Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Silesia party 5 aka Sile5ia  (Przeczytany 32504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

randall__

• Gość
Silesia party 5 aka Sile5ia
« Odpowiedź #255 dnia: 21 Kwietnia 2011, 13:11 »
sam jestes slabizna na dwa sidy \"Razz\"
Shogoon w sample compo - na North 7.

elban__

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 21 Kwietnia 2011, 13:23 »
wyjatek potwierdzajacy regule.

wiekszosc sample compo spedzalem na szlugu, wiec moglem przegapic \"Wink\"

booker__

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: 21 Kwietnia 2011, 13:30 »

Nitro napisal:

Co do konwertow na GFX compo, to ja jestem zdecydowanie na nie. Konwert wg. mnie to albo przepuszczenie zdjecia przez konwerter i ewentualny retusz, albo przerysowanie zdjecia bez uzycia konwertera np. rysujac po warstwie w Timanthesie.
Praca oparta na referencje - no problem, w koncu kazdy sie na jakims tam wzorcach piekna itd. wzoruje \"Wink\"
Argumenty przeciwko konwertom padly, nie chce mi sie ich powtarzac.

W tym temacie proponowalem (choc nie znalazlo sie to w regulaminie) aby autor pracy, muzy i grafy, dal orgom informacje czy praca to kopia (przerysowanie, jak kolwiek, czy warstwami na timantesie, czy grid czy folia na ekranie \"Cool\" ) czy konwert (wrzuta na p1 czy timanthes, i kolorowanie z reki) badz czy cover jezeli chodzi o muze.

I wowczas pan prowadzacy moze powiedziec przed emisja dziela.

Fair?

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: 21 Kwietnia 2011, 14:24 »
Bardziej fair niz wolna amerykanka jaka jest dotychczas, ale nadal wg. mnie nie fair w stosunku do ludzi wystawiajacych 100% oryginalne prace, nie jestem grafikiem wiec nie powiem dokladnie, ale mysle, ze ze zrobieniem oryginalnej pracy jest o wiele wiecej roboty niz przepikselowaniem 1:1.

booker__

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 21 Kwietnia 2011, 17:06 »
nxo wiadomo, dlatego kiedy widzowie wiedza ze cos jest kopia/konwertem/coverem moga zaglosowac stosownie do tego.

a jak nie wiedza, to dupa.

bimber__

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: 21 Kwietnia 2011, 17:42 »
najprosciej zeby autor w tekscie przy depacku napisal \'no copy\' i pozamiatane, bez zadnych regulaminow, formalnosci itp.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 21 Kwietnia 2011, 17:46 »
Hmm, wyniki ostatniej Silesii niezbyt potwierdzaja ta teorie, i dlatego wlasnie jestem za eliminacja konwertow:
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=94215
Prosty konwert z PC - 7
vs
http://noname.c64.org/csdb/release/?id=94261
100% oryginal - 8

Jak ktos chce pokazac jaki jest fajny i jak kreatywnie potrafi konwertowac P1 czy Mufflonem zdjecia dodajac ewentualnie dopiski, to niech poleci poza compo.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #262 dnia: 23 Kwietnia 2011, 11:43 »
Praca black tampon wygrala bo niosla przeslanie \"Wink\" Byla rysowana sam widzialem potem konwertowana. Takie czasy, nowa era \"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #263 dnia: 23 Kwietnia 2011, 15:09 »

carrion napisal:
nieprawda, ale nie wiesz tego, bo nie jestes grafikiem \"Smile\"

Moze i nie jestem grafikiem, ale obrazkow wiecej w zyciu narysowalem (i to w roznych trybach) niz Ty skomponowales zakow, LAMERZE!!! \"Smile\"

sebaloz napisal:
Tak samo w intro kompo, nie ma limitow wiec Wacek wystawial dwa intra na Silesia 3.

