Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wielka sterta stacji 1581 ;)  (Przeczytany 1427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Wielka sterta stacji 1581 ;)
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Stycznia 2009, 17:34 »
 jak  na  razie  sprzedałem  dwa  egzemplarze  i  części  mam  na  trzeci.  Pytałem  się  na  liście  esm  kto  reflektuje  odzew  był  mały.  Biznesu  na  tym  nie  ma  i  nigdy  nie  będzie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Stycznia 2009, 19:22 »
 Kisiel  to  ja  biore!  (tzn  złożony).  Podeślij  cenę  na  mail-a.  Rozumiem  że  czytnik  oparty  o  CompactFlash-e  ?  Oprogramowanie  jakieś  do  tego  jest  ?  (jakiś  rom(eprom))  ?  

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Stycznia 2009, 20:45 »

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2009, 23:03 »
 Kisiel,  no  chciałbym  to  do  wygodniejszego  przenoszenia  danych  z  PC  na  c64.    
  Oczywiście  widziałem  Twoje  projekty  przedtem  (nawet  na  CSDB  wystawiłeś),  ale...  Może  i  jesteś  geniuszem  elektroniki,  myśle  że  i  niegorszym  koderem,  za  to  talentu  do  opisywania  (dokumentacji)  to  jeszcze  nie  posiadłeś.  Przecież  można  tylko  dotrzeć  do  jakiś  suchych  wyrywków  dobierania  się  do  pamięci,  i  listy  rejestrów  (manual  na  stronę  ;->  )+  wyprowadzenia  nóżek  układów  i  portów,  brak  zupełnie  głównego  celu  projektu,  ani  jego  możliwości.  
      Tak,  trochę  jak  Cię  pociągneli  za  język  na  csdb  to  zdradziłeś  piękne  szczgóły  cacuszka,  jednocześnie  informująć,  że  jeszcze  w  tej  chwili  jest  mało  użyteczne.  
  Mimo  wszystko  chciałbym  je  mieć  -  może  udałoby  mi  się  Ci  pomóc  w  pisaniu  DOS-a  dla  tego  cacuszka.    
  Ale  teraz  tak:  
  1-wsza  płytka  to  interfejs  IDE  -  który  trzeba  wlutować  bezpośrednio  w  układ  CIA  (no  i  tu  już  pierwszy  powód  dla  którego  na  ten  superprojekt  nie  rzuciły  się  tłumy),  a  więc  chcąc  żebyś  mi  wykonał  ten  projekt  muszę  Ci  wysłać  swego  c64    \'\'    (ciekawe  co  by  na  taki  pomysł  powiedział  gość  który  kupował  commodore  max  na  allegro  za  10  tys.  zł    \'\'  )    
  2-płytka  to  rom  z  obsługą  urządzenia  +  rozszerzenie  ram-  którą  też  trzeba  wlutować  do  płyty.  3-y  to  już  luzik,  bo  to  przejściówka  z  ide  na  CardReader  -  którą  już  można  nabyć  za  kilkanaście  zł  na  allegro.  
  Co  dalej  ?  :)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Stycznia 2009, 13:04 »
 kolejne  to  zasilacz  od  pc  at.    
  Do  pomocy  w  pisaniu  dosu  to  już  troszkę  późno  się  zgłosiłeś  bo  to  już  sam  skończe,  przynajmniej  taki  mam  zamiar.  
  Od  strony  pisania  dokumentacji  to  chyba  nie  ma  ona  na  celu  opisać  piardy  tylko  suche  fakty  w  najbardziej  klarowny  sposób.  Możliwości  sprzętu  były  już  opisywane  nawet  na  c64power.  Jednak  nie  jesteś  pierwszą  osobą  która  zgłasza  ten  fakt,  więc  pewnie  kiedyś  to  opiszę  ogólnie.    
  Jeżeli  chcesz  wydać  kase  na  przenoszenie  danych  z  PC  to  chyba  jednak  prostszym  rozwiązaniem  jest  zakup  jakiejś  innej  zabawki,  jest  tego  dużo  na  rynku.  Ja  muszę  spędzić  40h  na  lutowaniu  tego  sprzętu  a  naprawdę  mam  co  robić  :)  Pomyśl  czy  aby  na  pewno  wiesz  co  chcesz  kupić  i  czy  aby  na  pewno  jest  to  mądry  pomysł.  To  zaprojektowano  do  innych  celów.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Stycznia 2009, 10:50 »
 Skull  -  można  kupić  samą  elektronikę  z  1581.  I  podpiąć  nie  do  oryginalnego  napędu  z  1581  czy  Amig,  ale  do...  napędu  \'slim-line\'  z  laptoka.  W  odróżnieniu  od  \'zwykłych\'  pecetowych  flopów,  większość  \'slimów\'  ma  wyprowadzone  RDY  i  nie  trzeba  kombinować  z  DS0/DS1  :)
-profil nieaktywny-

szpynda

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Stycznia 2009, 14:21 »
 Witam  wszystkich  z  zaginionej  cywilizacji  C64.  Mam  zapytanie  do  znających  się  na  rzeczy.  Otóż  wylukałem  taka  aukcję  na  jebeju:  stacja  1581  tyle,  że  z  zasilaniem  110V(bo  to  Kanada).  Wynika  z  tego,  że  bez  konwertera  napięcia  sie  nie  obejdzie.  Czy  ma  to  jakieś  znaczenie  przy  wspólłpracy  z  C64  na  220V?  No  i  jaka  jest  cena  takiego  cuda  w  Polsce?  
  Ktos  pisał,  że  podłączył  C64  do  laptopa  i  może  korzystać  z  lapcia  jak  ze  stacji  dysków.  Możliwe  to  czy  sciema  totalna?  
  Pozdrawiam!!!    
  Chętnie  dołącze  się  do  zakupu  zbiorowego  1581.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Stycznia 2009, 22:20 »
 \'Ktos  pisał,  że  podłączył  C64  do  laptopa  i  może  korzystać  z  lapcia  jak  ze  stacji  dysków.  Możliwe  to  czy  sciema  totalna?\'  

