Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541-II : problem??  (Przeczytany 544 razy)

dizzyx

• Gość
1541-II : problem??
« dnia: 15 Października 2009, 19:55 »
 Przede  wszystkim  witam  wszystkich  ;)  od  jakiegoś  (dłuższego  :P)  czasu  czytam  to  forum,  no  i  postanowiłem  wreszcie  się  zarejestrować  ;D  

Dziś  przyszła  do  mnie  stacja  dyskietek  1541-II  +  całe  pudło  dyskietek  -  oczywiście  z  grami...  Problem  polega  na  tym  -  przy  niektórych  dyskietkach  stacja  \'wariuje\',  tj.  przy  próbie  wczytania  gry  bądź  listingu  plików  głowica  idzie  maximum  do  tyłu,  parę  razy  werknie  i  koniec  ...  sęk  w  tym,  że  po  takiej  felernej  dyskietce  nie  chce  wczytywać  tych  \'dobrych\'  przez  jakiś  czas,  aż  w  końcu  w  dziwny  sposób  załapie  i  znów  wczytuje...  Wiem,  że  stacja  ta  parę  lat  leżała  nieużywana.  Czy  jest  jakaś  opcja  żeby  coś  z  tym  zrobić?  

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2009, 20:33 »
 Też  mnie  ciekawi  odpowiedź  na  to  pytanie    \'\'  

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2009, 20:49 »
 Wydaje  mi  się,  że  sam  udzieliłeś  już  odpowiedzi  :  \'felerne  dyskietki\'.  

Oby  to  była  tylko  zabrudzona  głowica  -  można  czyścić  specjalnymi  dyskietkami  czyszczącymi  albo  innymi  sposobami  podanymi  na  forum.  

Faktycznie  jednak  dyskietki  nie  są  zbyt  trwałym  nośnikiem  i  kilka  lat  leżenia  nie  sprzyja  trwałości  śladu  magnetycznego.  

Spróbuj  sformatować  dyskietkę  i  odpal  na  niej  np.  mójk  disk  checker  (jest  na  csdb)  -  jeżeli  nie  będzie  bad  sectorów  tzn.  że  dyskietki  Ci  się  rozmagnesowały.  To  wariowanie  które  opisujesz  to  właśnie  dos  usiłuje  odnaleźć  ślad  w  halftrackach  i  jak  się  nie  uda  -  cofa  głowicę.  Jeżeli  masz  bad  secktory,  które  nie  odnajdują  się  w  halftrackach  i  są  to  części  programów  -  na  danych  możesz  postawić  krzyżyk  i  formatować  dyskietkę.    
  Głowice  też  bym  przeczyścił...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2009, 20:59 »
 Kurcze  tylko  pewnie  nie  masz  jak  transfernąć  tego  disck  checkera  z  d64  na  dyskietkę    \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

dizzyx

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2009, 21:17 »
 No  nie  mam  niestety  :/  
  W  każdym  razie  dzięki  za  info  ->  dziwi  mnie  tylko  że  niektóre  dyskietki  \'raz  działają  raz  nie\'  ...  no  cóż,  chyba  najmądrzejszym  posunięciem  w  tym  momencie  będzie  czyszczenie  głowicy  i  zobaczenie  co  to  da  :)  W  każdym  razie  dzięki  za  pomoc  :)

2sam

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Października 2009, 23:23 »
 Problemem  może  być  docisk  głowicy.  To  jednak  jest  sprzęt  który  ma  więcej  niż  kilka  lat.  Same  dyskietki  też  czymś  mogą  być  zabrudzone  (np  nalot  z  dymu  papierosowego)  co  brudzi  głowicę.  To  by  tłumaczyło  dlaczego  jest  potrzebny  jakiś  czas  do  powrotu  do  normalnej  pracy.  

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2009, 14:18 »
 W  jaki  sposób  najlepiej  wyczyścić  głowicę?  Od  razu  mówię,  że  żadnych  dyskietek  czyszczących,  czy  czegoś  w  tym  rodzaju  nie  posiadam.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2009, 14:27 »
 patyk  higieniczny.  z  jedne  strony  go  lekko  zwilzasz.  wycierasz  nim  glowice,  po  czym  czyscisz  do  sucha  drugim  koncem.  

jak  masz  spirol  to  lepiej  uzyc  spirolu  zamiast  wody.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"