Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pytanko  (Przeczytany 2732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
Pytanko
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Grudnia 2005, 20:30 »
 Hej  Pewny,  te  opcje  w  XP  można  wyłączyć...  tyle  że  tego  nikt  chyba  z  tych  iNformatyków  nie  wiedział...  98  jest  best  pod  warunkiem  że  odpowiednio  o  niego  zadbamy.  
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Gringo_w

• Gość
Pytanko
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Grudnia 2005, 20:47 »
 Dolin  wyprzedziłeś  mnie  bo  dokładnie  to  samo  chciałem  powiedzieć.Niemniej  nikt  mnie  nie  przekona  że  98  jest  lepszy  od  Xp  ze  względu  na  jego  kruchość.Mam  kolesia  który  średnio  co  3  miechy  wykańczał  98se  bo  wchodził  na  rózne  \'ciekawe\'  strony.Teraz  ma  XP  i  nie  musi  nic  reinstalować  bo  system  nie  pada  od  razu  po  znalezieniu  się  tam  wirusa.

Offline anonymous

• Level 2
  • **
Pytanko
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Grudnia 2005, 20:55 »
 Co  wy  stale  o  tym  95/98  z  niedorobionym  trybem  DOS  co  ma  się  nijak  do  wyjścia  z  Windows  3.11  doDOS?  

Windows  ME  jak  się  sypnie  to  wystarczy  zrobić  instalację  nakładkową  i  jest  zregenerowany.  Jest  to  instalacja  ME  na  nowo  mimo  jego  obecności  na  dysku.  Wtedy  nakładkowa  instalacja  przejmuje  zainstalowane  aplikacje  i  sterowniki.  Ja  tak  robię  i  ME  żyje  już  drugi  rok.  

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
Pytanko
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Grudnia 2005, 21:36 »
 Tak,  ale  ja  uważam  tak  naprawdę  ME  za  pomyłkę  m$-produkt  eksperymentalny  zanim  ludziom  przedstawiono  XP.  Ja  uważam,  że  jeśli  ktoś  ma  wystarczająco  mocny  komputer  to  powinien  mieć  XP  i  absolutnie  nie  cofać  się  do  98/ME  a  o  2000  nie  wspomnę...

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
Pytanko
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Grudnia 2005, 22:06 »
 BTW  Jeśli  ME  się  sypnie  można  skorzystać  z  punktu  przywracania,  zanim  nainstalujemy  nowy  system...

Offline Ewelll

• Level 4
Pytanko
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Grudnia 2005, 22:08 »
 ale  sie  rozwinął  ten  wątek..  a  ja  tylko  chciałam  jednej  konkretnej  odpowiedzi  a  tu  normalnie  bitwa  sie  rozgrywa..  

cóz  kochani..  ja  już  sie  tu  nie  bede  wypowiadała  a  Wy  sobie  dalej  tłumaczcie,  ktory  system  jest  lepszy  \'\'   watpie  by  ktoś  Was  przekonał  innego  do  zmiany  zdania   \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Pytanko
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Grudnia 2005, 13:04 »
 moj  98  dziala  stabilnie  ,  mam  zainstalowane  wszystkie  laty  jakie  na  niego  wyszly  ,  wobodnie  moge  korzystac  kazdego  typu  oprogramowania  ,  w  tym  takze  tego  niskopoziomowego  -  chyba  kazdy  kto  uzywa  xp  wie  jaki  jest  problem  z  dolaczaniem  np  wlasnych  rzeczy  do  LPT  -  chocby  1541  czy  programatora.  przewaznie  trzeba  instalowac  dodatkowe  sterowniki  ,  ktorych  instalacja  konczy  sie  w  ten  sposob  ze  przy  probie  ich  inicjlaizacji  system  sie  resetuje  (blad  ochrony  pamieci  ktorego  sam  wspanialy  windows  XP  nie  wychwytuje?)  

backupy  ktore  malo  co  daja  bo  system  potem  i  tak  nie  dziala  100%  ok?  

niemozosc  instalowania  sterownikow  wedlug  uznania?  

generyczne  sterowniki  w  systemie  ktore  sa  beznadziejne?  (a  ludzie  ktorzy  sie  nie  znbaja  podniecaja  sie  ze  system  sam  wszystko  wykrywa?)  

system  sam  \'zwiazuje  rece\'  uzytkownikowi  ,  trzeba  masz  glupich  rzeczy  wylaczac  aby  skonfigurowac  XP  wedlug  uznania.  

