Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Multi Action  (Przeczytany 24784 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Multi Action
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Listopada 2012, 20:37 »
Nie ma za co \"\"

Pytanie do userów MA + SD2IEC (lub GA +SD2IEC) mógłby ktoś zrobić filmik poglądowy jak działa soft Wegiego zaszyty w karcie z SD2IEC, t.j. obraz z przeglądarkami plików  oraz obraz z loaderem od FC3... czyli trzeba wcisnąć F2 i F8. Wrzuciłbym to z podziękowaniami na youtube na moim kanale.
Lasu rąk nie widzę ;)

PS. Ostatni moduł został do zrobienia dla Zaxona, czekam jeszcze na Kenjiego i Rafa z płatnością i ruszam na podbój świata ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Multi Action
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Listopada 2012, 00:23 »
No ja nie mam sprzętu stosownego, powiedzieć tylko mogę na gorąco, że rewelka ;].

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #122 dnia: 08 Listopada 2012, 08:39 »
do mnie też dotarł cały i zdrowy.
No właśnie to chyba pierwszy kart, który ma wsparcie dla sd2iec-owców. Wczoraj się trochę pobawiłem - ma chyba wszystkie browsery plików dostępne na rynku +nagrywacz obrazów d64 JAD-a.
No i wersję "basica" z komendami wspomagającymi obsługę sd.
Działa to fajnie, ale już zauważyłem że jak mam 3 urządzenia na magistrali [1541 #8, 1581 #9, sd #10] to niestety po wybraniu toolsa się wiesza (chyba detektor urządzeń coś nie teges - stacja 1541 zostaje na pomarańczowej diodzie).
Jak odłączam #9, wszystko śmiga bez problemu.

System pod SD [F8 z menu], mógłby mieć jeszcze od jakimś F-em, komendę CD, jest przejście do katalogu wyżej, albo głównego, ale wchodzenie podkatalog, wymaga wpisywania komendy. Przydałoby się, żeby jakiś F "stawiał" na początku wiersza '@CD/' a potem usuwał wszystkie spacje, cudzysłowy etc. do pierwszej litery i "return" na końcu wiersza - byłoby to znaczne udogodnienie.
Przydałby się jeszcze browser o 'nortonowskim" wyglądzie, może się o coś takiego pokuszę.

Z rozszerzonego ramu jeszcze nie korzystałem - bo w sumie nie wiem jak to się robi.

Fajna zabawka.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Multi Action
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Listopada 2012, 09:54 »
Ja póki co tylko testowałem pobieżnie, odpaliłem nawet korektor głowicy. SD2IEC nie posiadam, więc innych opcji nie przetestuję póki co. \"\" Czy zamiast 6.0 można wpakować 7.3?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Multi Action
« Odpowiedź #124 dnia: 08 Listopada 2012, 11:19 »
Skull
W Fibrze klikasz klawisz > to podzieli  ekran na dwa w pionie.
Klawisz Control przełącza pomiędzy urządzeniami. Klawisze 8,9,0 ,1,2 itd. zmiana urządzania.

Offline elwer

• Level 4
Multi Action
« Odpowiedź #125 dnia: 08 Listopada 2012, 15:16 »
Mam MA parę dni dłużej:
- niestety nie mam kamery do nakręcenia filmiku,
@Skull - faktycznie przydałaby się obsługa katalogów (@jest CD/ trzeba dopisać ręcznie) ale źródła są dostępne, kompilator znasz (napisałeś dobry art. o nim) inni pewnie też chętnie skorzystają z wprowadzonych zmian.
"Okienkowy" cart na złoconej płytce zdaje się wchodzi do sprzedaży.
Pamięć Ram ma 32kB i w zasadzie też nie wiem czy da się ją użyć i jak.
@V-12 - masz na ostatnim banku

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Listopada 2012, 16:02 »
ale o co chodzi? - f1 to parent dir przeciez - jak wdusisz f5 po odczytaniu katalogu na nazwie to jeżeli jest to DIR, D64 czy M2I - podejmie właściwą akcję. Zwis na skullowej stacji wynika z tego, że tego cuda loader z fc3 nie obsługuje - pozostaje ładowanie z AR z OFF - nie wiem czy on ma osobne turbo do niej - nigdy nie miałem takiego egzemplarza
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Listopada 2012, 17:40 »
V-12/Tropyx:
Czy zamiast 6.0 można wpakować 7.3?

