Przywitam się, bo to mój pierwszy post. Jestem Pancho i po Pixel Heaven coś we mnie pękło i nadrabiam zaległości. W dawnych czasach miałem Atari 65XE i Amigę 500, ale zawsze brakowało mi większej styczności z C-64 i ZX Spectrum (marzenia o fajnych grach, które na nie były). Emulatory mi się już przez lata znudziły, mam ochotę na trochę więcej hardcoru, tak więc sięgnąłem po fizyczny sprzęt. Zacząłem od kupna C-64, dzisiaj przybyło i po kilku godzinach walki chciałem się skonsultować w paru sprawach. Podczepiam się pod niniejszy temat, bo trochę podobny.
Mój zestaw to C-64C (made in Hongkong), Black Box v3, magnetofon 1530, dwa Quickshoty i kilkanaście bardzo starych kaset (w wersji Turbo oczywiście). Wszystko podłączyłem zgodnie z regułami sztuki (oczywiście nie pod napięciem), przez euro do TV LCD, „naumiałem się” korzystania z Black Boxa i regulowania głowicy. Problem jest taki, że przeleciałem z 7 kaset, kilkadziesiąt gier i każde ładowanie kończy mi się Load Error. Jedną, jedyną grę udało się szczęśliwie wgrać, a tak poza tym czarna dziura. Oczywiście może to wina po prostu starych kaset, niedane im było dotrwać do 2013 i nic tu się nie poradzi – koniec tematu. Ale kilka rzeczy mnie niepokoi i chciałem się upewnić:
1. Często mam taki efekt, że wgrywa mi się nagłówek gry, kaseta zatrzymuje się i pojawia najzwyklej w świecie treść headera. Naciskam teraz Spacje albo Backspace (<-) nad Controlem, aby poszło dalej i pojawia się czarny ekran i koniec, nic nie rusza. Czasami rusza, ale najczęściej nie. Wtedy robię Stop i Play i idzie, ładują się główne dane. Czy w momencie Stop/Play już popsułem całą procedurę wgrywania z magnetofonu i na pewno będę miał już Load Error? Mogą to być akcje związane z zabrudzeniem głowicy, błędy i nie uruchamianie automatyczne dalszego Playa? Jakby co jutro skoczę po spirytus i spróbuje doczyścić. Sam magnetofon przewija kasetę bez większych problemów.
2. Niby skumałem regulowanie głowicy, mają być relatywnie proste i wąskie paski. Co prawda nie wiem co jest ideałem, czy muszą być co do linijki wąskie, a każdy odstępstwo to proszenie się o problemy? Niestety zupełnie gładkich nie jestem w stanie ustawić, ale to chyba normalne, czy nie?
3. Czy problemy z ładowaniem i dziwacznym nieuruchamianiem się (naciskam Play i stoi, trzeba drugi raz nacisnąć żeby ruszyło) albo zatrzymywaniem magnetofonu mogą leżeć jeszcze gdzie indziej? Zrąbany Black Box albo RAM w C-64? Da się to jakoś sensownie zweryfikować?
4. Kolejna dziwaczna rzecz. Miałem podpięte dwa joysticki i jeżeli chodzi o klawiaturę wszystko chodziło OK. Po dłuższej zabawie, po którymś tam resecie klawiatura zwariowała. Enter wyświetlał strzałkę, inne klawisze działały też różnie i bardzo dziwnie. Nie mogłem sobie z tym poradzić przed dłuższy czas, bo nawet włączenie/wyłączenie nie pomagało. W końcu odpiąłem jeden z joysticków i problem zniknął jak ręką odjął. Podłączyłem joystick – znowu pojawił się. Wiecie o co może chodzić?
5. I jeszcze jedno pytanie nooba. Przy tym C-64 dioda Power pali się na czerwono, to normalne? Widziałem w sieci, że inne modele miały zielony kolor po włączeniu. Czerwony trochę się od razu awaryjnie się kojarzy, choć z drugiej strony, z tego co pamiętam, w stacji dyskietek LDW 2000 też wszystkie kontrolki mrugały na czerwono.
Z góry dzięki za pomoc.