Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Zamiennik PLA na EPROM  (Przeczytany 1033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2014, 21:45 »
no i lepiej aby klient wiedział co kupuje, więc zamiast ubijać pianę daj ostrzeżenie.
Fajne bo tanie ale nie musi działać poprawnie. To się opłaca jak ktoś chce zaoszczędzić i nie ma wysokich wymagań co do dołączanych "przystawek".
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2014, 22:04 »
Kisiel:
więc zamiast ubijać pianę daj ostrzeżenie

zamiast macic przyjmij do wiadomosci ze to dziala, co moja lista udowadnia ;)
V-12 potwierdza dodatkowo, ze u niego Action Replay dziala poprawnie.

do listy zapomnialem jeszcze dopisac black box 8 atraxu - dziala przy PLA jak i romie.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Stycznia 2014, 22:33 »
Lista udowodniła że nie każdy sprzęt działa to co cały czas mówię i co pisze gościu który reversował PLA.
Dla mnie koniec tematu, wg Ciebie wszystkie wynalazki co nie działają z PLA na EPROM-ie są chujowo zrobione, tak se tłumacz dalej.
Zapomniałeś jeszcze sprawdzić gówniany 1541U-II, Easy Flash 3 i Chamelon.

To rozwiązanie nie jest dla każdego w tym sęk, nie na każdej płycie to działa jak napisał V-12 i Skoe.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2014, 00:10 »
Kisiel:
wszystkie wynalazki co nie działają z PLA na EPROM-ie są chujowo zrobione, tak se tłumacz dalej

to Twoja interpretacja, z listy wynika, ze wiele cartridgy NIE DZIALA na oryginalnym PLA w kompuetrze z roku 1983, czy to tez wina epromu?

dwa pytania do ojca z torunia:
1) ile osob bedzie uzywalo takiego c64 z zabawkami ktore wymieniles?
2) masz takie zabawki, zebym mogl pozyczyc, sprawdzic czy ta substytucja dziala?

wiem ze odpowiedz na oba pytania jest negatywna, wiec w czym problem? nawet takiego ide64 ktory jak sie okazuje nie dziala w pelni  (z czym sie nawet liczylem) praktycznie nikt nie ma... (w polsce moze 3 czy 4 osoby?)

polecam poczytac watki ktore przytroczylem, w wiekszosci przypadkow taka substytucja wystarcza do uzywania sprzetu. sam jestem zaskocozny jak wiele cartow nie startuje na starym c64 (inni na forum tez to zreszta zglaszali kiedys), problem tego typu wystepuje tez np z c128.

tak, przyjmuje do wiadomosci ze nie jest to rozwiazanie idealne, wiec nie wiem do czego pijesz.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

zyga

• Gość
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Stycznia 2014, 07:39 »
V-12/Tropyx:
Tworzenie samoróbki ma sens, ale musi być to nie EPROM, ale specyficzny OTP-PROM, dobrany odpowiednio tak, by czas propagacji nie był za długi

Chinczyki na ebaju mają EEPROMY W27C512 z czasem propagacji 45ns. Powinno być chyba prawie dobrze ;)

Offline Kisiel

• Level 7
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Stycznia 2014, 08:40 »
Raf:
V-12 potwierdza dodatkowo, ze u niego Action Replay dziala poprawnie.

Teleportacja płyty? U mnie AR 7.3 (Atrax) nie działał na starej płycie.
Raf:
ze wiele cartridgy NIE DZIALA na oryginalnym PLA w kompuetrze z roku 1983

Nie działa na Twojej płycie tylko tyle udowodniłeś i nie wiesz dlaczego nie działa.

Raf:
tak, przyjmuje do wiadomosci ze nie jest to rozwiazanie idealne, wiec nie wiem do czego pijesz.

Nie ma o tym informacji w ofercie sprzedaży i to jest rzeczy sedno.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Stycznia 2014, 12:34 »
zyga:
Chinczyki na ebaju mają EEPROMY W27C512 z czasem propagacji 45ns. Powinno być chyba prawie dobrze ;)

No, to nie jest taki klasycznie rozumiany EEPROM równoległy jak 28cXXX. To jest EPROM kasowany elektrycznie (mam ze dwie laski takich tylko większych - ale od SST), programuje się algorytmami EPROMowymi, a nie cuda typu strony ;)

Hmm... 165 zeta za 50 sztuk tych 45 nanosekundowych, bezpłatna wysyłka z Chin. No, ciekawe czy to nie jakiś chiński wałek.
-profil nieaktywny-

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Stycznia 2014, 00:33 »
Kisiel:
Podmień w niej VIC-a na inny rok produkcji powinno pomóc.

A przy okazji pokuszę się o taki test. Zobaczymy wtedy, czy jest to kwestia rewizji PCB, czy VIC'a. W tamtą płytę główną wsadziłem "oryginalnego" PLA z innej płyty głównej. \"\"

Kisiel:
no i lepiej aby klient wiedział co kupuje, więc zamiast ubijać pianę daj ostrzeżenie.Fajne bo tanie ale nie musi działać poprawnie. To się opłaca jak ktoś chce zaoszczędzić i nie ma wysokich wymagań co do dołączanych "przystawek".

Protovision, który sprzedaje superpla, informuje również, że zamiennik nie działa na wszystkich płytach główych. Jeżeli i tak nie działa, to po co przepłacać i ryzykować.

Kisiel:
Teleportacja płyty? U mnie AR 7.3 (Atrax) nie działał na starej płycie.

U mnie AR 7.3 śmiga na kilku starych C64, głównie roczniki 1984. W zasadzie to w każdym C64/128 mi AR 7.3 śmiga. Nigdy nie miałem problemów. A Tobie na jednej płycie nie zadziałał i niepotrzebnie uogólniasz.

zyga:

Zgadza się, mój zamiennik jest właśnie zrobiony na PROM'ie z 45 ns. Skoro działa na niemalże każdej płycie głównej, to po co przepłacać z Protovision. \"\" Przy dobrych chęciach taki zamiennik mozna sobie zbudować za max. kilkanaście złotych.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline ExciterELB

• Level 6
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Stycznia 2014, 12:20 »
http://www.tme.eu/pl/details/27c512-100-otp/pamieci-eprom-uklady-scalone/#

niby na zamowienie.. ale ja juz je kiedys kupowalem... chyba cos kolo 5 pln wychodzilo netto.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Stycznia 2014, 13:46 »
No to u Chińczyków po 3 zeta za kasowalny i 45 ns ;)
-profil nieaktywny-

Offline ExciterELB

• Level 6
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Stycznia 2014, 13:51 »
KB777:
No to u Chińczyków

...i w tym miejscu mocno bym się jednak zastanowił.. jednak TME to TME.. niema lypy.. i jak złożyłem kiedyś zamówienie o 19 to rano już był kurier z paczką.. nie wiem jak to zrobili, ale zrobili \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Stycznia 2014, 13:54 »
V-12/Tropyx:
A Tobie na jednej płycie nie zadziałał i niepotrzebnie uogólniasz.

Uogólniam ?? Napisałem że umnie na płycie nie zadziałał. Jezyk polska trudny?
Jak ma rower to pedał?

czas dostępu nie występuje w przypadku PLA, guma balonowa z gumą od majtek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Zamiennik PLA na EPROM
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Stycznia 2014, 13:16 »
ja ten watek podsumuje: nie karm Kisiel'a ;)