale wszystko jaknajbardziej wykonalne.