Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Myszka GEOS coś nie teges  (Przeczytany 424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robomanus

• Gość
Myszka GEOS coś nie teges
« dnia: 31 Sierpnia 2007, 21:54 »
 Witam!  Mam  problem.  Kupiłem  myszkę  do  commodore  64(wiem  że  do  niego  bo  ma  wyjście  i  oczywiście  wygląd)  i  nie  wiem  co  jest  grane.  Odpalam  kartridż  FINAL  III  i  próbuje  ruszać  myszką  a  ona  tu  i  tam  jakby        była  pijana!  To  ją  rozkręciłem  i  ruszałem  samymi  kółeczkami  to  nic  się  nie  działo.  Trochę  potrząsnąłem  i  ruszyła  się  ale  nie  w  tą  stronę  co  bym  chciał.  Czytałem  że  mysz  może  mieć  dwa  tryby.  Symulacji  joysticka  i  jakiś  swój.  Nie  wiem  co  mam  robić.  PLEASE  SOMEBODY  HELP  ME!!!!  \'\'  

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2007, 08:17 »
 A  jak  myszka  zachowuje  sie  w  trybie  joysticka?  Czy  pracuje  normalnie?  Czy  jest  to  oryginalna  myszka  1351  z  commodore`a?
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

robomanus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2007, 16:35 »
 Jest  to  oryginał.  Nie  wiem  w  jakim  jest  trybie  bo  nie  wiem  gdzie  to  się  ustawia.  Jeśli  wiesz  to  mi  powiedz.  Myszka  jest  na  bank  oryginalna.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2007, 17:47 »
 W  Final  III  po  włączeniu  komputera  musisz  joystickiem  wejsc  do  preferencji  i  ustawic  recznie  myszke  na  odpowiednim  porcie.  Zawsze  po  wlaczeniu  lub  resecie  domyslnym  urzadzeniem  jest  joystick.  

robomanus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2007, 20:55 »
 Ustawiłem  w  preferencjach  i  podłączyłem  myszkę.  No  i  dupa.  Lata  na  ukos.  Ale  jak  zrobiłem  reset  to  coś  się  stało  i  już  nie  lata.  To  znaczy  i  tak  nie  idzie  w  moją  stronę  ale  już  nie  skacze  jak  szalona.  Udało  mi  się  nawet  na  coś  najechać,  ale  to  nie  jest  to  co  bym  chciał.  Co  mam  robić.  Czy  mysz  jest  zepsuta  i  będę  musiał  kupić  nową?  Jeszcze  ją  rozkręcę  i  spróbuje  samymi  kółkami  i  zobaczymy.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2007, 22:55 »
 Rozbierz  myszke.  Kulke  wymyj  porzadnie  wyda  z  mydlem.  Sprawdz  czy  czujniki  po  obu  stronach  koleczek  nie  sa  wygiete  -  w  razie  potrzeby  lekko  je  doginaj,  obkrecaj  walki  i  obserwuj  ruch  na  ekranie.  Jesli  bedzie  on  proporcjonalny  w  lewo  i  prawo,  to  ok.  Walki  w  miejscach  ktore  sie  stykaja  z  kulka  wyczysc  spirytusem.  Na  dolnej  obudowie  myszki  sprawdz,  czy  na  miejscach  w  ktorych  myszka  styka  sie  z  podlozem  nie  przyczepil  sie  brud.

robomanus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2007, 00:20 »
 Dzięki.  Zrobię  to  jutro.  Mam  jeszcze  pytanie.  Są  cztery  czujniki  ruchu.  Dwa  odpowiadające  za  ruch  w  górę  i  w  dół.  I  dwa  za  ruch  w  prawo  i  w  lewo.  Dwa  pierwsze  obsługuje  kółko  ustawione  pionowo  a  te  drugie  kółko  ustawione  poziomo.  Tylko  spotkałem  się  z  taką  myszką,  gdzie  czujniki  odpowiadające  za  ruch  w  górę  i  w  dół  odpowiadały  za  ruch  w  górę  i  w  prawo  a  te  drugie  w  dół  i  w  lewo.  Totalne  pomieszanie.  Czy  to  jest  po  prostu  błąd  producenta  czyli  źle  zlutowana  myszka?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2007, 16:29 »
 1351  też  u  mnie  szalała  pod  Finalem  III  -  bo  on  domyślnie  uruchamia  się  z  obsługą  joysticka  (nie  pamiętam  już  w  którym  porcie).  Po  przestawieniu  na  mysz  i  właściwy  port  -  wszystko  chodziło  jak  ta  lala.  

Konfigurację  można  z  klawiatury  zmienić    -  \'emulując\'  joystick.  Szit  !  Nie  pamiętam  jak  to  się  robiło  ;)  Musiałbym  wyciągnąć  jakąś  Komodę  i  sprawdzić.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2007, 10:59 »
 sciągnij  sobie  GEOS-a  albo  PentelPainta...  to  sprawdzisz  czy  myszka  jest  proporcjonalna  czy  walnięta.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2007, 13:34 »
 I  art  studio  chyba  tez  w  pelnej  wersji  dyskietkowej  obsluguje  myszke,  z  tego  co  pamietam...

robomanus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Września 2007, 15:22 »
 To  najpierw  muszę  mieć  kabelek.  :)  No  ale  dzięki.  Jesteście  wielcy.  Naprawdę.  Co  ja  bym  bez  was  zrobił  :)  A  teraz  jeszcze  jedno  pytanie.  Z  innej  beczki.  Czy  ktoś  zna  kogoś,  kto  by  miał  monitor  do  c64?  Tylko  kolorowy.  Bo  mógłbym  kupić  telewizor  rzecz  jasna  ale  chce  monitor.  Najlepiej  jakbyś  ktoś  miał  do  sprzedania  w  łodzi.  Ktoś  się  znajdzie?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Września 2007, 19:23 »
 Szukaj  monitora  Commodore  1084S,  
  można  je  kupić  dziś  za  grosze.  
  Idealnie  nadają  się  do  C64  (osobna  luminancja  i  chrominancja).

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Września 2007, 20:12 »
 Ja  też  polecam  1084  lub  1084s  -  ma  z  tyłu  kilka  wejść,  jak  podłączysz  C64  kabelkiem  z  osobną  luminację  i  chrominacją  będziesz  miał  najlepszą  jakość.  Oczywiście  innr  monitorki  C=  tez  sa  fajne  (np.  1701),  ale  1084  ma  kilka  wejść,  i  będziesz  mógł  podłączyć  dodatkowo  np  Amigę  po  RGB  i  video  albo  tuner  po  composite.