Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: CLR/HOME przycisk problem !  (Przeczytany 919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jolly Roger

• Gość
CLR/HOME przycisk problem !
« dnia: 15 Grudnia 2004, 21:52 »
 Hi wszystkim!
 Sorry ze was tu zameczam tak banalnym problemem. Sprawa wyglada nastepujaco.
 Zabralem sie ostro do pisania programow na Komode (uzywam emulatora CCS64 i VICA) ale zawsze mam problem z jednym motywem, najpierw podam linie kodu i wyjasninie.  
 Wyglada to tak:      

10 PRINT \'(CLR/HOME)\'

oczywiscie linia ta powinna czyscic ekran monitora i td ( z tego co mi sie wydaje nawias w cudzyslowiu to chodzi o przycisniecie klawisza CLR/HOME co na pc keyboard odpowiada klawiszowi HOME) z tym ze gdy wciskam przycisk HOME na pc keyboard (podobno emulowany przycisk CLR/HOME na C 64) i potem laduje program nic sie nie dzieje. Moje pytanie jest bo sprawdzilem chyba wszystkie mozliwe kombinacje klawiszy czy da sie to zastapic tekstem pisanym zamiast wcisnieciem guzika CLR/HOME. Albo moze po prostu robie cos zle, moze jest jakas kombinacja klawiszy ktorej jeszcze nie przetestowalem.
 Przeczytalem opisy odnoszace sie do emulacji klawiatury zalaczone do emulatorow ale nic co by moj problem rozwiazalo tam nie znalazlem. Po prostu chcialbym sie dowiedziec jak wyczyscic ekran monitora przez wpisanie lini kodu w programie. Zaczynam sie tez zastanawiac czy moze moj keyboard cos nie dziala tak jak powinien.
 Dzieki bardzo za pomoc i przepraszam za moje pisanie ale dawno juz nie pisalem po Polsku.  
 Trzymajcie sie.
 Jolly Roger.  

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2004, 07:19 »
 Ekran w C-64 czyści kombinacja SHIFT+CLR/HOME a nie sam klawisz CLR/HOME. Jeżeli więc w programie znajduje się taka linia i ma ona za zadanie wyczyścić ekran, to albo powinno być wpisane właśnie PRINT \'(SHIFT+CLR/HOME)\', albo jest to komenda przenosząca kursor do górnego lewego rogu ekranu.
 Jeżeli więc chcesz, żeby ta linia spowodowała wyczyszczenie ekranu, to musisz PO CUDZYSŁOWIE nacisnąć SHIFT i trzymając go klawisz CLR/HOME. Powinieneś zobaczyć małe serduszko. Potem zamknąć cudzysłów i będzie OK. Aha, oczywiście BEZ NAWIASÓW.

Na marginesie, po pierwszym naciśnięciu cudzysłowu C-64 przechodzi do tzw cudzysłowowego trybu pracy (QUOTE MODE). Wtedy po naciśnięciu np. klawisza CRSR-> dostaniesz znak \']\' w negatywie. PO naciśnięciu drugi raz cudzysłowu C-64 powraca do normalnego trybu edycji. Proponuję poeksperymentować  
 A dalszych informacji szukaj w książce Bohdana Frelka \'Commodore 64\' Można ją kupić często na Allegro.

Jolly Roger

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2004, 19:17 »
 OSH,  
 dzieki bardzo za Twoja pomoc, teraz juz wszystko gra.  

Jolly Roger.