da  sie,jest  kabel  do  tego  przeznaczony:  http://sta.c64.org/1541emu.html\' target=_blank>http://sta.c64.org/1541emu.html -wada  tego  rozwiazania  jest  to  ze  nie  wszystkie  fast  loadery  beda  dzialac,pozatym  z  tego  co  slyszalem  kabel  jest  narazony  na  bad  transfery.  lepiej  juz  kupic  1541ultimate  imo,chociaz  troche  jestem  zawiedziony  rozwojem  tego  produktu,producent  skupil  sie  chyba  glownie  na  produkcji  i  trzepaniu  kasy  a  nowych  firmwareow,funkcji  czy  chocby  bugfixow  ani  widu  ani  slychu(na  forum  od  miesiecy  mozna  znalezc  info  o  bugach  np  w  emulacji  REU  na  ktore  sa  gotowe  rozwiazania  ale  dalej  sa  nie  naprawione).

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Stycznia 2009, 11:09 »
 Chateau,  pięć  wersji  firmware`u  to  nie  mało  :P  

I  tak  chyba  z  Gideonem  jest  lepsza  sytuacja  niż  z  Jeri  Elsworth.  \'Jej\'  C-One  nadal  nie  działa  :P
-profil nieaktywny-

chateau

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Stycznia 2009, 12:12 »
 zbyt  wiele  w  celu  poprawienia  kompatybilnosci  stacji/REU  w  tych  pieciu  firmwarech  nie  zrobiono,moze  poza  dodana  obsluga  G64  i  zmiana  ROMu  stacji.  

Commodore  One  jeri  nie  zadzialalo  chyba  dlatego  ze  dostala  komercyjna  oferte  stworzenia  c64dtv  i  porzucila  prace  nad  C-One.  btw  ma  ktos  w  Polsce  C-One  ?  chcialbym  zobaczyc  jak  naprawde  kompatybilne  jest  FPGA64(jak  tak  patrze  na  vhdl  to  nie  sadze  zeby  to  byla  jakas  rewelacja  ale  trzeba  by  bylo  w  praktyce  sprawdzic)  ale  nie  bede  wydawal  kilkuset  zlotych  zeby  pobawic  sie  tym  pare  dni  :P

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Stycznia 2009, 16:26 »
 C-one  nie  działa?  A  po  czym  wnosicie  takie  rewelacje.  To  komputer  do  emulacji  komputerów  i  napewno  działa.  Jednak  nie  można  oczekiwać  że  coś  co  działa  z  prędkością  14MHz  będzie  kompatybilne  z  softem  z  komcia.  To  komputer  stworzony  do  robienia  dem  i  na  pewno  nie  do  grania,  więc  to  musi  być  wielki  problem.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Stycznia 2009, 19:07 »
 http://kevinchiu.org/emote/facepalm.jpg\' target=_blank>http://kevinchiu.org/emote/facepalm.jpg

C-One  **JERI**  nie  dzialalo.  miala  stworzyc  core  dla  c64  i  nigdy  sie  jej  to  nie  udalo.  nie  wiem  skad  wziales  14  mhz(???),do  wersji  0.26  fpga64  na  c-one  dzialal  z  predkoscia  1mhz,od  0.26:  

-  Fixed  speed  of  dotclock  and  phi.  System  now  runs  at  0.9850Mhz  for  PAL  and  1.026Mhz  for  NTSC.  Most  floppy  turbo  loaders  can  now  operate.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Stycznia 2009, 19:45 »
 W65C816  in  the  Commodore  One  (C-One)  FPGA-based  reconfigurable  computer  (20  MHz).  Po  prostu  wystarczy  spojrzeć  na  zdjęcia  i  widać  chip  WDC.

szpynda

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Stycznia 2009, 22:13 »
 Szkoda,  że  nie  widzicie  się  z  boku    \'\'  Gadacie  w  jakimś  języku,  maszyn  chyba.  Coś  bardziej  przyziemnego  poproszę    \'\'  Jak  dla  mnie  najciekawszym  rozwiązaniem  wydaje  się  1541  Ultimate.  Widzę  dwie  wersje  do  nabycia:  Plus  i  Ethernet.  Nie  oszukujmy  się,  większości  ten  sprzęt  potrzebny  jest  do  odpalania  gier  pobranych  z  neta.  Czy  do  tego  można  wykorzystać  VICE  czy  dodawane  jest  jakies  oprogramowanie?  Korzysta  ktoś  z  tego  rozwiązania?  Jestem  ciekaw  jak  to  wygląda  na  co  dzień.

chateau

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Stycznia 2009, 23:45 »
 nie  rozumiem  pytania  troche,nie  widze  tu  miejsca  dla  zastosowania  Vice  ?  1541  ultimate  to  kartridz  podlaczany  do  c64,jak  juz  bedziesz  go  mial  to  wsadzasz  go  do  user  portu  w  c64,sciagasz  gry  z  internetu,nagrywasz  je  na  karte  flash,wkladasz  karte  flash  do  slotu  w  kartridzu  i  normalnie  odczytujesz  d64  w  emulowanej  przez  kartridz  stacji.