Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Co to??  (Przeczytany 1114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gornipio

• Gość

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2009, 10:16 »
 Niekoniecznie.  Seria  Commodore-PC  była  gwoździem  do  trumny  dla  CBM.  Zauważ  że  sprzęt  pochodzi  z  1995r,  być  może  była  to  ostatnia  seria  klonów  sygnowana  marką  C=

gornipio

• Gość
Co to??
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2009, 11:55 »
 czyli  jednak  klon  pc  z  1995  wypuszczony  przez  niemiecki  oddzial  commodore  z  czasow  win95...  cos  jakby  poruszany  juz  wczesniej  c  286-16  czy  jakis  inny...

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Września 2009, 12:28 »
 Dokładnie  tak  jak  piszesz.  
  Kiedyś  u  mnie  na  ulicy  był  spory  (jak  na  tamte  czasy  -  wczesne  lata  90-te)  sklep,  specjalizowali  się  w  Commodore  (BTW  to  ten  sklep  gdzie  przez  pewien  czas  na  wystawce  był  C-64  Gold).  
  W  każdym  razie  pamiętam  że  poza  Amigami  i  C-64  mieli  tam  także  spory  wybór  grzybów  sygnowanych  logo  C=.  Z  tego  co  pamiętam  to  cenowo  były  droższe  niż  składak  obok  w  sklepie.  

Jako  ciekawostkę  podam  że  swego  czasu  na  tej  ulicy  było  bodaj  6-7  sklepów  komputerowych.  Teraz  nie  ma  żadnego.  W  większości  lokali  są  za  to  sklepy  spożywcze  lub...  punkty  handlujące  monetami  (ot  taka  nowa  moda)

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Września 2009, 12:31 »
 Teraz  na  to  zwróciłem  uwagę.  Popatrz  na  numer  seryjny  tego  komputera  ES5311....  nic  Ci  nie  świta  w  głowie?  

Na  99,9%  komputer  ten  powstał  już  po  upadku  Commodore.  

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Września 2009, 12:38 »
 BTW  Strasznie  wygląda  zestawienie  \'Commodore\'  i  \'Intel  inside\'  Fe!

gornipio

• Gość
Co to??
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2009, 13:40 »
 Taaaa...  przeciez  podobnie  wygladal  c286-16  wyprodukowany  po  upadku  commodore  przez  tajwanski  oddzial...  to  na  pewno  nie  fake.  co  to  jest  grzyb?  ale  fart  widziec  c64gold...  

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2009, 13:46 »
 Żaden  Tajwan.  Jest  napisane  że  zrobili  go  w  Germanii.    
  To  jest  komputer  wyprodukowany  przez  ESCOM,  firmę  która  wykupiła  to  co  zostało  z  Commodore.  W  sumie  chodziło  im  o  logo  Commodore  bo  chcieli  pod  tym  szyldem  sprzedawać  swoje  grzybki.  O  ile  dobrze  pamiętam  to  dość  szybko  upadli.  
  Zagadka  rozwiązana.

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Września 2009, 13:48 »
 Myślisz  że  ja  byłem  świadomy  tego  że  to  jest  C-64  Gold?  Phiii....  Taki  mądry  to  ja  wtedy  nie  byłem.  

Grzyb  to  popularna  nazwa  PC.

Reiter

• Gość
Co to??
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Września 2009, 18:21 »
 Mam  folder  reklamowy  Pc  zrobionych  przez  C=.  Tutaj  są  informacje,  które  przepisałem  z  niego  http://filety.net/index.php?strona=arty/strefa/produkty/produkty4\' target=_blank>http://filety.net/index.php?strona=arty/strefa/produkty/produkty4

gornipio

• Gość
Co to??
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Września 2009, 18:35 »
 l000  kenji  sprawa  jasna...  ale  ja  mowilem  ze  to  niemiecki  -  jak  moglby  byc  tajwanski  z  niemieckim  softem  i  naklejkami?  ja  tylko  mowilem,  ze  tajwanski  oddzial  commodore  po  upadku  commodore  wyprodukowal  podobny  klon  pc  -  c286-16  skad  ta  nazwa  na  pc  -  grzyb?  teraz  tego  c64gold  z  wystawki  ma  wlasciciel  starekompy.pl...

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Września 2009, 19:20 »
 Poczytaj  dobrze  sobie  ten  artykuł  na  starychkompach  :)  

Nie  wiem  czemu  grzyb.  Jak  jeździło  się  na  party  to  zazwyczaj  nazywano  nas  grzybiarze.  Prym  w  tym  wiedli  amigowcy

chateau

• Gość
Co to??
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2009, 20:22 »
 nie  mialo  to  jakiegos  zwiazku  z  gielda  na  grzybowskiej  ?

gornipio

• Gość
Co to??
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Września 2009, 20:39 »
 Wlasnie  zastanawialem  sie  nad  tym,  chateau...  a  moze  dlatego,  ze  pc  jest  jak  grzybow  po  deszczu  -  masa?  kenji  ja  zazwyczaj  pisze  z  komorki  i  nie  wchodze  pod  linki.  ten  artykul  czytalem  ok.  6  razy  jakis  czas  temu...  wlasciciel  tej  str.  kupil  go  od  zula  za  flache,  lol

Offline kenji

• Level 5
Co to??
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Września 2009, 20:52 »
 No,  jeśli  były  szef  Commodore  na  Polskę  to  żul  co  sprzedaje  komputery  za  flachę  to  ja  się  nie  dziwię  że  CBM  upadło  :D  

Autentycznie  nie  mam  pojęcia  skąd  wziął  się  ten  grzyb.  IMO  stawiam  na  źródło  gdzieś  na  scenie  Amigowej.  Bym  się  nie  zdziwił  gdyby  to  wymyślił  \'uwielbiający\'  komputery  PC  Marek  Pampuch  ;)