Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Atari kontra Commodore w interia.pl z 5-tego marca  (Przeczytany 909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cobra of Samar

• Gość
Atari kontra Commodore w interia.pl z 5-tego marca
« dnia: 07 Marca 2010, 20:38 »
 Dla  chętnych:  
  http://nt.interia.pl/news/atari-kontra-commodore,1447043\' target=_blank>http://nt.interia.pl/news/atari-kontra-commodore,1447043

Wg  mnie  ciekawy  artykuł.

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2010, 21:51 »
 moim  zdaniem  rowniez  ciekawy  art,  przez  co  postanowilem  go  zamiescic  na  stronie  glownej.  pozdrawiam.

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2010, 23:33 »
 Dobry  materiał  dla  młodszych  czytelników,  którzy  nie  pamiętają  takich  rzeczy  jak  giełdy  (choćby  Katowice:  Dom  kultury  Huty  Baildon,  także  w  Spodku  i  budynku  PKP)  gdzie  było  zagłuszanie  się,  wrzaski,  wyzwiska,  w  ostateczności  rękoczyny...  Ech,  ta  historia...l

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2010, 14:58 »
 Ciąg  dalszy  ma  być  w  nastepnym  CD  Action.  
  Flooder  nie  zapomnij  wrzucić  newsa;)  
  Pozdrawiam.  
  Kasia

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2010, 14:59 »
 Co  prawda  jest  trochę  niedociągnięć  w  tym  arcie  co  powoduje,że  obiektywizmu  brak  \'\'    ale  jest  \'\'  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2010, 16:06 »
 Taaa...    
  Np.  sprawa  Apple`a  -  to  Wozniak  z  Jobsem  błagali  Tramiela  o  pracę  -  a  tu  w  artykule  piszą,  że  C=  chciało  kupić  Apple`a.  Heheheee,  Apple  było  wtedy  za  cienkie  w  uszach  :P
-profil nieaktywny-

sky

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2010, 18:44 »
 Artykuły  o  podobnej  tematyce  cyklicznie  pojawiają  się  w  „portalach  dla  ludu”:  
  http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/commodore-64-ma-25-lat,1027328\' target=_blank>http://nt.interia.pl/komputery/wiadomosci/news/commodore-64-ma-25-lat,1027328
  i  nie  byłoby  w  tym  nic  złego  gdyby  nie  fakt,  iż  jest  to  głównie  chwyt  marketingowy  mający  zachęcić  obecnych  …30-40…  -latków  do  zakupu  nowego  nr  CD-ACTION.  

Zamieszczenie  słynnego  filmiku:  JIL  ATARI  VS  C64  na  pierwszej  stronie  świadczy  o  wartości  merytorycznej  artykułu  (prawda  Ramos?  \'\'  ):  
  Commando  –  wydany  na  C64  w  1985  r.    \'\'  ,  na  Atari  8-bit  powstał  jedynie  „prototyp”    w  1989  r.  nigdy  nie  sprzedawany  komercyjnie  -  to  co  widać  to  współczesna  (2007  r.)  scenowa  produkcja    \'\'    
  Bomb  Jack  –  wydany  na  C64  w  1986  r.    \'\'  ,  na  Atari  8-bit  nigdy  nie  powstał  -    to  co  widać  to  współczesna  (2008  r.)  scenowa  produkcja    \'\'    
  Jet  Set  Willy  -  wydany  na  C64  w  1984  r.    \'\'  ,  na  Atari  8-bit  wydany  w  1986  r.    \'\'  ,  ale  to  co  widać  to  współczesna  (2007  r.)  scenowa  produkcja    \'\'    

Nie  dajmy  się  zmanipulować  !!!    

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2010, 20:50 »
 Ja  bym  na  miejscu  atarowców  przy  okazji  poruszania  tematu  \'świętej  wojny\'  nawet  nie  chrumknął  na  temat  gier-  pod  względem  osiągnięć  na  tym  polu  C-64  zabija  ośmiobitowe  Atari  śmiechem.  Maniac  Mansion,  Defender  of  the  Crown,  Pirates...  Tego  typu  tytuły  można  naprawdę  długo  wymieniać.

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2010, 21:11 »
 ....  i  dokładać  w  nieskończoność.  Atari  nigdy  nie  było  w  niczym  mocne.  Nie  wiem  jak  jest  w  chwili  obecnej,  ale  przypominając  sobie  czasem  naście  lat  wstecz  to...  odstraszało  mnie  od  razu.  Jakieś  dwa  klawisze  równocześnie,  power  on,  play  i  kurde  SELF  TEST.  porażka,  C64  to  była  potęga  i  nawet  bez  carta  ładując  Turbo  Tape  ROM  i  słynna  strzałka  i  L...  Ech...    

Chyba  odświeżę  wiedzę  i  stracę  tydzień  na  poznanie  nowego  Atari  -  takiego  jakie  jest  teraz  by  poznać  \'dawnego  wroga\'  :)  W  końcu  najlepszą  strategią  zawsze  było  wkupić  się  w  w  szeregi  nieprzyjaciela.  Ale  w  tym  momencie  -  lepiej  jest  na  początek  poznać  broń  przeciwnika...  

