Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z obrazem  (Przeczytany 238 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Problem z obrazem
« dnia: 17 Listopada 2007, 19:49 »
 Witam  wszystkich  forumowiczów  i  posiadaczy  C-64.Właścicielem  tegoż  właśnie  sprzęciku  byłem  w  przeszłości  sporo  razy.Dziś  gdy  obudziła  się  we  mnie  młodzieńcza  radość  z  posiadania  takiego  sprzętu  postanowiłem  kolekcjonować  wszelkiego  rodzaju  sprzęt  retro(gry  video,komputery).No  i  tak  zaopatrzyłem  się  w  C-64  od  kumpla  ze  strychu  i  jest  malutki  problem.Otóż  po  podłączeniu  go  pod  telewizor  za  pomocą  złącza  RF  obraz  udaje  się  złapać  tylko  na  jednym  kanale(C35)ale  jest  on  całkowicie  zniekształcony  i  nieczytelny  \'\'  Próbowałem  zrobić  przewód  Composite  do  wyjścia  Video  w  C-64  ale  nie  przyniosło  to  żadnego  skutku  niestety(chyba  że  nieprawidłowo  zrobiłem  ten  przewód)Ma  ktoś  jakieś  wskazówki  dotyczące  dostrojenia?Bo  zauważyłem  po  zdjęciu  blaszki  osłaniającej  moduł  wizyjny  w  C-64  trzy  elementy  którymi  można  coś  regulować,ale  nie  biorę  się  za  to  bo  nie  wiem  czy  to  nie  przyniesie  negatywnych  skutków.Ewentualnie  jak  prawidłowo  zrobić  przewód  Composite  żeby  C-64  działał  po  przyłączeniu  do  telewizora  za  pośrednictwem  złącza  Video.  
  Pozdrawiam

Offline OSH

• Level 5
Problem z obrazem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2007, 20:13 »
 O  ile  dobrze  pamiętam,  to  kluczowe  jest  ekranowanie.  Poza  tym,  na  przewodzie  antenowym  nigdy  nie  osiagniesz  dobrego  jakościowo  obrazu,  bo  tam  wszystko  jest  ze  sobą  zmieszane.  Najlepiej  kupić  taki  przewód  na  Allegro.  A  tak  naprawdę  to  najlepiej  jest  załatwić  sobie  monitor  Commodore  1084S  i  zrobić  przewód  który  z  jednej  strony  ma  wtyczkę  DIN-6  a  z  drugiej  3  wtyczki  cinch.  Dwie  z  nich  odpowiadają  za  sygnały  luminancji  i  chrominancji  a  trzecia  za  audio.  Po  podłączeniu  tym  przewodem  obraz  jest  jak  żyleta.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Problem z obrazem
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2007, 20:30 »
 Z  ekranowaniem  na  przewodzie  nie  ma  problemu,pomierzyłem  też  rezystancję  za  pomocą  omomierza  i  wszystkie  wartości  wydają  się  być  w  porządku,a  obraz  jest  w  ogóle  nie  czytelny,wiadomo  jedynie  że  Komoda  jest  włączona  i  tyle,aż  takie  zakłócenia  by  były?.Wiem  wiem,zakup  monitora  byłby  najlepszym  sposobem,ale  już  nie  mogę  się  doczekać  żeby  w  coś  pograć  na  tym  cudeńku  i  rozwiązać  problem.

jacek_44

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2007, 11:02 »
 Problem  może  leżeć  po  stronie  telewizora.  Ja  próbowałem  podłączać  do  jakiegoś  tam  niemieckiego  ORIONA  i  za  cholere  nie  mogłem  tego  zrobić.  Chodziło  o  to,  że  c64  potrzebuje  kanału  \'UHF\',  a  tam  było  tylko  U,  UH,  V  i  komoda  nie  współpracowała  z  tym  telewizorem.  Chyba  tylko  na  UH  troszkę  łapało,  ale  tak  jak  piszesz  obraz  był  straszliwie  nieczytelny.  

Radzę  posprawdzać  na  innym  TV.  

Pozdrawiam.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Problem z obrazem
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2007, 12:42 »
 Sęk  w  tym,że  sprawdzałem  na  dwóch  telewizorach(Trilux  pełne  pasmo+CATV  i  stary  Goldstar)i  karcie  telewizyjnej  od  kompa,a  obraz  pojawił  się  jedynie  na  Triluxie.Pamiętam  że  podłączałem  kiedyś  kiedyś  pod  niego  Komodę  i  że  wszystko  śmigało  bezproblemowo.Wydaje  mi  się  że  problem  leży  po  stronie  modulatora,ale  nie  wiem  co  tam  mogło  paść.

Sancho

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2007, 20:41 »
 Spróbuj  podłączyć  przez  euro.  
  Kabel  można  kupić  na  Allegro:  http://www.allegro.pl/item269339104_kabelek_do_commodore_3_metrowy_super_obraz.html\' target=_blank>http://www.allegro.pl/item269339104_kabelek_do_commodore_3_metrowy_super_obraz.html
  Jak  poszukasz  w  necie  to  znajdziesz  schemat.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Problem z obrazem
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2007, 20:59 »
 Schematy  już  obczajałem,ale  bezskutecznie  niestety.Pojadę  do  miasta  do  sklepu  elektronicznego,może  tam  będą  mieli  taki  przewód.Ale  problem  wizji  złączem  antenowym  i  tak  nie  będzie  rozwiązany,a  przydałoby  się  żeby  mój  komputerek  śmigał  całkowicie  sprawnie  w  każdym  aspekcie.

Desper

• Gość
Problem z obrazem
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2007, 21:12 »
 Sprawdz,  czy  w  TV  masz  mozliwosc  regulacji  tzw.  dostrojenia  -  Fine  Tuning/Strojenie  dokladne.  Byc  moze  kondensatory  w  \'module\'  nie  trzymaja  pojemnosci  i  wizja  pojawi  sie  \'pomiedzy\'  kanalami  -  35/36,  34/35.  
  Zawsze  masz  tez  mozliwosc  wyciagniecia  wizji  ze  zlacza  Video  w  C64.  Pin  nr  4  na  schemacie:  http://pinouts.ru/Multimedia/AudioVideoC64_pinout.shtml\' target=_blank>http://pinouts.ru/Multimedia/AudioVideoC64_pinout.shtml i  podlaczyc  przez  euro,  badz  chinche  w  TV.

Offline NeckUno1

• Level 2
  • **
Problem z obrazem
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2007, 14:57 »
 Tak  tak  sprawdzałem  Fine  Tuning  już  na  samym  początku.Na  każdym  kanale  sprawdzałem  i  nic,tylko  na  jednym  niewielkie  ślady  wizji  z  komody.