Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Włamanie na śniadanie.  (Przeczytany 6362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Włamanie na śniadanie.
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Maja 2012, 18:12 »
Temat chyba średnio się trzyma początku a zaczęło się od wielkiego włamania a skończyło na niczym. Gdyby Raf chciał o tym powiadomić to by zrobił to sam - oczywiście nie informowanie też jest nie w porządku - nie napisał czy wyciekły hasła/hashe/emaile lub inne dane - w takim wypadku to i GIODO się klasyfikuje. Można by podejrzewać, że dane wyciekły, dlaczego?
Mianowicie była mowa o udostępnionych prywatnych danych danych Rafa także ciekawe jeszcze co innego mogło zostać skopiowane?
Proponuje zapoznać się z ustawą o ochronie danych osobowych (ja mam z nią styczność na codzień) i określcie czy przypadkiem admin (jak mniemam Raf) nie powinien przypadkiem przypadkiem wszystkich poinformować i poprosić chociaż o zmianę hasła - to, że Ci co się głównie wypowiadają mogą być świadomi i używają różnych haseł do emaili i portali itd nie oznacza, że wszyscy zarejestrowani tutaj tak robią.

Co do biadolenia czy C64Power jest scenowe czy nie - kiedyś nie było, raczej powiedziałbym było tym "innym", który dostarczał różnych informacji nie koniecznie na tematy scenowe. Było Emu64, jest c64scene i pewnie coś jeszcze - nigdy się nie zagłębiałem dokładnie w te tematy.
Dlatego proszę was zostawcie te waśnie gdzieś na zewnątrz, zorganizujcie ring na najbliższym zlocie (jak to zrobicie to na 100% przyjadę aby skorzystać z ringu) i dajcie sobie "po pysku" w sposób kulturalny (urządźcie zawody) a później piwo i sprawa skończona.

Za dużo chyba scenowców się zebrało z innych miejsc tutaj - nie mam nic przeciwko - ale wydawało mi się, że całość to konkurencja na poziomie wiedzy/umiejętności/doświadczenia i zrobienia czegoś lepszego niż inni a okazuje się, że nie tylko. Nie wiem o jakiej płycie piszecie ale jeżeli jest tak cenna, nie do zdobycia to ją udostępnijcie - nawet sam ją wyseeduje torrentem jak kto chce, czy jakiegoś ftpa załatwie.

Także z głupiego wybryku - włamania na C64Power (było już to potwierdzone, że był włam na panel administracyjny a to daje dużo możliwości) może zrobić się poważna sprawa. Także miło by było poruszyć czy coś wyciekło - a jeżeli nie wiadomo to wymusić zmianę haseł itp.

Otwórzcie się też na inne platformy - w jakimś dziale bałagan jak na atari area, atari age, a nie biadolcie że nie to forum - nie zaszkodzi wam a z  pewnością zwiększycie ruch, zainteresowanie i ilość rozmów. Korzystam z kilku takich miejsc, z czego 3 mam regularnie oglądane jako poranna "prasa".

Dziś (dokładniej od 11 do 13 maja) dla przykładu był GameDay w Sosnowieckim Silesia Expo - byłem, obejrzałem i średnio mi się spodobało. Były niby starsze maszynki (pewnie Raf maczał palce w tym) i było to Nintendo 64, Pong, Amiga (pewnie 1200), Amiga CD32 z SX1, PC, C64 + FDD, SNES i pewnie coś jeszcze. Ale np nie było ŻADNEGO Apple (np Macintosh Classic, iMac), Atari (jakiejkolwiek wersji) czy np innych maszynek. Niektórzy wiedzą, że kolekcjonuje różne maszynki i gdyby Raf się odezwał to pewnie bym np takiego Maca Classic przytaszczył, iMaca, Atari czy coś w ten deseń a nawet dziwniejsze Pecetowe rzeczy.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Włamanie na śniadanie.
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Maja 2012, 09:38 »
Dexter:
Proponuje zapoznać się z ustawą o ochronie danych osobowych (ja mam z nią styczność na codzień) i określcie czy przypadkiem admin (jak mniemam Raf) nie powinien przypadkiem przypadkiem wszystkich poinformować i poprosić chociaż o zmianę hasła - to, że Ci co się głównie wypowiadają mogą być świadomi i używają różnych haseł do emaili i portali itd nie oznacza, że wszyscy zarejestrowani tutaj tak robią.

