Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Tetris w BASICu  (Przeczytany 1124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomaaz

• Gość
Tetris w BASICu
« dnia: 18 Sierpnia 2009, 16:59 »
 Wypatrzyłem  na  Lemonie  -    http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=30998\' target=_blank>http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=30998 .  Nie  sądziłem,  że  to  może  być  aż  tak  krótkie.  :)  Co  sądzicie?

chateau

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2009, 17:10 »
 basic  w  c64  to  badziewie  ale  trzeba  przyznac  ze  to  robi  wrazenie.

Offline Skull

• Level 6
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2009, 19:32 »
 Imponujące!  Tetris  w  14  linijkach  Basica.  
    \'\'  

Tomaaz

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2009, 14:18 »
 Wiesz,  z  dzisiejszej  perspektywy  to  każdy  BASIC  jest  badziewiem.  Podobnie  jak  C64  i  inne  ośmiobitowce.  Jeśli  ktoś  jeszcze  pisze  coś  w  BASICU  na  C64,  to  nie  dlatego,  że  uważa,  iż  jest  to  wspaniałe  narzędzie  programistyczne.  Robi  to  z  sentymentu  lub  bo  po  prostu  lubi  (z  wszystkimi  wadami  i  badziewnościami  zarówno  C64  jak  i  jego  BASICA).  Więcej  luzu.    \'\'  

Tomaaz

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2009, 14:19 »
 To  było  do  chateau  -  cytat  mi  gdzieś  wcięło.    \'\'  

chateau

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2009, 15:13 »
 basic  w  c64  jest  badziewny  nie  tylko  z  dzisiejszego  punktu  widzenia  ale  byl  rowniez  badziewiem  kiedy  c64  byl  wypuszczony  na  rynek.  chociaz  z  perspektywy  czasu  to  dobrze-  jest  to  dobra  motywacja  dla  koderow  by  uczyc  sie  asemblera  i  wykorzystywac  wiecej  mozliwosci  tego  co  siedzi  w  obudowie  c64.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2009, 17:57 »
 azaliż  masz  na  myśli  basic  rodowodem  z  warszawy?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Tomaaz

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2009, 18:29 »
 @chateau,  chodziło  mi  o  to,  że  wszyscy  to  wiedzą  i  naprawdę  nie  musisz  tego  powtarzać.  Ludzie,  którzy  dziś  kodują  w  BASICU  na  C64  doskonale  zdają  sobie  z  tego  sprawę  i  nie  trzeba  ich  uświadamiać.    

Kiedyś  też  mnie  to  wkurzało  że  ci  od  Spectrum  mają  komendy  graficzne  i  dźwiekowe,  a  ja  nie.  Ale  w  związku  z  tym  nie  mam  zamiaru  olać  C64  i  ściągać  sobie  emulatora  Spectrum.    \'\'  Przecież  nie  o  to  chodzi  -  motywacje  dzisiejszych  użytkowników  tego  sprzętu  i  oprogramowania  są  zupełnie  inne.  

Ale  masz  rację  -  BASIC  z  C64  był  bardziej  wartościowy  pod  względem  edukacyjnym  i  rozwojowym.  Ale  jeśli  ktoś  zaczyna  dziś  swoją  przygodę  od  programowania  w  nim  (hipotetycznie,  bo  w  praktyce  to  się  nie  zdarza  i  nie  zdarzy),  to  lepiej  żeby  zrobił  duży  krok  i  zajął  się  czymś  poważnym  i  współczesnym,  a  nie    tak  bezwartościowym  i  bezużytecznym  jak  asembler  na  C64.  Szkoda  czasu  i  energii.  Masz  wizję  rodem  sprzed  dwudziestu  lat  -  kompletnie  zielony  człowiek  dostaje  C64,  najpierw  gra,  potem  pisze  coś  prostego  w  BASICU,  a  potem  zgłębia  kod  maszynowy  itp.  itd.    \'\'  Takie  rzeczy  nie  dzieją  się  od  z  górą  dziesięciu  lat.    \'\'    

A  jak  ktoś  rzeczywiście  potrzebuje    lepszego  BASICa  to  może  uruchomić  chociażby  przywołany  przez  Kisiela  \'Warsaw  Basic\'.

chateau

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2009, 19:46 »
 nie  wiem  o  czym  piszesz(z  twojej  wypowiedzi  dowiedzialem  sie  miedzy  innymi  ze  uswiadamiam  jakichs  ludzi  kodujacych  w  basicu  i  mam  jakies  wizje  o  ktorych  nie  mam  pojecia)  wiec  zamiast  odpowiedzi  wklejam  zdjecie  krolika  z  nalesnikiem  na  glowie:  

http://www.xonikz.com/The_Man/Blog/wp-content/uploads/2009/07/bunny_pancake1.jpg\' target=_blank>http://www.xonikz.com/The_Man/Blog/wp-content/uploads/2009/07/bunny_pancake1.jpg

Offline Kisiel

• Level 7
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2009, 19:59 »
 azaliż  czytasz  to  forum  za  rzadko,  pewność  gubi  ludzi.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

chateau

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2009, 20:16 »
 gwoli  jasnosci  nie  pamietam  czy  Tomaaz  koduje  w  basicu(cos  sobie  przypominam  ze  pytal  o  przerwania)  natomiast  \'basic  to  badziewie\'  nie  mialo  formy  tlumaczenia  mu  komukolwiek  czegokolwiek  a  jedynie  odnosilo  sie  do  opinii  na  temat  tetrisa,tzn.  zwrocenie  uwagi  na  fakt  ze  pomimo  iz  basic  to  crap(ergo  ciezko  o  jakakolwiek  dobra  produkcje  w  tym  jezyku,wylaczajac  kultowe  oel  pompowacze  ;-)  tetris  na  1  stronie  robi  niezle  wrazenie.