No powiedzmy ze to bylo intro i \"intro\" \"Smile\"

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #264 dnia: 24 Kwietnia 2011, 18:45 »
Dobra pokonczylem co mialem pokonczyc wiec mozna zaczac znowu czytac glupoty \"Smile\"
Kilka rzeczy ktore zauwazylem
- Sebaloz sie obrazil \"Smile\"
- Wacek ja takze uwazam, ze fantasy,cartoon etc to odpowiedniki gatunkow muzycznych, a NUFLI, HIRES to odpowiedniki 2sid i sample. Zreszta kodowanie dobrego intra 1kB to calkowicie inna robota niz kodowanie 4kB. Ja Ciebie nie przekonam a ty mnie:)

Co do dema to nie NIGDY nie obiecam, ze kiedykolwiek wyjdzie jakakolwiek moja produkcja na Silesii. Bo napisze, ze zrobie a potem wydarzy sie cos co uniemozliwi mi jego stworzenia i dostane zjeby od Raf\'a (to apropo outfitu do www Silesii)

Kolejna rzecz to demo wystawiam (bo robie glownie dlatego, ze lubie) aby:
- obejrzec je na bigscreenie przy reakcjach ludzi je ogladajacych
- wziac udzial we wspolzawodnictwie z najlepszymi.
- obserwowac reakcje na csdb

Reasumujac to nie wiem na dzien dzisiejszy gdzie bedzie wystawiony Portal II. Nawet jakby byl na LCP to nie jest powiedziane, ze nie bedzie dema na Silesii (patrz rok 2009).

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #265 dnia: 24 Kwietnia 2011, 22:03 »
ale ja sie wcale nie obrazilem, daje caly 1% szans na moj przyjazd na Silesie, po prostu nie jest to juz dla mnie party nr.1 na ktorym trzeba byc, moj ranking party do wystawiania dem:
1. X
2. LCP
3. Revision
4. Forever
5. Silesia

Organizatorzy silesii moga robic co chca, to ich party, ja od 2 lat bez rezultatu walcze o zmiane zasad 4kb intro,jesli zamiast party demoscenowego chca robic hardware party w stylu Forever i demoshow starych dem ma byc dopuszczony do wild kompo.. Promocja party jest robiona pod uzytkownikow serwisu c64power, trzeba dac im cos wiecej niz crazy kompo czy demo show, niech zrobia parodie podczas prawdziwych kompotow, moze beda mieli nawet porzadny obraz na bigscreenie z svideo i z normalnymi kolorami. Wydaje mi sie ze to organizatorzy obrazili sie na demoscene i stad przywileje dla lamerow.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #266 dnia: 25 Kwietnia 2011, 13:43 »
@RAF dajcie info o stanie zbiorki, jaki jest cel itp.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #267 dnia: 25 Kwietnia 2011, 15:05 »

Cytat:

1. Intro kompo, mialo to byc zmienione a na stroniee dalej jest nazwa 4kB i nie wiecej niz 16 blokow..
 Albo zmienic nazwe na 16 blocks compo albo dopuscic pelne 1024 bajty.

zostanie to uwzglednione do pelnych 4k - niebawem bedzie zmiana na stronie (jak tez i licznik kasy itd).  

Cytat:

2. Mozliwosc wystawienia drugiej grafiki w gfx kompo, tak bylo zawsze w Tarnowie i na pierwszych Nortach, rowniez na Forever i na X mozna wystawiac po 2 grafiki.

kompo graficzne to w sumie jedyne kompo, na ktorym druga praca miala by racje bytu \"Wink\" ale przy okazji takiego strasznego porownywania do komp muzyczych - dla muzykow jest 2sid, sid, sample... - OK -  to fajnie by bylo gdyby 2 prace grafikow byly wykonane w roznych trybach graficznych (np jeden fli, drugi mc). Generalnei do party jest jeszcze tyle czasu ze zdazymy sie o to wyklocic i wylobbowac \"Wink\"

Cytat:

3. Dopisek do ogolnych zasad wszystkich konkursow:
 - Your entry or part of it may not have been released before the party
 Chodzi o puszczanie fragmentow dem, ktore byly juz wypuszczone albo pokazywane na innych party.

spoko, bedzie

Cytat:

No i najwazniejsze pytanie - czy bedzie kabelek svideo?

TAK, bedzie. Bedzie tez projektor wypozyczony z Benq, o co postaral sie V0yager. Serdecznie dziekujemy.

