Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: ZUS a mathematica/oxy  (Przeczytany 1080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
ZUS a mathematica/oxy
« dnia: 15 Listopada 2013, 20:54 »
Cytat z wp.pl:
"Rządowe statystyki mówią, że średnia pensja w Polsce to ok. 3600. To znaczy, że średnie składki emerytalne to 703,08 zł miesięcznie - procent składki emerytalnej do ZUS jest stały, określony ustawowo. Liczba pracujących na koniec II kw. 2011 to 16,163 mln. Możecie te dane sami zweryfikować przeglądając oficjalne strony rządowe, sięgając do oficjalnych statystyk GUS. Miłej zabawy. Ale co z tego wynika?? BARDZO WIELE, a właściwie BARDZO DUŻO. Dużo czego?? PIENIĘDZY, oczywiście. Pomnóżcie urzędową i oficjalną liczbę zatrudnionych i oficjalną i bardzo urzędową średnią składkę emerytalną do ZUS. Powinno Wam wyjść miesięcznie 11 375 519 400 zł, czyli ponad jedenaście miliardów trzysta siedemdziesiąt pięć milionów. To gigantyczne pieniądze, a jest to tylko składka emerytalna. Bawmy się dalej: pomnóżcie to razy 12 miesięcy, a wyjdzie na to, że w skali roku jest to 136 506 232 800 zł. Kończą się Wam okienka w kalkulatorze? Mnie też. Zatem powiem, że jest to słownie ponad 136 miliardów 506 milionów zł w roku. Mamy w Polsce około 5 mln emerytów, dokładnie - w marcu 2011 było ich 4,979 mln. To znowu wg. oficjalnych, rządowych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk. Rencistów nie liczę, bo już na pewno nie zmieszczą mi się w kalkulatorze, a poza tym - na nich jest OSOBNA składka!!!. Wychodzi mi zatem na to, że rocznie jest to średnio 27301 zł na emeryta, czyli miesięczna emerytura średnio powinna wynosić 2275,00 zł. Tymczasem średnia emerytura - znowu wg rządowych, oficjalnych i jedynie słusznych i poprawnych statystyk wynosiła w tymże marcu 2011 zaledwie 1721,00 zł. Czyli o 554 mniej niż wynika ze składek wyliczonych na podstawie danych statystycznych rządu RP, GUS, ZUS, KRUS i każdy inny SRUS. Jak policzycie dalej, to wyjdzie Wam NADWYŻKA rzędu 32% w stosunku do wydatków na emerytury (czyli średnio ZUS jest na plusie około 2,5 miliarda zł miesięcznie, czyli 30 miliardów rocznie!!!). Tymczasem, rząd ubolewa, że budżet dopłaca ponoć do emerytur dziesiątki miliardów rocznie. Jesteście zdumieni?? "

Ja nie jestem, gdyż MPIPS mówi: " Na ubezpieczenie emerytalne odprowadzana jest składka w wysokości 19,52 proc. podstawy wymiaru składki. Składka naliczana jest od podstawy nieprzekraczającej w roku kalendarzowym trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia. W momencie, gdy podstawa wymiaru składki osoby ubezpieczonej przekroczy w danym roku kalendarzowym wysokość trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia, w kolejnych miesiącach tego roku nie pobiera się składki z tytułu ubezpieczenia emerytalnego." a to oznacza że elyta nie płaci i brakujące pieniądze wynikają z tego faktu, jest to ok 2,5mld rocznie plus dofinansowanie z budżetu Polski.
Podobno podstawą systemu emerytalnego jest umowa międzypokoleniowa, czyli Ty pracujesz teraz na emeryturę babci.
Pytanie więc czy jak ktoś wprowadza zasadę że są równi i równiejsi to umowa nadal obowiązuje ???

Polska jest najszybciej starzejącym się krajem w UE, jestem dumny że znowu przodujemy jak za komunistycznych czasów.
Brak środków na opiekę starych ludzi będzie się powiększał.

idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2013, 10:47 »
Splatterpunk bardzo chętnie porozmawia o ZUS-ie, tylko musisz z powrotem zarejestrować się na wiadomym forum \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2013, 14:37 »
SUDi
Tutaj akurat nie chodzi o dyskutowanie o ZUS-ie tylko o kasie.
Sądzę że 100% użytkowników tego forum nigdy nie zastanawiało się ile wpływu ma rząd z podatków składek itp i gdzie te pieniądze zwyczajnie znikają. Ktoś ewidentnie rypie społeczeństwo w dupę i opowiada brednie w TV o dziurach budżetowych itp.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2013, 19:53 »
owszem, nie zastanawiam sie nad zus. nie place tam na emeryture.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline F7sus4

• Level 6
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2013, 20:54 »
Jak wyzej, nie wierze w ZUS-owskie emerytury dla naszych rocznikow. Demografia nie pozostawia watpliwosci, uczciwosc panstwa - tym bardziej. Placenie lwiej czesci przychodu statystycznego Kowalskiego przez caly "okres produkcyjny" tylko po to, by kilka ostatnich lat zycia zjadac ochlapy ponizej minimalnej przetrwalnikowej? Nie, dziekuje! Tylko wlasne zaplecze.

Swoja droga, kto ma mozliwosci uzyskania podwojnego obywatelstwa u sasiadow z zachodu po rodzinie, niech dlugo sie nie zastanawia - niedlugo zamkna sie furty.

Offline Kisiel

• Level 7
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2013, 22:05 »
F7sus4:
Swoja droga, kto ma mozliwosci uzyskania podwojnego obywatelstwa u sasiadow z zachodu po rodzinie, niech dlugo sie nie zastanawia - niedlugo zamkna sie furty.

A co bombowych turasów i folksdojczy mają dość ?

Raf

no a ja z uporem maniaka powtarzam że nie chodzi o ZUS, tylko o wyciąganie wniosków z danych statystycznych, więc albo statystyki kłamią albo 20% społeczeństwa zatrudnionego legalnie w Polsce jest wyłączone z umowy między pokoleniowej... z jakiego powodu?
Może mają za dużo pieniędzy na polityków?

Offline F7sus4

• Level 6
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2013, 23:13 »
Kisiel: Oficjalnie nikt nie napisze, ze przeciwko Turasom, ale nie trzeba nawet jezdzic do Reichu, by wiedziec, gdzie ich boli.

Offline shango

• Level 5
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2013, 19:28 »
Ostatnio miałem nieprzyjemne zatarczki z naszym kochanym NFZ, złamałem zęba (jedynka). Okazało się że pomimo płacenia składek NFZ refunduje jedynie plomby ale rekonstrukcji zęba niet i jestem 1000 zł w plecy. Za te składki co wpłaciłem przez te dwadziecia pare lat powinni mi zrobić implanta a tu sam płać bo nie podlega to refundacji.

Offline F7sus4

• Level 6
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2013, 19:38 »
Bo na wizycie prywatnej trzeba sie postarac - "rynek" odbiorcow oceni i wyceni, a jak bedzie fuszera to wiecej nie wroci, finalnie straci "uslugodawca". A na wizycie panstwowej nic nie trzeba, bo jest regionalizacja, a poza tym "czy sie robi, czy sie lezy, dwa tysiace sie nalezy" (a nierzadko wiecej). Welcome to Polandia!

Offline wackee

• Level 6
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2013, 21:54 »
Ciekawe dlaczego jeszcze nikt nie opieprzył za błąd w tytule \"\"

Offline F7sus4

• Level 6
ZUS a mathematica/oxy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2013, 00:30 »
RFX, OXY - poniy, to wszystko jedno diobly som! \"\"