Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nagrywanie na kasetę  (Przeczytany 723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sway

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« dnia: 30 Października 2007, 02:25 »
 Witam,  
  Ostatnio  wróciłam  do  starych  C64  gier.  
  Mam  taki  problemik.  Kaset  z  grami  mam  chyba  z  20,  na  każdej  z  nich  jest  po  2-3  fajne  gry.  Chciałam  je  wszystkie  przegrać  na  jedną  taśmę.    
  Pyt.  1  -  Jak  to  się  robiło?  
  Najpierw  trzeba  wgrać  grę  i  zamiast  `run`  pisało  sie  chyba  <-  S?  i  wkładało  tą  drugą  kasetę,  tak?    
  Pyt.  2  -  A  co  trzeba  zrobić,  żeby  wszystkie  gry  tak  nagrać,  żeby  nie  trzeba  było  za  każdym  razem  kolejnej  sterować  głowicy?

zyga

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2007, 14:44 »
 Ad1.  
  Jeżeli  masz  kartdridge  BlackBox  to  faktycznie  po  wgraniu  gry  poleceniem  <-L,  
  należy  ją  następnie  zapisać  na  taśmie  poleceniem  <-S\'nazwa\',1,1  (gdzie  \'nazwa\'  to  nazwa  gry  -  max  16  znaków).  

Ad2.  
  Najlepszy  sposób  to  mieć  2  magnetofony.  
  1.  Do  wgrywania  gier  
  2.  Do  zapisywania  gier  
  Na  tym  pierwszym  ładujesz  grę  (<-L),  odpinasz  magnetofon  i  podłączasz  drugi  i  zapisujesz  (<-S).  Głowicę  regulujesz  tylko  w  tym  pierwszym.

Offline Skull

• Level 6
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2007, 16:06 »
 No,  ale  z  tym  przepinaniem  to  ryzyko,  bo  można  zepsuć  nawet  sam  procesor  (linia  magnetofonu  jest  podpięta  bezpośrednio  pod  nóżkę  procesora!).  
  Najlepiej  do  tego  celu  wykorzystać  stację  dysków  -  najpierw  wgrywać  na  dyskietki,  a  potem  zgrywac  na  magnetofon  (oczywiście  nie  zmieniając  położenia  głowicy).  Albo  taką  samą  metodą  wykorzystać  pc.

arti77

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2007, 16:23 »
 Może  jestem  ingorantem,  ale  po  cóż  u  licha  nagrywać  te  gierki  na  kasetę,  jeśli  ma  się  stację  dysków?  Taka  stacja  z  np.  Finalem  III  może  znacznie  przyspieszyć,  a  w  efekcie  także  uprzyjemnić,  wgrywanie  :)  
  Co  do  tego  \'<-S\'  to  zdaje  się  BlackBox  nie  jest  konieczny.  Na  większości  kaset  do  komcia  był  program  o  wdzięcznej  nazwie  \'Turbo  Tape  Rom\'  lub  podobnej  ;)  
  Pozdrawiam.

Offline Skull

• Level 6
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2007, 17:29 »
 A  nie  można  np  pożyczyć  od  kogoś  stacji  (właśnie  żeby  stworzyć  sobie  ulubioną  kasetę)  ?  

Chciałem  tylko  zwrócić  uwagę  na  niebezpieczeństwo  przy  przekładaniu  magnetofonów.  
  Ale  jak  komuś  nie  szkoda  commodorka.  

Kiedyś  była  w  literaturze  taka  przeróbka  magnetofonu,  aby  podłączać  drugi  (  nawet  zrobiłem  sobie),  ale  w  tym  przypadku  to  chyba  nie  wchodzi  w  grę?  

arti77

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2007, 18:03 »
 Słusznie  -  na  opcję  z  wypożyczeniem  nie  wpadłem.  Masz  zupełną  rację  -  to  100  razy  lepszy  pomysł  niż  przełączanie  magnetofonów.  A  nie  wpadłem  na  możliwość  pożyczenia  stacji  pewnie  dlatego,  że  sam  nie  mam  już  ANI  JEDNEGO  znajomego,  który  choćby  pamiętał  jak  wygląda  i  do  czego  służy  C64...  :(

zyga

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2007, 19:57 »
 Co  do  Turbo  ROM  to  były  różne  wersje:  
  -  dodające  nowe  rozkazy  (typu  <-L,  <-S  itp),  wtedy  odczyt  w  normalu  był  dalej  możliwy,  
  -  podmieniające  systemowe  wektory  save  i  load,  wtedy  do  odczytu  i  zapisu  w  turbo  służyły  zwykłe  load\'\',1,1  i  save\'nazwa\',1,1  
  -  tworzące  urządzenie  nr.7,  wtedy  odczyt  wyglądał  w  ten  sposób:  load\'\',7,1  
  a  zapis  save\'nazwa\',7,1  

Nie  przesadzajmy  z  tym  uszkodzeniem  procesora  ;)

zyga

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2007, 20:01 »
 Jeśli  o  pożyczanie  stacji  i  zgrywania  na  taśmy  tak  własnie  kiedyś  robiłem  :)  
  Przerobiłem  w  ten  sposób  wszystkie  oryginały  TimSoftu  z  taśmy  z  autoloaderem  na  taśmę  w  turbo.  
  Rządził  zestaw:  Action  Plus  +  SledgeHammer  +  CruelCruncher  :)  to  były  czasy  !  
  Przy  okazji  liznęło  sie  asemblera.

Sway

• Gość
Nagrywanie na kasetę
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2007, 23:09 »
 Dziękuje  wszystkim  za  pomoc.    
  Czyli  w  moim  przypadku  (mam  1  magnetofon)  zostaje  tylko  opcja  pożyczenia  dodatkowego  magnetofonu.    
  Moja  obsługo  C64  ogranicza  sie  tylko  do  wgrywania  i  przegrywania  gier,  wiec  i  tak  w  większości  przypadków  nie  rozumiem  tych  trudnych  terminów  :)