Tomaaz

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2009, 20:35 »
 No  to  trzeba  było  po  prostu  ,zwyczajnie  napisać,  że  gościu  fajnie  to  zrobił  (bo  zrobił)  i  tyle.  Wiesz,  przy  każdym  demie  czy  grze  można  by  pisać  \'C64  to  badziewie  (bo  co  tu  dużo  gadać  -  z  dzisiejszej  perspektywy  to  jest  badziewie),  ale  to  wygląda  nieźle\'.  Tylko  po  jakiego  ch...a?    \'\'    

Ja  koduję  wyłącznie  w  języku-hybrydzie  powstałym  z  połączenia  LOGO  i  FORTRANA.    \'\'    

Więcej  luzu!    \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpnia 2009, 20:37 »
 IMHO  kodowanie  kojarzy  mi  się  z  assemblerem,  programowanie  oznacza  raczej  język  wyższego  poziomu.

chateau

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpnia 2009, 20:59 »
 Tomaaz  wyprowadzasz  bledne  analogie.  roznica  jest  nastepujaca:  wiekszosc  bardziej  kumatych  koderow  odpuszcza  sobie  zabawe  w  basicu  i  dziala  od  razu  w  asemblerze.  skutek  jest  taki  ze  basicowych  produkcji  robiacych  jakiekolwiek  wrazenie(NIE  W  POROWNANIU  DO  DZISIEJSZYCH  KOMPUTEROW  LECZ  W  POROWNANIU  DO  MOZLIWOSCI  JAKIE  OFERUJE  DANY  SPRZET  I  JEZYK  PROGRAMOWANIA-  wielkimi  literami  napisze  zebys  juz  nie  powtarzal  po  raz  n-ty  ze  c64  to  i  tak  shit)praktycznie  nie  ma.  stad  zasadne  jest  podkreslenie  ze  produkcja  jest  dobra  MIMO  ZE  basic  to  crap  niewykorzystujacy  mozliwosci  sprzetu  i  z  ktorego  korzysta  malo  kto  jednoczesnie  zdolny  i  majacy  ochote  zrobic  cos  konkretnego  na  c64.  

kisiel:  
  programowanie-  tworzenie  programow  
  kodowanie-  tworzenie  kodu  

:)

Tomaaz

• Gość
Tetris w BASICu
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpnia 2009, 21:36 »
 Moje  analogie  nie  są  wcale  takie  błędne,  jeśli  spojrzysz  na  nie  z  szerszej  perspektywy.  Bo  zobacz.  Zdecydowana  (i  to  jak)  większość  bardziej  kumatych  koderów  odpuszcza  sobie  C64  i  tworzy  na  inne  platformy,  bo  C64  nie  pozwala  im  wykorzystać  wszystkiego  co  oferują  dzisiejsze  technologie  komputerowe  (zarówno  programistyczne  jak  i  sprzętowe).  Jest  jednak  grupa  zapaleńców,  którzy  hobbistycznie  stawiają  sobie  za  cel  wyciągnięcie  jak  najwięcej  z  tej  ograniczonej  technologii.  W  czym  zatem  problem,  aby  powstała  grupa  zapaleńców,  którzy  hobbistycznie  postawią  sobie  za  cel  wyciągnięcie  jak  najwięcej  z  innej  ograniczonej  technologii,  jaką  jest  BASIC  z  C64.  Jedno  skansen  i  drugie  skansen  i  obie  sytuacje  są  tak  naprawdę  równorzędne.  Ten  kod  TETRISa  byłby  bardzo  dobrym  przykładem  na  to.  Kiedy  mając  świadomość  ułomności  pewnej  technologii,  staramy  się  wycisnąć  z  niej  jak  najwięcej  (i  naprawdę  nie  ma  żadnej  różnicy  czy  jest  to  cały  C64  czy  tylko  jego  BASIC).  

Cały  czas  mam  wrażenie,  że  Ty  myślisz,  że  ja  nie  zdaję  sobie  sprawy  z  ograniczeń  BASICa  i  tego  jak  sprawy  wyglądają.  Wiem,  że  ten  BASIC  jest  kiepski,  że  niewiele  sensownego  się  da  w  nim  zrobić  i  jedynie  programowanie  w  asemblerze  miało  w  czasach  świetności    C64  większy  sens.  Wiem  to  ja  i  wiedzą  to  chyba  wszyscy,  którzy  używają  jeszcze  C64.  Nie  musisz  tego  nikomu  przypominać.  Ale  dzisiaj  sprawa  wygląda  nieco  inaczej.  Nie  widzę  nic  złego  w  tym,  że  ktoś  chce  się  zmagać  z  BASICiem.  I  takie  stawianie  sprawy  -  BASIC  to  shit  dla  prymitywów,  asembler  (na  C64)  to  jest  coś  poważnego,  jest  śmieszne.  Bo  z  perspektywy  nowoczesnych  technologii  oba  są  całkowicie  bezużyteczne  i  bezwartościowe.  I  ktoś  kto  swoim  hobby  uczyni  BASIC  nie  jest  w  żadnym  wypadku  gorszy  od  kogoś  kto  swoim  hobby  uczyni  język  maszynowy  na  C64.