ciekawe  bylo  stwoerdzenie  ze  98  pada  po  bylejakim  wirusie.  chcialbym  nadmienic  ze  mam  98  i  mimo  iz  nie  uzywam  antywirow  nie  lape  wirusow  tudziez  spywareow  po  PATRZE  GDZIE  KLIKAM.  najwyrzej  rodzina  mi  kilka  razy  zjebala  windowsa.  jezeli  dobrze  dbam  o  98  to  i  miesiacami  moze  chodzic  bez  reinstalek  (mialem  98  przez  ponad  rok).  

mam  wrazenie  ze  czesc  z  Was  ktorzy  sie  tu  o  98  wypowiadaja  nie  maja  pojecia  o  czym  pisza,  albo  po  prostu  duypska  nie  chce  sie  ruszyc  zeby  zadbac  o  system  a  \'wspanialy  xp  przeciez  sam  wszystko  robi\'  

xp  ma  niewatpliwie  kilka  zalet  wzgledem  linii  9x  ale  nie  wywodzi  sie  to  z  samego  \'swietnego\'  xp  ,  a  po  prostu  z  zalozen  systemow  linii  NT  (chocby  lepsze  wykorzystanie  pamieci  i  wydajnijszy  multitasking)  .  poczekajcie  pare  lat  jak  wujek  Bill  wprowadzi  przymusowa  rejetracje  systemu  w  trakcie  instalacji...  juz  nie  bedzie  piractwa,  tylko  trzeba  bedzie  placic.  
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline anonymous

• Level 2
  • **
Pytanko
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Grudnia 2005, 19:26 »
 Ravfte,  przejdż  z  98  na  ME.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Pytanko
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Grudnia 2005, 21:36 »
 Anonymous  ,  DOS  to  nie  wszystko...  w  kazdym  badz  razie  -  sprobuj  mnie  przekonac  rzeczowymi  argumewntami  ,  co  me  ma  wyraznie  lepszego  wzgledem  98
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline anonymous

• Level 2
  • **
Pytanko
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Grudnia 2005, 12:26 »
 W  czym  ME  jest  lepszy  od  98:  

-brak  niedopracowanego  trybu  DOS  mającego  się  nijak  do  wyjścia  z  Windows  znanego  w  Windows  3.11  (w  9x  ładowana  jest  przy  wyjściu  do  DOS  nowa  kopia  command.com  zamiast  nastepowania  powrotu  do  kopii  command.com  z  której  windows  został  uruchomiony),  lepiej  wywalić  taki  niedopracowany  tryb  DOS  niż  go  dalej  mieć.  

-brak  numeru  seryjnego  przy  instalacji  

-nowszy  Internet  Explorer  

-nowszy  Media  Player  

-Windows  Movie  Maker  

-brak  bezsensownego  paska  kanałów  

-lepsze  domyslnie  kolory  pulpitu  

-mozliwość  szybkiego  reinstalowania  systemu  mimo  jego  uprzedniej  obecności  na  dysku  (system  wtedy  nadinstalowuje  siebie,  przejmując  sterowniki  i  aplikacje  z  poprzedniej  instalacji)  

-trochę  więcej  narzędzi  systemowych  

-nowszy  directx  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Pytanko
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Grudnia 2005, 14:20 »
 hmm...  nie  przekonales  mnie.  wiekszosc  z  tych  ficzerow  moge  w  98  miec  i  tak  ..  nawet  dzis  instalujac  lysego  me  musialbym  go  aktualizowac  bo  zapewne  masa  jego  bibliotek  zdazyla  sie  przedawnic.(widze  ze  nie  maiales  do  czynienia  z  nieoficjalnym  service  packiem  do  98  ,  jest  tam  nawet  schemat  kolorow  ala  xp  ,  zreszta  na  kolorach  mi  nie  zalezy  ,  gdyby  bylo  inaczej  juz  dawno  bym  mial  xp  bo  jest  \'taki  zajebiscie  zielono  -  niebieski....\')  

z  DOSa  praktycznie  nie  korzystam  ,  zreszta  i  tak  najczesciej  go  uruchamiam  przy  starcie  systemu  pod  F8  co  w  ME  chyba  domyslnie  nawet  nie  jest  mozliwe  (jesli  jest  to  krajam  sie).  

