Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: PLUS cartridge  (Przeczytany 2285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p.a.

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Grudnia 2009, 23:03 »
 Oo,  mój  pierwszy  cart...  przez  długi  czas  (tj.  do  zakupu  stacji  dysków)  używalem  głównie  PLUSa...bo  też  jako  gracz  niczego  w  zasadzie  więcej  nie  potrzebowałem.  A  i  jak  coś  próbowałem  programować  to  w  BASICu,  więc...  Ogromny  sentyment  mam  do  tego  urządzenia...

zyga

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudnia 2009, 12:14 »
 The  requested  URL  /docs/hardware/cartridges/plus_cartridge .rar  was  not  found  on  this  server.  

W  ogóle  nie  ma  takiego  katalogu  \'cartridges\'  w  /docs/hardware/  ?!?

Reiter

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Grudnia 2009, 15:34 »

Offline uka

• Level 3
PLUS cartridge
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Grudnia 2009, 15:08 »
 @Wegi  –  sprawdziłem  i  zawsze  widać  ram.

Offline wegi

• Level 7
PLUS cartridge
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Grudnia 2009, 15:15 »
 Dzięki  -  znaczy  się  on  tylko  się  przepisuje  do  RAM-u,  nadpisuje  KERNAL  i  to  jedyne  STA  $DE00  go  na  stałe  wyłącza.  Można  przerobić  go  też  jako  zwykły  plik  PRG  do  uruchomienia  skoro  się  więcej  nie  bankuje...    

Upsss...  Pomyliłem  się  co  do  bankowania    \'\'    
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline uka

• Level 3
PLUS cartridge
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Grudnia 2009, 18:00 »
 \'Można  przerobić  go  też  jako  zwykły  plik  PRG\'  
  Wegi  dobrze  myślę?  

.org  $0800  

.byte  $00  $0b  $08  $00  $00  $9e  $32  $30   ;sys2064  
                  .byte  $36  $36  $00  $00  $00  $00  $00  $00  

ldx  #$00  
  loop   lda  $0900,x  
                  sta  $8000,x  
     lda  $0a00,x  
                  sta  $8100,x  
     lda  $0b00,x  
                  sta  $8200,x  
     lda  $0c00,x  
                  sta  $8300,x  
     lda  $0d00,x  
                  sta  $8400,x  
     lda  $0e00,x  
                  sta  $8500,x  
     lda  $0f00,x  
                  sta  $8600,x  
     lda  $1000,x  
                  sta  $8700,x  
     dex  
     bne  loop  
     jmp  $fce2     ;reset  

a  w  $0900-1fff  dane  z  2k_plus.bin

Offline wegi

• Level 7
PLUS cartridge
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudnia 2009, 18:46 »
 Coś  w  tym  stylu  i  do  wycięcia  to  STA  $DE00...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

suchy

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Stycznia 2010, 16:56 »
 @  wegi,  o  to:  

http://www.sztandary-haft.republika.pl/ftp/PLUS-cart-by-suchy.gif\' target=_blank>http://www.sztandary-haft.republika.pl/ftp/PLUS-cart-by-suchy.gif

...  prosta  przeróbka  PLUS  carta  (tylko  dwie  diody),  aby  można  było  włączać  i  wyłączać  widoczność  EPROMa  w  dowolnym  momencie.  

Pozdrawiam  
  PS  W  PLUSie  dwie  bramki  NAND:  U2A  i  U2B  z  układu  7400,  pełnia  rolę  \'poziomowego\'  przerzutnika  RS.  Oczywiście  można  wykorzystać  dowolne  EPROMy,  np.  2716,  2732,  2764  i  większe  (obecnie  tak  małe  EPROMy  są  już  praktycznie  niedostępne  jako  nowe  -  chyba,  że  z  demontażu).  Przy  EPROMach  mniejszych  od  8KB  (2716,  2732)  będziemy  mieli  W  PLUSie  oczywiście  mirrory  (odpowiednio  4x  lub  2x  powtórka  tego  samego,  bo  obsługiwany  obszar  ma  8KB,  anie  2  czy  4KB),  a  w  przypadku  użycia  większych  EROMów  \'górne\'  niewykorzystane  adresy  scalaków  trzeba  podpiąć  do  GND.  Powiem  więcej  ;-)  -  na  bazie  schematu  PLUSa  i  z  wykorzystaniem  oryginalnej  płytki  PCB  tego  carta  (na  płytce  są  wszystkie  sloty  do  EXPANSION-portu!),  można  zrobić  prosty  CART/RAM-DISC  (urządzenie  pełniące  zarówno  rolę  cartridge`a  jak  i  RAM-DISCu)!  Jak  będzie  zainteresowanie,  to  narysuję  schemacik!

suchy

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Stycznia 2010, 17:05 »
 @uka,  czego  piszesz  w  OFFTOPIC  o  tak  ważnym  elemencie,  jakim  jest  cartridge  do  C64??

zyga

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Stycznia 2010, 12:01 »
 @Suchy,    
  Ja  jestem  zainteresowany  schematem  RAM  dysku.  Jeśli  można  prosić  o  schemat,  to  ja  bardzo  proszę  !  