Masz 7.3 => Wchodzisz przez Reset, F2, => run bank 3.
Ja zauważyłem jeszcze jeden błąd w 6.0 w 7.3 działa ok a w 6.0  nie działa w ogóle. Muszę sprawdzić na emu czy crt chodzi => wina sprzętu czy softu.
elwer:
"Okienkowy" cart na złoconej płytce zdaje się wchodzi do sprzedaży.

Pająk na złoconym talerzu :P Ciekawe czy kiedyś dorobi się user update'ów na tym sprzęcie.

Co do ramu 32K, trzeba odblokować bankowanie allow bit, potem chodzi to jak rom, E13,E14 ustawiasz masz cztery banki po 8K.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Puma

• Gość
Multi Action
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Listopada 2012, 18:19 »
elwer:
Mam MA parę dni dłużej:
- niestety nie mam kamery do nakręcenia filmiku,

Szkoda, z chęcią bym taki filmik obejrzał

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #129 dnia: 08 Listopada 2012, 19:43 »
wegi faktycznie - F5 działa pięknie, człowiek się uczy całe życie.
Co do zwisu to chyba rzeczywiście wina loadera finala, bo spróbowałem na nim i podobne kwiatki wychodzą.

Offline wegi

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #130 dnia: 08 Listopada 2012, 20:06 »
Nie tylko - procedura wykrywania sd2iec jest winna czyli ja - ponieważ robiły mi się nieraz zwisy jak wyszukiwałem sd2iec przez rozkaz UI to zmieniłem, że odwołuję się do generowania błędu 73 ręcznie tzn - wysyłam kod do stacji który robi:

lda #$73
jmp $c1c8

i wtedy działało - nie wpadłem na to, że zdarzy się ktoś kto ma taki unikat a w nim zapewne $c1c8 w romie to jakiś przypadkowy adres a nie jak w 1541/70/71 generowanie błędu z akumulatora - można to zmienić w przyszłości ale jak widzę setki godzin pracy spędzonych na pisaniu firmwarów i żadnego rzetelnego gościa co by to chociaż uczciwie przetestował to łapy opadają, czy jak kisiel pisze o nakręceniu filma - to wychodzi na to, że każdy chce zdobyć eksponat a od siebie nic nie chce dać...

V12 - jak bardzo Ci nie pasuje <- jako hedafit a tak uwielbiasz że ma to być <-HF to tak wpisuj - też zadziała (zadziała wszystko ze strzałką oprócz <-t)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #131 dnia: 08 Listopada 2012, 20:20 »
@wegi nie marudź, nadzieja tylko w Tobie, jako jeden z nielicznych masz odpowiednią wiedzę i doświadczenie, bo siedziałeś w temacie transferu już za "gówniarza", ja jak widzę procedury kernala to już mnie osłabia - a co dopiero rom w drive-ach.

Offline Kisiel

• Level 7
Multi Action
« Odpowiedź #132 dnia: 08 Listopada 2012, 23:09 »
Skull:
@wegi nie marudź, nadzieja tylko w Tobie,

No ja mu się nie dziwię, qrwa wszystkim się nokia 3310 trafiła w domu? Może napisałem że to ma być HD?
Podsumowując robiłem karta a nie wiem jaki jest rezultat roboty.. pewnie Skull tego nie rozumiesz haha.

Offline Skull

• Level 6
Multi Action
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Listopada 2012, 08:24 »
jakąś kamerę mam [ale nie hd], gorzej z sharingiem [nigdy nie udostępniałem nagrań video na necie]- chyba że Ci prześle w zipach?

ps. a propos marudzenia, miałem na myśli "setki godzin", bo np. mnie zajęłoby to tysiące.

Offline kenji

• Level 5
Multi Action
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Listopada 2012, 08:37 »
Kisiel dzisiaj idzie przelew. Jak już będę miał to cudo, to się wezmę za testy.