Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Emulator Vice 1.22 opóźniony dźwięk  (Przeczytany 2029 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Emulator Vice 1.22 opóźniony dźwięk
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Grudnia 2007, 15:02 »
 Skull  ->  ROTFL  ;-)  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

chipTracker

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Grudnia 2007, 17:08 »
 Skull,  w  ogóle  mnie  nie  zrozumiałeś...  

---  

Ale  mogłeś  tak  zrobić.  Ale  że  8???  
  CIA  jeden  i  drugi  oraz  zasilacz  nie  powinny  wytrzymać.  Ciekawe,  Vista  na  64kb.....  

\'\'    \'\'    \'\'    \'\'  

chipTracker

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Grudnia 2007, 17:11 »
 Cóż,  możesz  sam  podobny  wykombinować(emulator).  Wystarczy,że  znasz      
  się  na  assemblerze.  Możesz  skopiować  BIOS,ROM,itd.  ale  zajmie  ci  to  dużo  czasu.  
  Lepiej  znaleźć  na  necie  jakiś  rom  z  tym  wszystkim  i  przerobić  do  6502  (nie  próbuj  bez  REU).  

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Grudnia 2007, 13:47 »
 ...a  poważniej,  
  wątek  się  trochę  rozbudował  ;-)  

Wracając  jednak  do  emulacji  vic-a  (czyli  grafiki  i  sprite`ów)  w  emulatorach,  jest  świetne  opracowanie  na  ten  temat  na  stronce:  
  https://sh.scs-trc.net/vic/  

Jest  tam  opis  układu  (na  podstawie  wiedzy  i  doświadczeń  empirycznych  autorów)  jego  zależności  między  procesorem  a  pamięcią,  a  także  jest  wytłumaczony  cały  szereg  efektów  wykorzywanych  w  demach  (w  zasadzie  wszystkie  najważniejsze).    
  Co  więcej  jest  tam  tak  dokładny  opis,  że  `obala`  również  niektóre  wyjaśnienia  zjawisk  z  wiekowych  już  gazetek  commodorowskich  (np.  c&a  o  sprite  )  -  które  w  swoim  czasie  były  jednymi  źródłami  wiedzy  na  tego  naszego  komputerka.  

Niestety  dzieło  jest  w  języku  angielskim,  ale  pozwoliłem  sobie  na  częściowe  tłumacznie  opracowania  i  można  zobaczyć  to  tu:  
  http://www.uploader.pl/?d=7D7F99611\' target=_blank>http://www.uploader.pl/?d=7D7F99611  

od  razu  zaznaczam,  że  nie  jestem  dobry  w  angielskim,  ale  że  akurat  z  tą  temtyką  obcuje  nie  od  dziś  podjąłem  się  tego  tłumaczenia.  

Oczywiście  zachęcam  wszystkich  do  kontynuacji  tłumaczenia  (albo  do  korekty  mojego),  którym  angielski  nie  stanowi  takiego  wyzwania  jak  dla  mnie  ;-)  

No  i  gwarantuje,  że  po  przeczytaniu  i  zrozumieniu  tego  opracowania,  programowanie  grafiki  jak  również  efektów  `demo`-wskich  nie  będzie  stanowić  żadnego  problemu.  

pzdr  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Grudnia 2007, 18:21 »
 w  sumie  to  bym  sie  nie  zdziwil  gdyby  w  tym  watku  jedna  osoba  sobie  odpowiadala  na  wlasne  pytania  ;-)  

anyway  dosc  mam  juz  czytania  tych  wszytkich  herezji  :P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Grudnia 2007, 09:06 »
 możliwe    \'\'