ME  mialem  tylko  raz  ale  to  bylo  gdy  mialem  P166  i  48mb  ram,  jakos  nie  byl  specjlanie  uzywalny  przy  takim  konfigu  :)

Offline OSH

• Level 5
Pytanko
« Odpowiedź #71 dnia: 05 Grudnia 2005, 08:06 »
[quote Ewelll] ale  sie  rozwinął  ten  wątek..  a  ja  tylko  chciałam  jednej  konkretnej  odpowiedzi  a  tu  normalnie  bitwa  sie  rozgrywa..  

cóz  kochani..  ja  już  sie  tu  nie  bede  wypowiadała  a  Wy  sobie  dalej  tłumaczcie,  ktory  system  jest  lepszy  ````   watpie  by  ktoś  Was  przekonał  innego  do  zmiany  zdania   ````  
Hmm,  najlepszy  Kochanie  to  AmigaOS,  albo  MorphOS.  Zero  problemów  z  wirusami,  trojanami,  spyware`em,  hackerami...A  że  nie  ruszą  na  nim  najnowsze  gierki  z  PC  to  mnie  nie  rusza,  bo  Amiga  to  już  komputer  nie  do  gier  tylko  do  profesjonalnej  pracy  ````  

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
Pytanko
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Grudnia 2005, 08:17 »
 Co  Ty,  nigdy  wirusa  na  Ami  nie  miałeś?  To  chyba  jesteś  wyjątkowy  szczęśliwcem  albo  żyjesz  w  błogiej  nieświadomości....

Offline Ewelll

• Level 4
Pytanko
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Grudnia 2005, 14:09 »
 Kotku..  zajmiesz  sie  moim  komputerkiem  podczas  tych  swiat,  obiecuje  ze  nawet  nie  pisne  przy  formacie,  zainstalujesz  mi  to  co  bedziesz  uwazał  (jak  rozumiesz,  musisz  zatroszczyc  o  płytki  do  instalowania;)  )  i  mam  nadzieje  ze  na  jakis  czas  zapomne  o  problemach  z  moim  kompikiem..  ech..

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Pytanko
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Grudnia 2005, 10:00 »
 @anonymous  ciekawe  teorie  ale:  
  -DOS  to  jest  system  operacyjny  więc  niedopracowana  kopia  trybu  DOS  ma  się  nijak,  system  DOS  sam  w  sobie  jest  przynajmniej  stabilny.  
  Druga  sprawa  że  przy  wyjściu  wcale  nie  jest  ładowana  drugia  kopia  command.com,  nigdy  tego  nie  zauwazyłem  w  pamięci.  

-ciekawe  od  kiedy  to  w  takich  produktach  nie  ma  numeru  seryjnego?  

-Internet  Explorer  możesz  też  mieć  w  nowszej  wersji  przy  Win98  

-media  player  jest  tak  beznadziejnym  playerem  że  można  podarować  sobie  jego  nowszą  wersje  

-Windows  Movie  Maker  -  nie  wiem  czy  dobry  nie  używałem  nigdy  

-pasek  kanałów  można  wyłączyć  w  Win98  a  także  można  go  włączyć  w  WinMe  więc  brak  jest  nieodpowiednim  słowem  

-kolory  pulpitu  -  dobre,  zainstaluj  Plus`a  do  Win98  

-Win98  też  można  reinstalować  w  ten  sposób  nadinstalowując  na  starą  wersje  tylko  jest  to  beznadziejna  opcja  w  przypadku  każdego  Win  

-narzędzi  systemowych,  jakich?  

-directx  też  może  być  w  wyższej  wersji  

i  dodaje  od  siebie  co  do  WinMe:  
  -brak  możliwości  wejścia  do  DOS`a  powoduje  ukrucenie  narzędzi  systemowych  dużo  lepszych  niż  te  z  Windows`a  

-ciekawe  z  ilu  dodatkowych  narzędzi  korzystasz?  

a  co  do  instalacji  poczytaj  o  nienadzorowanej  instalacji  i  w  przypadku  Windows  98  korzystałem  z  tego  od  początku  a  dawało  to  takie  możliwości  że  nic  nie  robie  przy  instalacji  i  mam  zainstalowany  system  z  dodatkami  tak  jak  chce,  odrazu  skonfigurowane  wszystko.  
  Plus`a  też  mam  (wygrałem  na  targach  w  1998roku)  i  go  nie  instaluje  bo  nigdy  nie  zależało  mi  na  wyglądzie  itp.  

Korzystam  dużo  więcej  z  linuxa  i  skorzystaj  z  niego  to  zobaczysz  co  masz  przy  instalacji  do  wyboru  (zależnie  od  dystrybucji)