Z  dotychczasowej  wiedzy  -  w  latach  80-tych  chwaliłem  sobie  Atari  zanim  dostałem  C64.  Miałem  wtedy  ZX  Spectrum+  (mam  go  sprawnego  do  teraz)  i  powalała  mnie  Montezuma  Revenge.  Całą  rodziną  nocami  graliśmy,  mama  rysowała  mapy,  kombinowaliśmy  itd.  A  teraz?  Siadam,  Ileś  tam  czasu  tracąc  jedno,  może  dwa  \'życia\'  i  koniec  gry  :)  Ale  ogólnie  -  pamiętając  przeszłość  gdy  nie  znałem  C64  (na  ZX  królował  Knight  Lore  -  CZEMU  NIE  WYSZEDŁ  NA  C64???????????  -  firma  Ultimate  się  nie  postarała),  Montezuma  Revenge  na  Atari  rządziła.  Bynajmniej  u  mnie...

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2010, 21:52 »
 Uriel  75  napisał  \'Atari  nigdy  nie  było  w  niczym  mocne.  Nie  wiem  jak  jest  w  chwili  obecnej\'  

Kolego:    
  Atarianie  mają  teraz  wypasione  atarynki  z  rozszerzeniami,  dodatkowymi  pamięciami  i  innymi  cudeńkami.  Naprawdę  pod  względem  elektroniki  zrobili  ogromny  krok  do  przodu.  I  na  te  rozszerzenia  robią  produkcje  scenowe  -  na  gołej  atarynce  nic  nie  odpalisz  co  powstało  w  ostanich  latach  i  jest  godne  uwagi  -  mam  na  myśli  przede  wszystkim  produkcje  demowe.  

MY  Kommorziarze  pozostaliśmy  wierni  swojemu  sprzętowi  i  wydawane  produkcje  scenowe,  działają  na  \'gołej\'  64-ce.  
  I  każdy  ma  to  co  lubi;)  
  Pozdrawiam

Cobra of Samar

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2010, 22:00 »
 Sky  m.in.  napisał:  
  Bomb  Jack  –  wydany  na  C64  w  1986  r.    ,  na  Atari  8-bit  nigdy  nie  powstał  -  to  co  widać  to  współczesna  (2008  r.)  -    scenowa  produkcja      

Lepiej  późno,  niż  wcale  \'\'    

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2010, 08:54 »
 \'MY  Kommorziarze  pozostaliśmy  wierni  swojemu  sprzętowi  i  wydawane  produkcje  scenowe,  działają  na  \'gołej\'  64-ce.    
  I  każdy  ma  to  co  lubi;)\'  

Hehe  po  co  rozszerzac  i  tak  wszystko  sie  da  zrobic  bez  rozszerzenia  :))))  

Paradoksalnie,  to  pewnie  przez  te  fastloader-y  nie  zadomowił  się  u  nas  standard  rozszerzeń  ramu.  

A  co  do  filmiku,  no  właśnie  może  zrobiłby  ktoś  porównanie  ciekawszych  gier  atari  i  commodore  -  a  nie  tylko  te  ostanio  konwertowane  na  atari.  
  (Swoją  drogą  to  jestem  zdziwiony,  że  nie  ma  porównania  niedawnej  konwersji  dynyblaster  na  atari  z  moim  bombermanem  \'\'  )

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marca 2010, 08:58 »
 Oczywiście  nie  zawsze  ładna  grafika  ma  kluczowe  znaczenie,  np.  dla  mnie  również  montezumas  r.    ma  najlepszą  wersję  w  wykonaniu  atarowskim.

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2010, 11:52 »
 Też  nigdy  nie  rozumiałem,  dlaczego  Knight  Lore  nie  wyszło  na  C-64.  Tym  bardziej,  że  Ultimate  wypuściła  Underwurlde  i  Sabre  Wulf...  Cóż,  C-64  miało  Head  Over  Heels,  ale  ja  akurat  w  tego  typu  gry  nie  potrafiłem  się  wgryźć.  Ale  odnoszę  wrażenie,  że  ludzie  z  Ultimate  chcieli  zawojować  świat  C-64  nie  konwersjami  z  Spectruma,  tylko  świeżutkimi  grami  z  Sir  Arthurem  Pendragonem  w  roli  głównej-  i  częściowo  im  się  to  udało.  The  Staff  of  Karnath  czy  Entombed  to  naprawdę  ciekawe  gry  o  \'niespectrumowej\'  grafice.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2010, 21:02 »
 a  mnie  się  wydaje  że  to  tylko  bieda  w  polsce  obdarła  nas  z  dobrobytu  posiadania  dopałek  do  comcia  ;)  Na  zachodzie  bawią  się  w  weelsy,  c-one  itp.  Jakby  mnie  pióro/electron  przekabacił  na  amtarynkę  to  dzisiaj  byśmy  razem  robili  dopierdalacze  do  tego  sprzętu..  no  nie  ziom?  Na  atari  jego  sprzęt  ma  już  około  30  osób.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....