Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: GPL vs Real Life  (Przeczytany 1682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: GPL vs Real Life
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2016, 11:15 »
Faktycznie są:
2012.11.23 New firmware for Micro/Nano SwinSID
 This version has only one improvement: fixed audio muting emulation
Rozwój społecznościowy zapierdala aż miło licencja GPL jest ładnie łamana przez wszystkich modyfikatorów.

Nasz drogi user Swinkers mógłby się wypowiedzieć ile to suportu i helpu dostał od sprzedawców.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2016, 11:20 wysłana przez Kisiel »
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline ivan

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Sierpnia 2016, 13:04 »
Faktycznie są:
2012.11.23 New firmware for Micro/Nano SwinSID
 This version has only one improvement: fixed audio muting emulation
Rozwój społecznościowy zapierdala aż miło licencja GPL jest ładnie łamana przez wszystkich modyfikatorów.

To nie jest ostatnia wersja

estem bardzo ciekaw czy ktoś pokusił sie o swojej poprawki że jakaś tam wersja "gra lepiej" niżeli pozostałe.
Nie, podobnie z poprawkami do SD2IEC :)
Przy pewnym poziomie złożonosci kodu, prędzej napiszesz od nowa niż poprawisz zjebane.
Zrób swinsida na arm/cm plus gate na zatrzask wartości a potem GPL i sława na cały świat.

http://www.amibay.com/showthread.php?68521-nano-SwinSID-HC-(High-Compatibility) i https://www.facebook.com/swinsidultimate/

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Sierpnia 2016, 13:17 »
Nasz drogi user Swinkers mógłby się wypowiedzieć ile to suportu i helpu dostał od sprzedawców.

Rozmawialem z nim na ten temat - goscie, ktorzy wydali zmodyfikowana wersje swinsida (dodatkowo jest tam ponoc CPLD) defuckto zawlaszczyli nazwe, nie dziela sie efektami swojej pracy. Ponadto Swinkels mowil ze jak dotad ani jeden sprzedajacy nie podzielil sie z nim pieniedzmi - niech to da do myslenia tym, ktorzy robia cos dla zabawy, udostepniaja a potem juz nie da sie tego odkrecic :(
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Sierpnia 2016, 13:40 »
tak samo użalał się stwórca sd2iec... prawo serii. GPL nie obowiązuje do nazwy, ja bym pojechał w urzędzie patentowym i by kolesie musieli zapłacić za to. Proces jest możliwy a kaska realna.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2016, 14:33 »
Ten kolo od SwinSid Ultimate twierdzi że to nie open project. Hmm chyba licencja GPL mówi coś innego. Samo dodanie laczka do SwinSida nie upoważnia do kradzieży sotu i przypisania go sobie. Główna zmiana softu z tego co patrzę to obsługa irq, nie ma potrzeby przerywania symulacji co by odczytać rejestr, trochę więcej czasu dla procka i tyle mecyji.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Sierpnia 2016, 14:36 »
http://www.swinkels.tvtom.pl/swinsid/ -> All files from this page are intended for testing purpose only, for non-commercial usage - na stronie nie ma mowy o licencjach.

