Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Co to za CART i czy da się go ożywić ?  (Przeczytany 1739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Co to za CART i czy da się go ożywić ?
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Stycznia 2013, 01:14 »
jesli nie masz doswiadczenia z lutownica to przy wylutowywaniu tych scalakow na pewno uszkodzisz sciezki. TTLE moglbys w sumie tak jak tu juz koledzy radzili po prostu wyciac, potem poejdyncze piny jest znacznie latwiej wylutowac, z mniejszym ryzykiem uszkodzneia sciezek. To pcb chyba nie ma przelotek? jesli nie ma latwiej uszkodzic sciezki wysoka temperatura.

Co do romu to warto by go bylo odczytac, ale zarazem jest to najtrudniejszy scalak do wylutowania.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Beda

• Level 3
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Stycznia 2013, 01:51 »
Znów taki noga to może nie jestem, jeżeli chodzi o lutowanie \"\"
Pierwszy raz (zresztą aż do zeszłego miesiąca) miałem lutownicę transformatorową (pistolet) przeszło 20 lat temu w ręce.
W tym czasie coś udało się zniszczyć, coś naprawić (nie duże rzeczy), wylutować troszkę elementów ze starych płytek itp. itd.
Przychodziło to falami, więc nie można chyba nawet mówić, że ze mnie amator hehe.

Jakiś czas temu coś mnie naszło na Commodorka i z tą myślą (łącząc świąteczne prezenty itp) zaopatrzyłem się w stację lutowniczą 936A i parę przydatnych drobiazgów do lutowania.

Odsysacz także mam, ale nurtuje mnie ta plecionka do odlutowywania - jest to coś warte ?

Nie wiem, co to przelotka :/

Heh najgrubszym projektem chyba był zakup gołego chipa do PSX i późniejsze szukanie schematu i lutowanie go na pajączka (nie chcieli byście widzieć tego w środku).
Na lutownicę nawinąłem drut ze spinacza i z lupą w ręku (chyba ktoś nawet mi ją przytrzymywał) jakoś dałem radę.
Było to parę ładnych lat temu, ale PSX przyjmuje kopie płyt do dzisiaj \"\"
Parę C64 i parę innych...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Stycznia 2013, 01:57 »
wylutowywanie elementow "tradycyjnymi" metodami wymaga coraz lepszego skilla wraz ze wzostem ilosci nozek :P

Przelotka to metalizowane polaczenie otworow miedzy gorna a dolna warstwa pcb.
plecionka jest ok, tylko trzeba ostroznie uzywac (bezpieczniej jest gdy pcb ma soldermaske i przelotki)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Stycznia 2013, 02:54 »
Eproma zostaw sobie na deser, a skilla podnieś na pomniejszych \"\"
Fajnie gdybyś zrobił tez fotki top i bottom tej płytki, po wylutowaniu wszystkiego.
Można by sobie klona zrobić.