Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SIDowa muzyczka  (Przeczytany 1881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Manganiac

• Gość
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2010, 18:57 »
 Co  do  rozciągania  to  już  wiem,  SHIFT+P,  zbawienna  funkcja.

chateau

• Gość
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lutego 2010, 19:45 »
 nie  wiem  czy  dobrze  zrozumialem  pytanie-  nie  dysponujesz  polaczeniem  pc<->c64  i  pytasz  o  \'odsłuch  kontrolny  na  C64\'.  chodzi  o  emulator  c64  ?

chateau

• Gość
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2010, 19:48 »
 btw,  

;reSID  model  (0  =  6581,  1  =  8580)  

masz  ustawione  na  1,right  ?

Manganiac

• Gość
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2010, 20:11 »
 Chcę  odsłuchać  mój  utwór  na  prawdziwym  SID  chipie.  W  tym  celu:  
  1.  Eksportuję  utwór  z  Goattrackera  do  formatu  .SID  
  2.  Programem  PSID64  przekształcam  .SID  w  .PRG    
  3.  Nagrywam  na  kasetę  uzyskany  plik  .PRG  i  słucham  na  prawdziwym  C64.  

Myślę,  że  chyba  dobry  sposób?  

Co  do  wersji  SIDa,  to  zmieniam  sobie  SHIFT+F8  na  wersję  8580.

chateau

• Gość
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2010, 20:15 »
 tak,to  dobry  sposob  na  weryfikacje.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2010, 21:05 »
 Witam,  podepnę  się  pod  temat  odnośnie  pierwszego  kanału  w  GoatTrackerze.  Wyraźnie  słychać,  że  jest  mocno  przefiltrowany.  Zanim  jednak  się  zorientowałem,  skleiłem  sobie  na  pierwszym  kanale  instrument,  który  brzmi  dzięki  temu  filtrowi  doskonale!  Odpaliłem  to  w  emulatorze  C64,  okazało  się,  że  nici  z  tego  fantastycznego  dźwięku.  Zawziąłem  się  trochę  na  to,  by  móc  go  uzyskać  na  C64,  bo  jest  genialny.  Czy  jest  szansa  ustawić  tak  filtr,  aby  go  ustawić  tak  na  C64?  Próbowałem  trochę  przekręcać  filtr  ustawiając  instrument  na  drugim  kanale,  ale  do  końca  nie  rozumiem  idei  filtrów  chyba,  bo  nie  wychodzą  mi  żadne  pożądane  rzeczy.  Obcinam  to  górę,  to  dół.  Mam  rozumieć,  że  pierwsza  wartość  w  tablicy  to  dolna  częstotliwość  a  drugi  to  górna?  

Jestem  do  tego  stopnia  zdesperowany  chęcią  uzyskania  takiego  dźwięku,  że  chętnie  nagrałbym  to  na  mp3  i  wysłał  komuś,  kto  mógłby  mi  to  wymodulować  choćby  w  GoatTrackerze  ;).  Choć  wolałbym  pogrzebać  nad  tym  sam  i  pewnie  jutro  przysiedzę  przy  tym  dłużej.  

Co  do  filtrów  czytałem,  że  starsze  modele  C64  mogą  mieć  problemy  z  właściwym  filtrowaniem  -  i  że  powinno  się  stosować  1  filtr  na  kanale  w  danej  chwili  a  nie  np:  2  kanały  z  filtrami  jednoześnie.  Nie  wiem  ile  w  tym  prawdy,  wyczytałem  to  z  książki  z  1986  roku  pt.  \'Compute`s  Music  System  for  Commodore  64\'.  

Mam  pewne  obawy  odnośnie  Goat  Trackera  -  nie  wiem  czy  nie  lepiej  jednak  by  było  komponować  muzykę  od  razu  na  C64,  by  uzyskać  porządany  efekt.  Sprawa  tego  typu,  że  robię  jeden  kawałek  do  gry  w  stylu  ambientowym,  a  w  ambiencie  każdy  dźwięk  gra  rolę  i  stąd  ta  moja  \'audiofilska\'  uwaga.  

