Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Instalowanie JiffyDOS w C64  (Przeczytany 6819 razy)

Offline luzik1980

• Level 3
Instalowanie JiffyDOS w C64
« dnia: 28 Maja 2009, 15:14 »
 Ostatnio  przeglądając  ciekawe  artykuły  natknąłem  się  na  JiffyDOS  co  się  okazuje  jest  bardzo  wygodnym  i  przyspieszającym  sposobem  na  C64,  operacja  niewydajne  się  trudna  należy  mieć  ściągnięty  rom  i  pamięć  EPROM  wszytko  na  tej  stronie  http://www.geneb.org/jiffydos/\' target=_blank>http://www.geneb.org/jiffydos/ chcę  użyć  pamięci  EPROM  -  27C256  jest  łatwo  dostępna  i  kosztuje  ok  20  zł  i  tutaj  mam  parę  pytań  do  tych  co  instalowali  u  siebie  JiffyDOS:  
  1.  Górna  instrukcja  zakłada  instalacje  w  C128  i  C64  z  tym  ze  w  C64  Kelnar  ROM  znajduje  w  miejscu  U32  i  należy  go  wyciągnąć  i  wsadzić  EPROM  z  JiffyDOS,  u  mnie  sprawa  jest  inna  mam  C64\'C\'  z  płytą  V4  (ta  nowa),  i  jest  to  miejsce  U4  jak  w  tym  linku  http://r-mik.eu/c64-jiffydos.htm\' target=_blank>http://r-mik.eu/c64-jiffydos.htm dokładnie  środkowy  obrazek  ,  ponieważ  autor  pierwszego  linku  z  instrukcją  użył  EPROM  27C256-15    
  a  ja  chcę  zastosować  EPROM  27C256  to  czy  będzie  potrzebny  rezystor  ?    

2.  W  artykule  jest  mowa  o  zrobieniu  zwarcia  w  pinie  J6  (otwarty  pin  oznacza  przygotowanie  na  współpracę  z  Eprom  27128),  gdzie  w  wersji  C64  ten  pin  jest  gdyż  nie  mogę  go  odszukać,  może  ta  werjsa  C64  nie  wymaga  takiej  operacji  ?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2009, 09:23 »
 Gwoli  prawdy  należy  przypomnieć  ze  JiffyDos  jest  cały  czas  dostępny  komercyjnie.  Właścicielem  praw  jest  Maurice  Randall  z  ClickHere  Software.

Offline luzik1980

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2009, 14:42 »
 toś  mnie  pocieszył  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2009, 19:39 »
 Oczywiście  nikt  nie  będzie  przyjeżdżał  do  Ciebie  do  domu,  żeby  sprawdzić  czy  masz  licencje  czy  nie  ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2009, 22:30 »
 ClickHere  juz  nie  istnieje,  a  Maurice  przyjal  mnostwo  zamowien    (m.in  na  scpu)  z  ktorych  sie  nie  wywiazal  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2009, 12:31 »
 Nowym  właścicielem  praw  do  JD  jest  Jim  Brain.  

Ogłosił,  że  będzie  można  zalegalizować  \'pirackie\'  kopie  ;)
-profil nieaktywny-

Offline luzik1980

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2009, 11:12 »
 sorry  ale  wiecie  to  nie  jest  temat  o  legalności  jiffyDOS  tylko  o  jego  instalacji  

Offline wlemi73

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipca 2009, 15:33 »
 Witam,  

Czy  to  samo  mozna  zrobic  na  EPROM`ie  27512  (chdodzi  oczywiscie  o  wgranie  wsadu  i  zamontowaniu  w  C64)?  Jesli  tak  to  moze  jakis  manual  poprosze.  

Dziekuje  
  Pozdrawiam

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipca 2009, 16:33 »
 najprosciej  jest  wydlubac  BIOS  z  jakiejs  mobo  od  PC  i  wrzucic  ROM  do  flash`a.  ocywiscie  falsh  jest  za  duzy/za  dlugi,  ale  od  czego  sa  adaptery?  ;)  

ja  tak  firmware  w  black  box  3  zmienialem,  przy  uzyciu  flasha  128KB.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2012, 14:13 »
Żeby nie zakładać nowego tematu (a i tu pewnie będzie dodatkową informacją).

Czy zamiast 27C256 mogę użyć M27256-2FI ? Taką kostkę zaprogramował mi kolega, ale zanim będę w domu i zanim wsadzę go do Komody i okaże się, że coś nie działa to chciałbym mieć pewność, że przyczyna może być zupełnie inna, a nie właśnie niewłaściwa odmiana kości.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2012, 14:54 »
musialbys miec wyjatkowy niefart aby czas dostepu tej pamieci byl zbyt duzy zeby dzialala w c64 ;) poza tym na tyle na ile mam wiedzyh nie widze zadnych przeszkod w uzywaniu jakiejkolwiek innej pamieci rom byle by pinout byl zgodny.

z ciekawosci sprawdcizlem czasy dostepu... to co wskazales ma 200ns, w c64 oryginalne kosci mialy ...250ns?

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/22813/STMICROELECTRONICS/M27256-2F1.h tml

http://www.classiccmp.org/cini/pdf/Commodore/ds_2364.pdf

suchy

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2012, 15:08 »
No jest to starszy typ pamięci EPROM w technologii NMOS, prądożerna. Nie polecam, po co obciążać dziadka. Lepiej uzyć 27C256 CMOS. Dla porównania:

Icc - prad zasilania
27256 -  0,1A  27C256 - 35mA (5MHz)

Isb - prąd na standby'u (/CE = Vcc)
27256 - 40mA  27C256 - 0,1mA

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwca 2012, 00:14 »
No cóż... nie wstał... czarny obraz... wada albo po stronie zaprogramowania, albo nie wstaje ze względu na swoją prądożerność...

Przetestowane w 2 wersjach...

Pierwsza: na "kanapkę" (układ z 74LS00 najwidoczniej działał jak należy, raz był Commodore Basic, a raz czarny ekran)

Druga: oryginalny układ OUT, podstawka DIP28 i wsadzony na sztywno - czarny ekran

Niestety oryginał nie przeżył nierównej walki z wyciąganiem a i parę ścieżek trzeba było na PCB "posztukować"

Pora zamówić 27C256 (OTP lub elektrycznie kasowalny) i wrócić do eksperymentu... \"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwca 2012, 01:01 »
No to jest szansa, że kość dobra tylko wsad zły, lub błąd programowania.
Jak masz ten wsad to podeślij na mojego majla.
Sprawdzę go, i będziesz miał pewność że ruszy.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwca 2012, 17:40 »
Krótkie foto story wymiany scalaka z kernalem na inny.
Po dokładnym usunięciu cyny, powinien puścić pod lekkim naciskiem. Nie wolno robić tego siłowo.
Jak scalak wygląda na odlutowany a nie puszcza pcb, można wspomóc się tępo ściętą igłą lekarską gr. 0,8mm.
W roli pacjenta Mentosowe pcb.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"