Wegi, a tak na marginesie czy DualSid Malinena czasem też nie grozi awarią jak oba Sidy ustawimy na ten sam adres $D400 a s/w będzie usiłował czytać z np. $D41B? Na Lemonie ktoś zasiał wątpliwość, a Tommy się nie odniósł do tematu.
Pytanie nie do mnie, SID'a to ja nawet programować nie potrafię (nawet do asterów Owen robił dźwięki bo ja nie umiałem). Druga sprawa co raczej widać i nie kryłem się z tym - nienawidzę takich projektów z powodów co podałem powyżej - jak się palą SIDy psujakom C64 to bardzo dobrze.
Na moją logikę odczyt daje konflikt dwóch urządzeń jednocześnie na szynie, co z obciążeniem pojęcia nie mam - są tu naprawdę ludzie mocni co na to odpowiedzą. Zapis nie stanowi problemu do dwóch urządzeń jednocześnie - to już wiem. Nie będę mówił kto mi to wyjaśniał, żeby nie prowokować dymu, ale uważam że racja.
@kisiel DO TABLICY !
edit:
Jeszcze może być że PLA ma dekodowanie adresu pełne i w SID do odczytu tak naprawdę jest może z 1-2 komórki - o ile SID się nadaje do odczytu gdziekolwiek - akurat nie mam pojęcia. Więc w tym wypadku może być że SID nie jest fizycznie odczytywany...