Z  góry  dzięki  za  konkrety  i  wszelkie  rozjaśnienie  tego  problemu.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Października 2010, 21:40 »
 jaka  wersja  gt?  
  jaki  emu  i  jaka  wersja?  jakie  ustawienie  sida  w  emu?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline BagoZonde

• Level 6
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Października 2010, 09:18 »
 Wersja  GT  V2.70  -  nie  pisałem  tego  bo  podążam  powyższymi  wątkami,  żeby  nie  rozwarstwiać  tematów.  Co  do  emulatora,  to  sprawa  lekko  skomplikowana  ;)  bo  jeden  to  VICE  (wersji  nie  pamiętam,  jestem  teraz  w  pracy)  a  drugi  to  Frodo  emulowany  na  WinUAE  więc  lekko  pogmatwane  (co  do  Frodo  nie  ma  tam  rozbudowanego  wyboru  co  do  emulacji  SID,  są  do  wyboru  tylko  dwie  biblioteki)  ;).  

W  każdym  bądź  razie  sprawa  nie  rozchodzi  się  o  emulator  tylko  o  samego  GT.  Na  pierwszym  kanale  jest  jakiś  filtr  nałożony  i  na  razie  pomińmy  fakt,  że  trzeba  będzie  to  wyłączyć.  O  co  mi  chodzi:  chciałem  tak  dostosować  filtr  instrumentu,  że  przyłóżmy  -  na  kanale  #1  mam  ten  instrument  pod  #15  a  na  kanale  #2  mam  ten  instrument  pod  #16.  
  I  chciałbym  uzyskać  ten  sam  efekt  filtrowania  wpisując  temu  instrumentowi  pod  #16  odpowiednią  wartość  w  filtrze.  Tak  żeby  to  brzmiało  niemalże  identycznie  jak  na  tym  kanale  #1  z  instrumentem  #15,  gdzie  jakiś  filtr  już  siedzi  -  filtr,  który  nie  jest  właśnie  w  instrumencie  tylko  tak  jakby  na  kanał  nałożony.  Przynajmniej  tak  mi  się  wydaje,  że  jest  to  jakiś  filtr  nałożony  na  cały  kanał.  Chyba,  że  jest  to  inna  wada  GT  w  tej  konfiguracji.  

Pytanie  więc  brzmi:  jak  działają  filtry?  Czytałem  o  tym,  ale  nadal  nie  widzę  rozwiązania  co  do  wartości  jakie  powinienem  wpisywać,  jaka  jest  kolejność?  Jakie  przedziały  mogą  zrobić  fajny  efekt?  Eksperymentowałem  z  różnymi  wartościami  i  nie  widzę  w  tym  logiki.  Raz  robiło  filtr  a  innym  razem  nic  się  nie  działo  lub  ucinało  mi  dźwięk  instrumentu  od  razu.  

Za  niedługo  podłączę  prawdziwe  C64  (kwestia  composite  do  1084S)  i  zobaczę,  czy  może  nie  lepiej  instrumenty  sobie  \'kręcić\'  na  prawdziwym  C64  i  przepisywać  wartości  do  GT  lub  w  ogóle  odciąć  się  od  GT  i  komponować  na  C64.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Października 2010, 11:12 »
 filtr  jest  globalny,  mozesz  go  tylko  wlaczac  lub  wylaczac  dla  okreslonych  kanalow  (nie  mam  przed  oczami  dokumentacji  GT,  nie  pamietam  \'  z  palca\'  jak  to  sie  robi...  -  ale  pa  pewno  sa  tam  po  prostu  pola  bitowe  ;))    btw  gt  1.x  sa  prostsze  niz  2.x
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline BagoZonde

• Level 6
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Października 2010, 11:45 »
 No  wiew  rafvte,  że  jest  to  globalny  filtr  dla  kanału.  Kwestia  tego,  jakie  mu  ustawić  wartości  (w  każdym  instrumencie  podawane  jest  pole  w  tablicy  filtrów  i  to  rozumiem)  żeby  rozumieć  \'co  ja  robię\'.  Jeżeli  np:  ustawię  AA  EE  to  co  to  oznacza?  Które  częstotliwości  ucinam  i  czy  coś  ucinam  w  ogóle?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7

Offline BagoZonde

• Level 6
SIDowa muzyczka
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Października 2010, 16:23 »
 Ahaa!!!  Odpowiedź  była  pod  ręką  ;).  

Np:  

[01:90  F7]  (left  nybble  $9x  -  set  lowpass,  right  unused,  $Fx  set  resonance,  
  $x7  set  channel/=oscillator)  
  [02:00  10]  (Set  cutoff  to  $10)  
  [03:FF  00]  (end  of  line)  

Dzięki  serdeczne  :).