\'\'  

Offline uka

• Level 3
PLUS cartridge
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Stycznia 2010, 13:01 »
 @Suchy  -  chętnie  zobaczyłbym  jak  wyglądałaby  taka  przeróbka  Plusa  na  ram-cart.  
  Co  do  działu,  to  po  prostu  przez  moją  nieuwagę,  kliknąłem  nie  tam  gdzie  trzeba.

suchy

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Stycznia 2010, 16:38 »
 OKi,  jak  znajdę  tylko  wolną  chwilkę,  to  coś  spłodzę  w  tej  materii.  Szukajcie  nowego  tematu:  \'Przeróbka  PLUS-carta  na  RAM-dysk\'  ;-)  na  tym  forum:  

http://c64.phorum.pl/\' target=_blank>http://c64.phorum.pl/

...  a  tutaj  na  pewno  dam  linka.

suchy

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Stycznia 2010, 17:29 »
 wegi  napisał:  

\'Słuchaj  opisz  jeszcze  bankowanie  wg  mnie  ze  schematu  wynika,  że  samo  zaadresowanie  I/O1  ($DE00-$DEFF)  wystarczy  do  przemiennego  włączania  i  wyłączania  widoczności  carta  -  tak  jest?\'  

...  żeby  tak  było,  to  w  miejsce  przerzutnika  RS  (na  tych  dwóch  bramkach  NAND)  trzeba  by  w  PLUS-carcie  wykorzystać  dowolny  przerzutnik  zboczowy  np.  typu  D  (1/2  układu  7474  -  jak  już  jesteśmy  przy  TTLach,  połączony  w  \'dwójkę  liczącą\'  tzn.  WYJ  /Q  połączyć  z  wejściem  D)  i  na  WEJ.  zegarowe  tego  przerzutnika  podać  I/O1,  a  WYJ  Q  przerzutnika  do  /EXROM  (RESET  do  Reset  przerzutnika).  W  takim  układzie  pierwsze  zaadresowanie  z  obszaru  $DE00-$DEFF  wyłączy  carta,  a  następne  zaadresowanie  w  tym  obszarze  ponownie  właczy  PLUSa  i  tak  w  koło.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
PLUS cartridge
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Stycznia 2010, 17:33 »
 zapis  do  ramu  robisz  przez  DFXX?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
PLUS cartridge
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Stycznia 2010, 20:27 »
 ...  tak  np.,  RAM-DYSK  widziany  sektorami,  po  256  bajtów  w  obszarze  $DF00-DFFF.  
  Trzy  bramki  NAND  ze  scalaka  7400  w  PLUSie  wykorzystujemy  do  zrobienia  typowej  konwersji  FI2  i  R/W  na  /RD  i  /WR  (potrzebne  dla  SRAMa).  
  Oryginalne  PCB  PLUSa  ma  jeszcze  miejsce  na  dodatkowy  scalak,  co  prawda  14  nogowy,  ale  jest  tam  miejsce  na  zrobienie  dwóch  dodatkowych  otworów  -  wstawiamy  tu  CD4040  (dip16),  który  będzie  licznikiem  sektorów  (co  nie  co  przecinamy  ścieżek  i  krosujemy).  Wejście  zegarowe  licznika  4040  do  I/O1  (przełączanie  sektorów  tak  jak  w  Ucart`cie).  Wywalamy  EPROMa  i  w  to  miejsce  przyklejamy  do  płytki  np.  taką  fajną  kostkę  SRAM  LowPow  w  SOP32  (do  kupienia  w  TME  za  ok  6  zł  netto):  SR621024DM-70LL  (1M  -  organizacja  128kx8)  i  krosujemy  kynarem  (trochę  zabawy  będzie,  bo  to  kostka  SMD)  -  /CS  pamięci  do  I/O2,  D0-D7  do  DATA  BUS,  A0-A7  do  ADRESS  BUS  EXPANSIONa,  a  A8-A16  pamięci  do  wyjść  Q1-Q9  licznika  CD4040  i  już  mamy  prosty  RAM-DYSK  z  PLUSa  za  niewielkie  pieniądze  -  tylko  trzy  układy  scalone  (max.  do  1  megabajta  w  zależności  od  tego,  jakiego  SRAMa  uda  nam  się  kupić)  -  to  tak  w  skrócie,  co  najważniejsze.  Jeszcze  do  tego  podtrzymanie  bateryjne  i  już  można  myśleć,  żeby  wykorzystać  toto  dodatkowo  jako  cartridge,  ale  to  wymaga  rozbudowy  hardwaru  (raczej  nowej  płytki)  i  głębszego  przemyślenia!