Witam, podepnę się pod temat odnośnie pierwszego kanału w GoatTrackerze. Wyraźnie słychać, że jest mocno przefiltrowany. Zanim jednak się zorientowałem, skleiłem sobie na pierwszym kanale instrument, który brzmi dzięki temu filtrowi doskonale! Odpaliłem to w emulatorze C64, okazało się, że nici z tego fantastycznego dźwięku. Zawziąłem się trochę na to, by móc go uzyskać na C64, bo jest genialny. Czy jest szansa ustawić tak filtr, aby go ustawić tak na C64? Próbowałem trochę przekręcać filtr ustawiając instrument na drugim kanale, ale do końca nie rozumiem idei filtrów chyba, bo nie wychodzą mi żadne pożądane rzeczy. Obcinam to górę, to dół. Mam rozumieć, że pierwsza wartość w tablicy to dolna częstotliwość a drugi to górna?
Jestem do tego stopnia zdesperowany chęcią uzyskania takiego dźwięku, że chętnie nagrałbym to na mp3 i wysłał komuś, kto mógłby mi to wymodulować choćby w GoatTrackerze

. Choć wolałbym pogrzebać nad tym sam i pewnie jutro przysiedzę przy tym dłużej.
Co do filtrów czytałem, że starsze modele C64 mogą mieć problemy z właściwym filtrowaniem - i że powinno się stosować 1 filtr na kanale w danej chwili a nie np: 2 kanały z filtrami jednoześnie. Nie wiem ile w tym prawdy, wyczytałem to z książki z 1986 roku pt. \'Compute`s Music System for Commodore 64\'.
Mam pewne obawy odnośnie Goat Trackera - nie wiem czy nie lepiej jednak by było komponować muzykę od razu na C64, by uzyskać porządany efekt. Sprawa tego typu, że robię jeden kawałek do gry w stylu ambientowym, a w ambiencie każdy dźwięk gra rolę i stąd ta moja \'audiofilska\' uwaga.
Z góry dzięki za konkrety i wszelkie rozjaśnienie tego problemu.