Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C128 uwalony  (Przeczytany 1281 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waldemarczajkowski

• Gość
C128 uwalony
« dnia: 07 Grudnia 2009, 15:28 »
 witam,  ponieważ  nie  umiem  nic  znaleźć  na  tym  forum  proszę  o  pomoc  kogoś,  kto  zna  się  na  C128  -  przywiozłem  stary  komputer  z  rodzinnego  domu  gdzie  działał  czas  temu  jakiś  (2-3lata  temu)  i  nie  chce  zadziałać,  bezpieczniki  oba  w  zasilaczu  dobre,  nie  wiem,  czy  128  ma  bezpiecznik  taki  jak  64  w  środku  ?  bo  nie  mogę  się  dostać  pod  tą  metalową  płytkę

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
C128 uwalony
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2009, 21:04 »
 A  jaki  to  C128?  C128  czy  C128D?  Świeci  power  i  jest  ciemność  czy  w  ogóle  nic  nie  świeci.  Kręci  stacją  dysków  czy  nie  (C128D).  Jeżeli  dioda  power  nie  świeci  (a  jest  sprawna)  to  może  być  zasilacz,  lub  gniazdo  zasilania.C128  ma  chyba  taki  sam  zasilacz  jak  A500  (ale  nie  jestem  pewny  -  nigdy  nie  miałem  C128).  Jeżeli  coś  się  świci  a  nie  świci  na  monitorze,  to  już  trochę  gorzej.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
C128 uwalony
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2009, 21:20 »
 Jak  to  nie  możesz  się  dostać  pod  ekran  ?  
  Masz  zlutowany  czy  co  ?  ;)  

Na  krawędziach  trzeba  znaleźć  te  \'wypustki\'  które  go  trzymają  i  odgiąć.  Tak  przynajmniej  w  c128d  jest.  Zwykłego  c128  nie  mam  akurat  pod  ręką...  

Zasilacz  jest  impulsowy...  W  końcu  ;)
-profil nieaktywny-

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
C128 uwalony
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2009, 22:46 »
 Otwiera  się  to  to  tak  samo  jak  modulator.  Trzeba  odgiąć  trochę  zaczepy  i  schodzi.  Po  zdjęciu  tej  pokrywki  można  pastę  zmienić  (z  tego  co  pamiętam  coś  tam  było  pasta  posmarowane).  Nie  wiem  jak  to  jest  w  C128  (ja  grzebałem  tylko  w  D  i  DCR).  Jeżeli  masz  C128  to  sprawdź  najpierw  zasilacz.  Możesz  go  przedzwonić  miernikiem  co  on  (zasilacz)  tam  ciekawego  na  wtyczkę  zapodaje  (i  czy  w  ogóle).

suchy

• Gość
C128 uwalony
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2009, 14:54 »
 @Waldi,  tutaj:  

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/computers/c128/power/index.html\' target=_blank>http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/computers/c128/power/index.html

...  masz  schematy  zasilaczy  do  C128,  C128D,  C128DCR.  Tak  jak  radzą  Koledzy,  przemierzyć  (nawet  jakimś  tanim  multimetrem  z  supermarketu  ;-)  )  najpierw  napięcia  -  od  tego  zacząć.  

Pozdrawiam  
  suchy

suchy

• Gość
C128 uwalony
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2009, 15:07 »