Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Co Was denerwowało w starych grach i samym C64?  (Przeczytany 1249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomaaz

• Gość
Co Was denerwowało w starych grach i samym C64?
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sierpnia 2009, 16:56 »
 LOAD  ERROR  (oczywiście  :)),  słaby  BASIC,  brak  polskich  znaków,  komunikaty  błędów  po  angielsku,  mało  polskojęzycznego  oprogramowania,  koszmarne  wpisywanie,  przeglądanie  i  modyfikowanie  programów  w  BASICu.

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sierpnia 2009, 21:01 »
 Brak  polskich  napisów  w  systemie  to  nie  tylko  sprawa  C64,  ale  chyba  wszystkich  sprzętów  w  latach  80.  i  początku  90.  Zachodnie  programy  początkowo  nie  były  tłumaczone  na  nasz  język,  a  później  to  m.in.  LK  Avalon  przekładał  na  polski  teksty  z  gier  z  Zeppelin  Games

p.a.

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Sierpnia 2009, 09:08 »
 Ja  do  dnia  dzisiejszego  wolę  komunikaty  po  angielsku  -  w  tych  polskich  często  nie  rozumiem,  co  poeta  ma  na  myśli;-)

PostScript

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpnia 2009, 11:25 »
 Taaa,  teraz  mi  sie  przypomnialo.  Gry  tekstowe!  Najbardziej  wkurzajace  ze  wszystkich!  
  A  propos  powyzszego  -  pamietam,  jak  w  podstawowce  operujac  angielskim  na  poziomie  \'aj  em,  ju  ar\'  udalo  mi  sie  zrobic  kilka  rzeczy  w  Hobbicie.  Na  kasecie  mialem  tez  Hobbita  PL  i  tam  nie  bylem  w  stanie  zrobic  nic.  Pisalo  sie  wiec  po  jakims  czasie  \'wal  sie\',  a  komputer  odpowiadal  \'nie  rozumiem:  wal  sie\'.  itd.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2009, 12:09 »
 Przełączanie  joy`ów  -  czyli  jedne  gry  na  port1,  drugie  na  port2,  a  przy  okazji  tego  można  było  spalić  układ  klawiatury.  
  Nie  wiem  czemu,  nawet  do  tej  pory,  gry  na  single  player,  nie  koduje  się  do  używania  obu  joyów.  Odpowiednia  procedurka  w  programie  byłaby    banalna  (zmiana  $dc00  na  $dc01  albo  odwrotnie  -  w  zasadzie  jednego  bajtu)  
  Pozatym  wydaje  się,  że  niektóre  gry  były  wypuszczane  bez  solidnego  testowania  i  są  nie  do  przejścia  (niedopracowane).  

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Września 2009, 10:02 »
 Magnetofon  i  czas  ładowania.  Ale  wkurzyła  mnie  też  taka  gra  Atari  syf  -  wyginałem  Joy`a  i  nic!!!    \'\'  po  co  to  komu,  co  to  jest?  jak  się  nie  da  grać...  Od  tego  się  zaczęło  no  i  od  teksty  opisującego  komendę  SYS  w  Basicu,  że  musi  być  od  tego  miejsca  kod  maszynowy  -  co  to  jest?  po  co  to?  dlaczego???  Te  dwie  rzeczy  są  odpowiedzialne  za  naukę  assemblera  i  zgłębianie  tajników  c64  w  moim  przypadku
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Września 2009, 11:35 »
 Wegi,  magnetofon  Cie  denerwuje?  Usiadz  kogos  kto  ma  Spectruma  albo  Atari!  :D
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Września 2009, 12:18 »
 @DoliN  -  fjne  mody  na  stronce  \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

indyjr

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Września 2009, 19:11 »
 nigdy  nic  mnie  nie  denerwowało,  oprócz  piraów,  którzy  brali  oryginalne  gry  kasetowe,  przerabiali  je  na  dyskietkowe,  potem  z  tych  przerobionych  dyskietkowych  freezowali  actionem  po  kawałku  na  kasetę.  

w  wersjach  dyskietkowych  piraty  też  potrafiły  być  rąbnięte  i  nie  dające  się  przejść  (zresztą  na  ami  to  samo).  

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Września 2009, 21:39 »
 Pochwalę  się  że  Kolony  v  4.4  powstała  dla  mnie  :)  

Mnie  w  C-64  nic  nie  denerwowało,  no  może  jedynie  brak  gry  w  stylu  Civilization.