Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kupilem monitor kolorowy :)  (Przeczytany 2212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

comankh__

• Gość
Kupilem monitor kolorowy :)
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lutego 2011, 19:46 »

wackee napisal:
No euro to euro, wiadomo - przeciez to nawet nie idzie po RGB euro, nie?

w wypadku amigi - idzie. i to w zasadzie najlepsze co mozna uzyskac. jak sie nie widzialo x lat moze sie wydawac tragiczne \"Very

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Marca 2011, 21:44 »
No dobra, juz uruchomilem moj setup.
Stary 15\" monitor z odzysku 1024x768 za grosze, kabel s-video oraz przetwornik za 100zl z allegro.

Na razie wyglada to tak jak ponizej. Jak to zwykle, ciezko zrobic dobre zdjecia, generalnie kolory sa duzo lepsze (po prostu prawidlowe - ciemniejsze i glebsze) niz te na zdjeciach. To co najwazniejsze dla mnie - piksele w hiresie sa nierozmyte (pic Astarotha), nie ma tez rowniez \"siateczki\" na duzych jednokolorowych powierzchniach (sa gladkie co dobrze oddaja zdjecia, pasy pionowe sa minimalne, okazalo sie ze trzeba odpowiednio dobrac parametr \"sharpness\" w przetworniku i wszystko sie ladnie wygladza).

Jak bylo do przewidzenia, przetwornik chociaz tani \"Smile\" robi deinterlace, chociaz co ciekawe - nie zawsze \"Smile\" Na obrazku Fazee\'go w ogole nie ma migania, za to u Deekaya czesc ekranu lejsuje. Inna kwestia, ze to wszystko chodzi przeciez na 60hz, i kiepski czas reakcji matrycy w tym monitorze na pewno robi swoje.

Na pewno teraz potrzeba by grafika ktory by przyszedl i pobawil sie ustawieniami i przetwornika, i monitora, az bedzie wyciagniete maks z tego setupu, ale tak jak jest do moich zastosowan (ogladanie dem, zestaw do wziecia na party) jest super.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Marca 2011, 21:51 »
ten chinski tvbox to u mnie lezy na szafie bo sie go nie da uzywac wlasnie przez to ze pokazuje jeden frame. Zdjecia piekne tez bym chcial takie robic\"Smile\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Marca 2011, 21:52 »
Hmm no on wlasnie nie pokazuje jeden frame, nie przy ruchomych rzeczach. Deinterlace daje na statycznych picach.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Marca 2011, 07:25 »
no wyglada niezle, ale pokaz hires \"nie w szarym\" bo szary na c64 jest praktycznie zawsze \"clear\". Ktore toto to chinskie ?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Marca 2011, 09:46 »
IMO pokazuje jedna frame bo 50 =>60 Czyli skanuje dwa polobrazy do bufora i wyswietla na 60Hz. Poniewaz komcio wyswietla dwa takie same polobrazy masz jedna frame. Moge sie mylic ale tak mi to wyglada, moge to sprawdzic jeszcze z pdf do scalaka.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Marca 2011, 11:37 »
A skad wiesz jaki scalak u mnie siedzi? \"Smile\"

splatterpunk__

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marca 2011, 11:47 »
Ladnie to wyglada. Bede sie przymierzac niedlugo do zakupu monitora kolorowego tylko jeszcze niewiem czy bede sie tak bawic.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Marca 2011, 13:22 »

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Marca 2011, 14:05 »
Booker, ale z forum Chameleona wynika ze jezeli chodzi o obraz to bedzie to samo (50hz->60hz) tylko 8 razy drozej:

Cytat:
There are some artifacts on the Vic output when running Giana sisters which consist of white speckles in the border area. Vic output always is smooth with scrollers and other fast paced moving objects whereas the VGA output is a tad more bumpy. This is of course a common problem when displaying something in a different refresh rate than the original. The ouput on VGA is always clean and crisp though some colors might need a small boost in order to make the picture on VGA look more vivid, I mentioned this before, I know \"Smile\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Marca 2011, 14:08 »
Pfff. To wole sobie monitor Commodora podlaczyc. Rzeznia. Zwlaszcza na SVIDEO.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Marca 2011, 19:21 »

wackee napisal:
A skad wiesz jaki scalak u mnie siedzi? \"Smile\"

Nie kus bo ten zlom otworze:) Jak dopasowujesz dwa systemy o roznych czestotliwosciach zegara to najczesciej robisz FIFO wiec coby tam nie bylo w tej chinskiej zabawce, jest tam obraz buforowany i tak naprawde widzisz jedna ramke.
Prosty test: dwa ekrany przelaczane na Hsync,  rysuj cos na drugiej ramce \"Smile\" a potem na odwrot.
Obalisz lub potwierdzisz moje przypuszczenia.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Marca 2011, 19:30 »
A ja mam teorie, ze moze to isc pulldownem \"Smile\"
Moge otworzyc to moje, znalezc scalaka i pokombinujemy razem. A moze da sie zmodowac do 50i? \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Marca 2011, 19:39 »
przydalo by sie, zauwazylem ze na podgladzie lace widac. Moj to HTV110-2P i jak to bywa zero pdf chinskie gowno \"Wink\"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Marca 2011, 21:55 »
U mnie glowny scalak jest pieknie wytarty \"Smile\"