Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Poszukuje komend do karta MAX PL  (Przeczytany 6246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbyndek

• Gość
Poszukuje komend do karta MAX PL
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Sierpnia 2012, 19:02 »
Karta warto mieć ze względu na ciekawą historię, która się z nim wiąże.

Gdyby nie brak resetu, to byłby znakomity dla osób, które używają często zarówno napędu dyskietek jak i magnetofonu. A to za sprawą wbudowanego turbo do dyskietek oraz programu regulacji skosu głowicy.

Po zakupie (w obecnych czasach) uruchomiłem na nim kilka gier i dem. Jednak to włączanie i wyłączanie komputera było na tyle nużące, że długo się nim nie bawiłem. Pamiętam tylko, że wszystko, co wtedy uruchomiłem działało bez zarzutu, czego nie da się powiedzieć o BlackBoxach, które zakłócały lub uniemożliwiały uruchamianie niektórych programów.

No i jeszcze niestety gra Negatron bez dźwięku, duży minus ze względu na ciekawą muzykę w grze.

Kart się nie pojawia często w sprzedarzy, więc dlatego rosną ceny.

Podsumowując: jak dla mnie to udany kartridż na lata 90', tylko ten brak resetu wszystko psuje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Sierpnia 2012, 22:13 »
z moich pobieznych testow wynika, ze sd2iec nie dziala z max-pl, ponadto wedge w max-pl jest do bani, bo nie ma skrotu do wywolywania polecen DOSu wiec nie da sie na luzie pomiedzy katalogami na karcie skakac.

Sam cart denerwuje mnie sniedzieniem stykow, troche polezy i przestaje dzialac (dzieje sie to z obiema sztukami ktore posiadam).

tak czy siak zamiast tych nic nie wartych gier mogli tam dodac cos ciekawszego...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Sierpnia 2012, 17:24 »
Raf:
wedge w max-pl jest do bani, bo nie ma skrotu do wywolywania polecen DOSu wiec nie da sie na luzie pomiedzy katalogami na karcie skakac.

Sprecyzuj, co masz na myśli. Bo w Max'ie są skróty do poleceń DOSu, zaczynające się od małpy.

Raf:
Sam cart denerwuje mnie sniedzieniem stykow, troche polezy i przestaje dzialac (dzieje sie to z obiema sztukami ktore posiadam).

A to ciekawe. Mój egzemplarz zakupiony w sklepie tak na oko 17 lat temu jest nadal w takim samym stanie, jak przy zakupie. \"\"

Raf:
tak czy siak zamiast tych nic nie wartych gier mogli tam dodac cos ciekawszego...

Aj tam od razu nie wartych, jeżeli w coś nie grasz to od razu oznacza to, że jest to nic nie warte? ;]
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Sierpnia 2012, 18:31 »
V-12/Tropyx:
Sprecyzuj, co masz na myśli. Bo w Max'ie są skróty do poleceń DOSu, zaczynające się od małpy.

no jest to standardowy DOS wedge, ktory jest dostepny tez np na dyskietce oryginalnej do 1541.

albo nie wiem jak wywolywac wlasne polecenia, albo nie ma w nim takiej mozliwosci.
w actionie mozna wyslac polecenie konstruckji zdaje sie
@:"n0:a,b,c

i to dziala, a w max tego nie udalo mi sie uzyskac.

co do tych gier... nie oszukumy sie - lipne sa.
zamiast tego godneijsze uwagi mogly by byc np:
- tester komputera (joye, ram, cia, klawiatura itd)
- jakis kopier np na dwie stacje dyskow

pomyslow na pewno wiele, ale nie gry, ktorych grywalnosc pozostawia sporo do zyczenia.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Sierpnia 2012, 23:33 »
Raf:
@:"n0:a,b,c

Bez "