Cytat:

No slabo, ze chcecie tylko wild\'a na sprzet, to zamyka droge wszystkim tym ktorzy chcieli by pokazac co potrafia i np. nie sa zwiazani z demoscena a chcieliby przyjechac na party bo czytali o tym na C64power.

z C64p i tak nikt na ta imrpeze nie przyjedzie zeby lamac joy\'a, a chodzi tylko o porzadek bo potem jest akacja tego typu:

Cytat:

W tym temacie proponowalem (choc nie znalazlo sie to w regulaminie) aby autor pracy, muzy i grafy, dal orgom informacje czy praca to kopia (przerysowanie, jak kolwiek, czy warstwami na timantesie, czy grid czy folia na ekranie  ) czy konwert (wrzuta na p1 czy timanthes, i kolorowanie z reki) badz czy cover jezeli chodzi o muze.  I wowczas pan prowadzacy moze powiedziec przed emisja dziela.

Sorry za brak responsu. cofnalem sie do 5 kwietnia (cos ok 13 strony?) i nie znalazlem tego pytania a nie chce mi sie wertowac tego watku od samego poczatku. ta sprawe tak naprawde zalatwiloby obligatoryjne pokazywanie workstages (np 3-5) przed pokazaniem finalnej pracy i mysle ze zostanie to dopisane do regulaminu.
Covery w muzyce rowniez powinny zostac zapowiedziane, skoro sa dopuszczone. Taka informacja rowniez znajdzie sie w regulaminie.

Cytat:

Wild na Riverwash to byly autorskie filmiki, wlasnorecznie zrobione z niepublikowanych materialow, nie ma tam zadnych skladanek czy kompilacji kilku wildow z poprzednich konkursow puszczonych np dwa razy szybciej.

Na Breakpoint byly dwa wild konkursy, animation/video czyli odpowiednik wilda z Riverwasha, oraz wild demo na ktorym wystawia sie wlasnorecznie zrobione dema na dowolna platforme np na Commodore +4 albo mozna taka platforme samemu zrobic jak Pan LFT, ale dema sa pisane wlasnorecznie przez autorow. Jesli praca na takie wild kompo zawiera animacje czy filmik to spoko, ale nie moze tam byc rypanego kodu, bo powoduje to dyskwalifikacje takiej pracy.

Wydaje mi sie ze Silesia to scenowe party, a na scenie obowiazuja zasady ze nie rypie sie cudzego kodu lub calych czesci/fragmentow dem i nie sklada sie z tego dema do puszczenia na kompo, bo to jest po prostu lame.

Zasady tzw WILD na Silesia to parodia wildow, dopalacze sprzetowe maja byc wlasnorecznie przygotowane, a nic nie pisze ze dema/oprogramowanie rowniez musi byc wlasnorecznie przygotowane.
 Nie wiem po co jest dopisek \"zachecamy do pisania dema\", skoro dopuszczane sa modyfikowane ripy (dopisek \"warto\").

Po prostu na demo scenie nie przerabia sie cudzego oprogramowania zeby puscic je na kompo.

No i ten dopisek przy WILD: ilosc nieograniczona:

Ale grafike mozna tylko jedna wystawic  

Sugeruje zmiane nazwy kompo z WILD na HARDWARE skoro to ma dotyczyc sprzetu a nie dem/wildow, oraz wykreslenie z zasad tego konkursu slowa \"demo\", bo to jest profanacja tego co robimy na demo scenie.

fragmentami masz racje, fragmentami nie. Ogolnie rozchodzi sie o kategorie sprzetowa a nie do puszczania filmikow (stad na pewno ulegnie zmiana nazwy z WILD - niestety jednoznacznie kojarzy sie). Kilka osob pytalo o mozliwosc zapuszczenia tez i filmiku just for fun (szczegolnie nakreceni tym co sie dzialo na Forever C), wiec i taka kategoria moze sie znalezc w konkursie - ani to zaszkodzi ani pomoze, ale jako jakis przerywnik przed np demo kompo w sam raz \"Wink\"

kasy jest w tym momencie 266zl.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #268 dnia: 25 Kwietnia 2011, 20:45 »

wackee napisal:

Moze i nie jestem grafikiem, ale obrazkow wiecej w zyciu narysowalem (i to w roznych trybach) niz Ty skomponowales zakow, LAMERZE!!! \"Smile\"

Wacek. prosze Cie... nie ciagnij tego watku dalej.

blight__

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: 27 Kwietnia 2011, 22:50 »

Sebaloz/Lepsi.De napisal:
ale ja sie wcale nie obrazilem, daje caly 1% szans na moj przyjazd na Silesie, po prostu nie jest to juz dla mnie party nr.1

Seba, znowu przyjedziemy po Ciebie.. \"Smile\"