Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Brak dźwięku i niedziałający zasilacz  (Przeczytany 3051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
Brak dźwięku i niedziałający zasilacz
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:13 »
Ja też mam pytanie odnośnie zasilacza. Niektórzy z forum podłaczają zasilacz atx od pc, wiadomo 5v pod 5v we wtyczce c64 a co z 9v? jest ono konieczne? Bo jak zasiliłem tylko z 5v to nie mam głosu w c64, co podłaczyc pod 9v~ zamiast 9v~ żeby był głos? 12v, 5 v? Widzę na schemacie mostek greatza więc pewnie to 9v i tak jest prostowane.

Dodam ze czyniłem próby z zasilaczami molex 5v i 12v do zasilania stacji 1541ii i dopiero 3 podejscie okazało sie udane. Jakby co mogę podać nazwę sprzedającego na allegro który ma małe zasilacze impulsowe o wydajności 12V 1,5A i 5V 2A wielkości zasilacza do laptopa za ok 12zł , sprawdzałem je pod pełnym obciążeniem i dają rade.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:30 »
gnd i 12v z atx podlaczasz do 9v ac w dowolnej polaryzacji. been there, done that. Niepolecane do starej wersji c64, zle gra wtedy sid, ale wyglada na to ze dla ambitnych jest workaround:

http://oms.wmhost.com/misc/c64psu.gif

http://oms.wmhost.com/misc/c64psu.jpg
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:48 »
Ach generator 50Hz. No ale jak mozna podłączyc 12v zamiast 9v to gitara. Wtedy taki zasilacz jak ten bedzie działał, i ma taką zaletę że jest malutki. Musze jeszcze tylko 12v we wtyczce din dolutować.

http://allegro.pl/zasilacz-do-dyskow-wtyk-4-pin-12v-1-5a-5v-2a-fv-i5018679474.html

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:52 »
ktos pisal na forum ze dokladnie ten zasilacz to wielki shit, cena jest atrakycja ale czy naprawde warto?

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Stycznia 2015, 20:04 »
To ja pisałem\"\" Pierwszy wyleciał w powietrze, ale byl od innego sprzedawcy, drugi nie działał pod obciążeniem, ale sprzedawca dosłał mi kurierem drugą sztukę bez zwracania pierwszej i działał jak należy, podłączyłem mu dwa rezystory 10W o odpowiedniej rezystancji żeby go sprawdzić na 100% obciążenia i śmiga. A ten co siadał pod obciążeniem dzis rozebrałem i znalazłem dwa wylane elektrolity po stronie wtórnej, wsadziłem dwa nowe , koszt 2zł i zasilacz działa, oczywiscie próbowany pod obciązeniem. I właśnie go przysposabiam do zasilania c64 bo tamten ciagnie 1541ii.

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Stycznia 2015, 20:35 »
No i udało się, jest głos\"\" rozwiązanie wygląda elegancko\"\" a swoją drogą taki zasilacz do 1541ii zrobiony z zasilacza do dysków 3,5" z wtyczka DIN śmignął mi kiedyś na amibay. Tak że mam pod taki zasilacz podłaczone c64 a pod drugi 1541ii jakby sie coś sfajczyło to dam znać

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Stycznia 2015, 17:50 »
Cena 12zł za egzemplarz może i jest atrakcyjna, ale ja nie podłączyłbym do tego nawet Atari. ;>
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Stycznia 2015, 11:20 »
No jak kto woli\"\" narazie zauwazyłem jedna wadę zasilania 12v zamiast 9V~. Mam wersję c64c z 1991 roku i dźwięk nie działa we wszystkich grach tak jak powinien. Np. w giana sisters działa normalnie ale w grze frankenstein w wersji angielskiej juz przerywa, ma problemy z odtwarzaniem kilku dźwieków naraz. Oj chyba bedzie trzeba wsadzic do obudowy ten generator 9v 50Hz

Offline Moldis

• Level 2
  • **
  • Meh.
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Lutego 2015, 11:26 »
Czekam w takim razie na informacje z efektów działania c64 z tym układem 9v. Jestem ciekawy wyników ponieważ sam bym sobie z chęcią wsadził 2 taki zasilacze + ten układ zamiast 2 ciężkich kostek.
C64c / JiffyDOS / SD2IEC / 3xSid
A600 / 2MB Chip / 4GB CF IDE / 4GB CF PCMCIA

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Lutego 2015, 22:16 »
Najchętniej kupiłbym pcb do takiego układu, to by bardzo przyspieszyło budowę\"\" a zależy mi na tym żeby wsadzić ten układ do środka i podłączyć to tak żeby działało z zasilaczem impulsowym i oryginalnym zasilaczem od c64. Po tygodniu testów uznaje że zasilacze są bezpieczne, c64 nie było gaszone przez ostatni tydzien, grało sobie plansze startową do the great giana sisters i nic sie nie sfajczyło. Zasilacze są ciepłe ale nie bardziej niż zasilacz do laptopa

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Lutego 2015, 22:28 »
A sa tam chociaz diody zenera na wyjsciu? Tudziez jak inaczej zabezpieczyc c64 przed nieokreslonym zachowaniem tego zasilacza?

Offline jaku_z_jelcza

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Lutego 2015, 22:37 »
Hmm nie chcę skłamać ale nie widziałem tam diód zenera ale tez nie rozgladałem sie za nimi, wiec może są. Jak będe miał okazje to rozbiore jeszcze raz i zrobie foty tego zasilacza od środka, chyba że ktoś mnie uprzedzi