Zgadzam się - taka informacja nie została podana do opinii publicznej. Ale być może wynika to z tego, że dokładnie Raf nie wie, jakie dane z C64Power wyciekły na zewnątrz, czy też może sam włam był tylko, by go postraszyć. Niemniej chyba warto by było profilaktycznie poinformować o potrzebie zmiany hasła na Power.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Dexter

• Level 5
Włamanie na śniadanie.
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Maja 2012, 13:10 »
V-12/Tropyx:
Niemniej chyba warto by było profilaktycznie poinformować o potrzebie zmiany hasła na Power.

Dlatego jeżeli nie jesteśmy pewni co wyciekło lub co gorsza nie wiemy to przyjmujemy najgorszy scenariusz - wyciekło wszystko i wymuszona zmiana haseł dla wszystkich wraz z informacjami.

Troszkę to przypomina ostatnią aferę z innym serwise (pe...) gdzie admini olewali ostro sprawę.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Włamanie na śniadanie.
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Maja 2012, 18:33 »
Okay, zatem...

zwlekalem z ogloszeniem tego i owego, gdyz liczylem na reakcje Floodera oraz byc moze dalszy rozwoj wypadkow.

Oficjalnie:

fakty:

Nie wiem czy nastapil wlam do ktoregokolwiek mojego komputera. Audyt bezpieczenstwa ktory wykonalem nie wykazal zadnego podejrzanego oprogramowania na kilku komputerach. Informacje ktore sa w tym release "scenowym" (z pierwszego postu) byly wyslane przezemnie do osoby drugiej prywatnie, tenze czlowiek wyslal to dalej do jeszcze jednej osoby (bez mojej wiedzy i zgody). Docelowa osoba wypiera sie jednak dalszego spreadu.

Do mojego konta CMSu Joomla na ktorym stoi C64Power ktos zmienil haslo wiec mozna mowic o wlamie. Nie jestem jednoznacznie w stanie ustalic kto to zrobil co ktos na tym koncie poczynil (aczkolwiek elban chwalil sie wlamem na Starym Pierniku). Nie zostala zmodyfikowana tresc strony, posprawdzalem i poresetowalem ustawenia CMSa.

Przypuszczenia:

Mimo wszystko uwazam, ze wyciek jest dosc prawdopodbnym wytlumaczeniem skad pozyskano te teksty.  Chwalenie sie wlamem bylo raczej socjotechnicznym zabiegiem majacym mnie wystraszyc.

Podsumowanie:

Niemniej jednak profilaktycznie moge polecic zmiane hasel zarowno w CMSie jak i na forum, szczegolnie przypominam o zasadzie niezaleznej od zaistnialej sytuacji: nie uzywac jednego hasla do wielu uslug internetowych.

Prawdopobnie wiecej wiedza czlonowie grupy Arise.

Pozostaje mi chyba odeslac ciekawskich do elbana:
Marcin Makowski, makowski1980@gmail.com
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Włamanie na śniadanie.
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Maja 2012, 19:33 »
Zgineło coś?Położyłem torby pod nią,więc jak mogły zginąć?

@Dexter
A ten GIODO to z urzędu chyba nie ściga co?

offtop ale mały:
Dexter:
Dlatego proszę was zostawcie te waśnie gdzieś na zewnątrz

Założyłem wątek aby skasować dział Scene, będzie święty spokój ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Dexter

• Level 5
Włamanie na śniadanie.
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Maja 2012, 21:57 »
GIODO nie ściga z urzędu - można do nich zgłosić jakąś sytuacje. W zależności o zaistnienia problemu i możliwego wycieku danych może też to być konieczne. Jak by np wyciekły z jakiejś firmy dane kadrowe a dokładniej typu: pesel, imie, nazwisko, adres zamieszkania itp to należy to zgłosić, jednak często wewnętrznie firmy potrafią sobie z tym poradzić lub nie jest to robione tak głośno jak w mediach to pokazują. W mediach często jest to jakiś donos do jakiegoś dziennikarzyny, że coś się stało i wtedy już rzecznik prasowy ma problemu aby się nie wypowiadać. Banki przy wszystkich naruszeniach bezpieczeństwa generalnie wolą ciszę i wszystko starają się załatwić bez rozgłosu ponieważ to nie jest dobra reklama ale o tym osoby znające temat publicznie się nie wypowiedzą bo pewnie byłby szum.