Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541 + interfejs równoległy  (Przeczytany 1636 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline taurus

• Level 2
  • **
1541 + interfejs równoległy
« dnia: 19 Października 2004, 13:49 »
 Jedna z moich stacji ma interfejs równoległy, nie wiem tylko jak się z nią komunikowac - jakie są polecenia aby cokolwiek wczytać/zapiasc?

shogun

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Października 2004, 22:39 »
 Z interfejsu równoległego raczej nie skorzystasz z poziomu BASIC`a (chociaż nie wiem, czy przypadkiem nie powstał taki KERNEL, który by to umożliwiał). Interfejs równoległy przydaje się wtedy, gdy korzystasz ze specjalnych programów kopiujących. Stacja w takich wypadkach komunikuje się z komputerem przez standardowy interfejs szeregowy, a dane wysyłane są złączką równoległą.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2004, 06:54 »
 burstcopy .. ten co sie rozpakowuje pod ab cruncherem działa bez błędów... com go poprawił :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

~#*#bug

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2004, 14:43 »

Napisał: shogun

Z interfejsu równoległego raczej nie skorzystasz z poziomu BASIC`a (chociaż nie wiem, czy przypadkiem nie powstał taki KERNEL, który by to umożliwiał). Interfejs równoległy przydaje się wtedy, gdy korzystasz ze specjalnych programów kopiujących. Stacja w takich wypadkach komunikuje się z komputerem przez standardowy interfejs szeregowy, a dane wysyłane są złączką równoległą.
czy piszesz o komunikacji z PC?

shogun

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2004, 22:19 »
 Raczej nie wciśniesz do peceta kabla zakończonego wtyczką USER PORT ;)
 Piszę o komunikacji z jedynym słusznym komputerem, czyli C64 ;)))
 Aczkolwiek, po pewnej modyfikacji okablowania można używać komunikacji równoległej przy korzystaniu ze Star Commandera. Więcej info: http://sta.c64.org/xcables.html\' target=_blank>http://sta.c64.org/xcables.html

Offline taurus

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2004, 07:56 »
 Moze źle się wyraziłem, chodzi mi o komunikację C64 ze stacją. Wspomniana stacja ma wymienioną oryginalną wtyczkę szeregową DIN (okrągłą) na złączkę krawędziową, a po podłączeniu całości nie potrafię wydawać poleceń za pomocą interpretera BASIC. Wymiana wtyczki miała podobmo przyśpieszyć transfer danych.

shogun

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2004, 10:02 »
 No to mnie zaskoczyłeś. Pierwszy raz słyszę, żeby wymiana wtyczki mogła w czymś pomóc. To tak, jakbyś wymienił wtyczkę zasilania lodówki na USB i podłączył do komputera z nadzieją, że lodówka sama zamówi jedzenie przez internet ;).
 A serio mówiąc. Złączka równoległa NIE może zastąpić przewodu szeregowego, ponieważ jest używana RAZEM z nim. Złączka jest z jednej strony zakończona userportem, a druga strona niknie w głębinach stacji przy układzie VIA. Natomiast kabel szeregowy jest z dwóch stron zakończony wtyczkami din i podłączany jest z jednej strony do C64, a z drugiej do stacji.

Offline taurus

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2004, 08:59 »

No to mnie zaskoczyłeś. Pierwszy raz słyszę, żeby wymiana wtyczki mogła w czymś pomóc. To tak, jakbyś wymienił wtyczkę zasilania lodówki na USB i podłączył do komputera z nadzieją, że lodówka sama zamówi jedzenie przez internet ;).
 A serio mówiąc. Złączka równoległa NIE może zastąpić przewodu szeregowego, ponieważ jest używana RAZEM z nim. Złączka jest z jednej strony zakończona userportem, a druga strona niknie w głębinach stacji przy układzie VIA. Natomiast kabel szeregowy jest z dwóch stron zakończony wtyczkami din i podłączany jest z jednej strony do C64, a z drugiej do stacji.

Nie znam się na szczegółach, ale fakt pozostaje faktem - wiele stacji posiada wymienioną wtyczkę z DIN na krawędziowy UserPort, a do szybszej transmisji potrzebny jest jakiś soft - tylko, że też nie wiem jaki i gdzie go można znaleźć.

shogun

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Października 2004, 09:29 »
 Może o czymś nie wiem, ale wiem, że po prostu nie mam już siły tłumaczyć Ci, o co w tym wszystkim chodzi.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Października 2004, 18:35 »
 shogoon może ja wiem, prawdą jest że można zrobić bursta bez seriala, ale trzeba mieć wymieniony eprom w stacji i komodorku. Jeżeli kolega wykombinował stacje z wykopalisk to niestety nie obędzie sie bez kabla DIN. Kabelek burst w tym przypadku może mieć 10 pinów (2 piny potwierdzenie danych wykożystywane przez jeden loader oraz jak dobrze pamiętam burst nibbler) Ot i cała tajemnica. Jeżeli jeżeli po włączeniu kabelka szergowego c64 nie widzi stacji (np.BASIC) to niestety comcio lub stacja ma sfakany port. Polecam wysyłke sprzętu do serwisu CBM ;)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

shogun

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Października 2004, 00:49 »
 hmmm... Czekaj, czekaj... A nie było przypadkiem tak, że burst epromowy pracował na zasadzie takiej, że procedury obsługi dysku w comie i stacji były przepisane od nowa i wszystko działało szybciej na kablu szeregowym bez udziału złączki równoległej? Dawały w zasadzie to samo co action, czy final (szybszy transfer), ale działały przy każdej komunikacji, a nie tylko z poziomu BASIC`a.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Października 2004, 07:28 »

hmmm... Czekaj, czekaj... A nie było przypadkiem tak, że burst epromowy pracował na zasadzie takiej, że procedury obsługi dysku w comie i stacji były przepisane od nowa i wszystko działało szybciej na kablu szeregowym bez udziału złączki równoległej? Dawały w zasadzie to samo co action, czy final (szybszy transfer), ale działały przy każdej komunikacji, a nie tylko z poziomu BASIC`a.
mylisz pojęcia burst a kabelek szeregowy, przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Jeżeli coś działa spod basica to znaczy że działa open, load, save, to czego ci jeszcze brakuje bo nie kumam, a poza tym ja nie pisałem że to działa z basica tylko że są romy podmienione. ehh to chyba wyczerpaliśmy temat bo ja nic na ten temat więcej nie pamiętam, reszta jest w sieci lub w niepamięci ;)

shogun

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Października 2004, 09:55 »
 Nie mylę pojęć ;) Wszystko co przyspiesza transfer jest burstem, przynajmniej tak mnie uczyli w szkole, czy będzie to program, czy kardridż, czy przeróbka sprzętowa. Po prostu nie słyszałem nigdy, żeby jakiekolwiek z tych rozwiązań korzystało JEDYNIE z kabla równoległego.

SPC

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Października 2004, 12:21 »
 Taurus, moze pstryknij pare fotek tego cuda, bedzie latwiej.