Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Vice 2.3  (Przeczytany 9889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Vice 2.3
« dnia: 27 Lutego 2011, 20:31 »
 Hi.  testowal  juz  ktos  nowinki  w  emulacji?  ja  tylko  z  ciekawosci  uruchomilem  x64sc  celem  sprawdzenia  jak  mocno  ta  akuratnosc  nowej  emulacji  sie  w  proca  wgryza...  czysty  basic  -  20-25%  CPU  (Phenom  x2  550BE  3.1GHz).  x64  uruchomiony  rownolegle  nie  przekroczyl  2  %  ;)

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

mallorn

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2012, 09:04 »
Podepnę się do tematu...

Jako że szukam bezskutecznie jak przenieść obraz dyskietki CP/M (używałem na razie DraCopy 1.0D ale chyba potrzebuję jakiegoś ZIPa).. zacząłem się bawić z XU1541 i WinVICE na innym niż zazwyczaj kompie .

Win 7 64bit do tego openCBM, CBM4Win oraz WinVICE 2.2 działają z prawdziwą stacją jak trzeba. Mam tylko problem z WinVICE 2.3 (próbowałem wersji x86 i x64) - opcja prawdziwej stacji iEC jest albo niewidoczna albo nie daje się ustawić - nie mogę tej wersji zmusić do działania...

Ktoś wie jak?
Starsza wersja WinVICE (2.2) 32bit działa z XU1541 i zewnętrznymi stacjami na Win7 64bit.

zyga

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2012, 11:08 »
mallorn:
Jako że szukam bezskutecznie jak przenieść obraz dyskietki CP/M (używałem na razie DraCopy 1.0D ale chyba potrzebuję jakiegoś ZIPa).

No faktycznie, możesz użyć StarZIP http://sta.c64.org/su.html na pece.
- Podzielić .d64 na pliki 1!, 2!, 3!, ... (starzip.exe -A diskimage.d64)
- przerzucić na komodę,
- rozpakować tamże \"\"

Są też inne programy do tego celu np. UltimateLynx stąd: http://zimmers.net/anonftp/pub/cbm/c128/archivers/index.html Możesz rozpakować w trybie C128 - będzie szybciej.

W pakiecie Star Utilities jest do pakowania tool StarLynx.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Vice 2.3
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2012, 11:22 »
mallorn:
opcja prawdziwej stacji iEC jest albo niewidoczna albo nie daje się ustawić - nie mogę tej wersji zmusić do działania...

ja myslalem ze to wina albo 64bit systemu albo braku opencbm w systemie ale skoro tak mowisz ze w 2.2 jest to byc moze opcja ta usuneli w 2.3, w wersji SVN 2.3.13 ktora umiescilem na power niedawno tych opcji zdaje sie tez nie bylo. trzeba zapytac u zrodla ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

mallorn

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2012, 12:40 »
zamieszałem bez sensu.. mam SD2iEC, mogę przenieść cały d64.. tylko czym taki obraz wrzucić na dyskietkę żeby bootowała? (DraCopy pozapisywał sektor po sektorze ale z bootu nici, mimo że na emulatorze sam d64 bootuje)
Spróbuje d64-copy-v1.sfx

mallorn

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2012, 13:07 »
Poszło przez GUI4CBM4Win ....... należało spróbować na początku (zazwyczaj używam CBMXFer) ... mam chyba zły dzień ;) zasugerowałem się też wrzucaniem amigowych DMSów na flopa...
ale właściwie.. gdybym nie miał kabelka do podłączenia PC i stacji CBM to w dalszym ciągu ciekaw jestem czym wrzucić D64 na dyskietkę z poziomu komcia i SD2iEC?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Vice 2.3
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2012, 11:27 »
Jad napisal program umozliwiajacy zapis d64 z sd2iec na stacje 1541

jest on dostepny tutaj:

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=725

mallorn

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2012, 14:41 »
tak.. ale trzeba mieć Jiffy... a ja nie mam \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Vice 2.3
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2012, 14:45 »
hm ja tego softu jeszcze w ogole nie sprawdzalem.... a probowales przy uzyciu SJLOAD? (nie pamietam ile jiffiego jest w SJload, na pewno load i save ;) ) dlaczego konieczny jest jiffy?

zyga

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2012, 16:14 »
mallorn
A tego http://www.kludgesoft.com/c64/d64it.html próbowałeś ?

mallorn

• Gość
Vice 2.3
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2012, 17:57 »
zyga
Wielkie dzięki, jeszcze nie próbowałem.
Poszedłem na łatwiznę z XU1541 i GUI4CBM4Win. Jak przetestuję d128it dam znać.