Czy ktoś jest użytkownikiem PCta z płytą główną ASUS P3-BF (CHIPSET 440BX) oraz bez problemu udało mu się przetransferować coś z 1541 na PC ? Jeśli tak, to bardzo proszę o spisanie ustawień BIOSu, które odpowiadają za transfer przez kabelek XE1541 oraz konfigurację pamięci. U mnie Star Commander nawet nie chce się uruchomić (mam w.w. płytę główną, procesor Celeron 900/100, magistrala chodzi na 112MHz, 320 MB RAM) - wyświetla: \'No enougch memory to load \'...... czegoś tam - chyba main.exe. Próbowałem wystartować z dyskietki startowej, dyskietki sformatowanej z opcją \'kopiuj pliki systemowe\' i z \'uruchom ponownie w trybie MS-DOS\'.
Na innym komputerze z jakimś starszym ASUSem Star Commander uruchamia się, ale stacja nie jest wykrywana. W konfiguracji ustawiłem to, co jest w opisie w stosownym artykule o transferze (na tej stronie). Może znowu kłania się BIOS ? Zmontowałem sobie kabelek XE1541 wg opisu z tej strony, jest raczej OK. Może potrzebny jest XA1541 ? Jeśli ktoś go zmontował, to proszę o potwierdzenie, że działa i że na XE1541 nie działało.
Jeśli uda mi się przetransferować, to w zamian za pomoc oferuję parę przydatnych zestawów procedur w TurboAssemblerze mojego autorstwa (kod Ľródłowy), np.:
Przewijanie ekranu w dowolnie zdefiniowanym okienku, procedury indeksujące np. wybrane rekordy, prosta pakowarka, słownik pol.-niem - niem. pol. (trzeba uzupełnić słówka
), scroll na przerwaniach itp. (byłem dosłownie maniakiem C-64).