Ogolnie sie offtop zrobil, pozniej zrobie z tym porzadek.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Sierpnia 2016, 15:25 »
Generalnie to wszystko co piszecie o poszanowaniu GPLa w światku retro to straszna patologia. Nic nie ma złego w używaniu, klonowaniu projektów GPL pod warunkiem, że szanuje się licencję, dokłada coś od siebie do projektu. Jeśli się nic nie umie, to z szacunku dla pracy autora (autorów), należy wspomóc finansowo projekt. To wszystko zależy czy się jest porządnym człowiekiem czy nie.
Tych którzy tylko zarabiają na projektach łatwo (no może prawie łatwo) wyeliminować. Trzeba uświadamiać nowych userów, przy projektach stworzyć listę producentów, którzy wspomagają projekt.
Od takich co tylko biorą należy nie kupować. Jeśli spadnie im dochód lub zaniknie, szybko zorientują się, jak należy postępować. Moneta ich przekona :)
Wyzywanie natomiast od hien i kurew nie przynosi żadnego wymiernego efektu ;).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Sierpnia 2016, 15:56 »
taa uświadamianie userom że wspomagają piractwo , monety itd masz racje olo ma się super..userzy świadomie kupują piractwo. Ja wolę nazywać rzeczy po imieniu. Mógłbym zrobić tak jak olo box z poprawkami, zajebać soft i puścić po cenie produkcji tylko po co...aby się przekonać, że userzy to kurwy? Że cena czyni kurwę?
Jak ktoś nie rozumie, że okradanie licencji GPL jest przeciwko nowym produktom to co mam nazywać go inaczej niż kurwa?  Chłop ma łeb pewnie robi sobie inne zabawki.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sierpnia 2016, 16:32 »
Kwestia podejścia. Świat nie jest tylko zły i zepsuty. Myślę, że lepsze jest przekonywanie i uświadamianie niż wyzywanie. Można zrobić jeszcze wiele dobrego. Trzeba tylko trochę chęci :).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Sierpnia 2016, 16:59 »
Tato poza "kurwami" na forum jeszcze coś robię, może zacznij się jeszcze za kurwy modlić😂 może drgnie serduszko i złodzieje zostaną ukarani.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Sierpnia 2016, 19:34 »
OK. Niech każdy robi co uważa za słuszne. Peace man  ;D .

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:15 »
Ja jestem bardzo daleki od PIS. Wujek dobra rada mówi trzeba ludzi uświadamiać.... problem w tym że nigdy nie napisałeś że olo sprzedając podróbki PoP czy Bomber land robi źle... jak to się ma do tego co piszesz ?
Ni jak, popieranie złodzieji to takie same kurestwo jak wsadzenie babci rękę do torebki i zajebanie dwóch złotych.
Mówisz kochajmy się ja nie popieram... hmm dziwne...

Dla triumfu zła potrzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili.

więc dalej pis.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sierpnia 2016, 22:39 »
Wyciągasz złe wnioski. Dlaczego zakładasz, że ja jestem blisko PIS? Dlaczego wmawiasz mi dewocję? Nie znasz mnie, a osądzasz :(
Nie pisałem nigdy o olo, bo nie miałem z nim styczności i nigdy nie robiłem z nim interesów. Masz jednak rację sprzedawanie podróbek jest złe, ja tego nie popieram, wręcz uważam to za naganne lub jak wolisz to kurestwo.
Jak napisałem postępuj jak chcesz to twoja sprawa, ale weź pod uwagę, że ktoś może mieć zdanie odmienne od ciebie. Trochę tolerancji.

BTW. Nie wierzę w triumf zła :).

Skończmy ten offtop. Temat jest do przegadania przy piwie F2F :).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Sierpnia 2016, 06:37 »
Proste słowa bo widzę żeś mądry
1. Nigdy nie uswiadamiałeś ludziom ze złodziejstwo olka jest złe,
2. Udzielasz porad ogólnych coby źycie było piękne...
3. Gadanie ma na celu tylko rozwodnienie tematu.
Wujku dobra rado nie interesuje nas czy robisz interesy z olkiem bo to nie jest tematem, tylko udzielasz porad ad2 choć  ad1 więc ad3 lub ambasador 😃
Podsumowując co innego robisz co innego piszesz ale rady masz zajebiste😂

Ps. Moderator ma tutaj lajt życie..lekmed dostał półroku pewnie przylizie do nas.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2016, 06:42 wysłana przez Kisiel »

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Sierpnia 2016, 07:31 »
Wiesz co Kisiel powiem ci tylko jedno. Zniszczysz to forum i zostaniesz tu sam. To było moje ulubione forum, ale szkoda czasu i nerwów. Szczerze, to mam dość polemiki z takim człowiekiem. Nie będę z tobą dyskutował, z "geniuszem" się nie da. Zmieniłem też zdanie o rozmowie przy piwie. NIE CHCĘ CIĘ POZNAĆ OSOBIŚCIE.
Żegnam.

Bez wyrazów szacunku i uznania.
hsimpson