Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy ktoś wie?  (Przeczytany 621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Semen

• Gość
Czy ktoś wie?
« dnia: 07 Października 2007, 11:41 »
 Witam  
  Niedawno  znalazłem  fajną  gre  na  c64  o  nazwie  \'Little  Puf\'    
  W  grze  chodzimy  małym  krokodylem  robimy  
  różne  zadania  itd.  
  Ale  moje  pytanie  jest  do  was  następujące  
  jak  wziąść  koperte  na  końcu  pierwszego  lewelu  żeby  kokos  nie  spadł  nam  na  głowę?  
  Po  co  i  do  czego  służy  przycisk  ze  strzałką  w  dół  na  początku  planszy?  
  Bardzo  was  proszę  o  pomoc  może  ktoś  z  was  grał  w  tą  gre?  

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2007, 13:19 »
 Obawiam  się,  że  sięgnąłeś  po  kiepską  propozycję  \'\'  Miałem  \'przyjemność\'  przejścia  tej  gry  jakieś  pół  roku  temu.  Opisu  nie  mam,  tylko  jakiś  tam  szkic...ale  z  tego  co  pamiętam  można  było  spokojnie  zabrać  kopertę,  jeśli  tylko  za  bardzo  nie  wchodziło  się  pod  palmę.  Zresztą  kokos  jest  później  przydatny,  tylko  należy  użyć  TIN  HAT,  by  pozwolić  mu  spaść  i  zabrać  go.  Przycisk  służy  do  tego,  by  go  obciążyć  \'\'    Jeśli  dobrze  pamiętam,  wyłącza  laser  w  podziemiach.  Jeśli  w  przyszłości  utkniesz,  polecam  kombinacje  przedmiotów  Hammer+Box,  Decorker+Bottle,  Saw+Coconut.

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2007, 18:17 »
 Właśnie  przeszedłem  grę  jeszcze  raz  i  potwierdzam  to,  co  napisałem  powyżej.  Można  spokojnie  zabrać  fragment  paszportu  i  nie  spowodować,  by  kokos  spadł  na  głowę.  A  teraz,  żeby  była  jasność,  krótki  opis  przedmiotów.  

Bezużyteczne:  

-GUN  
  -FORK  
  -COIN  
  -SHADE  
  -DIAMOND  

BOX  -można  sobie  podstawić  pod  schodki  w  planszy  z  kołem  ratunkowym.  Później  należy  je  rozwalić  młotkiem  (HAMMER),  w  celu  uzyskania  klucza  (KEY)do  windy  (?)  między  powierzchnią  a  niższym  poziomem  podziemi  (w  jednej  z  chałupek  są  drzwi)  

Zestaw  LIFE  BELT+FOOTPUMP  pozwoli  przepłynąć  rzeczkę.  

Zestaw  BOTTLE+DECORKER=  jeden  z  fragmentów  paszportu.  

TIN  HAT  -  z  nim  można  bezpiecznie  wejść  pod  palmę.  

Zestaw  COCONUT+SAW  =  GOLD  COIN,  którą  wręczamy  drugiemu  strażnikowi.  Wcześniej  np.  kokosem  można  obciążyć  przycisk  na  powierzchni,  który  wyłączy  laser  blokujący  dostęp  do  4-tego  fragmentu  paszportu.  Teraz  już  chyba  wszystko  jasne.

Semen

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2007, 19:55 »
 a  ten  TIN-HAT  czy  jakoś  tak  to  co  to  właściwie  jest  i  jak  to  wygląda  
  czy  to  nie  jest  czasem  ta  butelka  w  kadże  z  kopertą?

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2007, 09:13 »
 TIN  HAT  to  po  prostu  kask-  przecież  nazwy  przedmiotów  pojawiają  się  po  ich  zabraniu.  Wyjątek  stanowią  jedynie  owoce  i  dwie  butelki  na  powierzchni  (dzięki  pierwszej  można  ziać  ogniem,  druga  nie  wiem  po  co  jest).  Czy  Ty  w  ogóle  zajrzałeś  na  niższe  poziomy?  Własnoręcznie  zrobioną  mapkę  do  Little  Puff  mam  w  domu,  teraz  jestem  w  pracy.  W  każdym  bądź  razie  Kask  jest  na  którymś  z  niższych  poziomów,  jeśli  dobrze  pamiętam,  skrajnie  z  prawej  strony.  No  i  wygląda  to  jak  kask,  cóż  mogę  więcej  powiedzieć  \'\'  Niektóre  zejścia  w  dół  są  śmiertelne  (kolce),  więc  warto  robić  snapshoty.  Ale  z  górnego  poziomu  można  spokojnie  spaść,  o  ile  stoi  się  z  lewej  strony  dziury.  A  potem  to  już  trzeba  próbować.  Pierwszy  poziom  podziemi  zawiera  jedną  dziurę-pułapkę  i  jedno  przejście  piętro  niżej  (i  chyba  w  sali  obok  tego  przejścia  leży  kask).  Drugi  poziom  podziemi  to  dwie  pułapki  i  jedno  przejście  niby  w  dół,  które  prowadzi  do  sali  z  kaskiem  chyba  właśnie  (czyli  piętro  wyżej)  -to  \'dobre\'  wejście  to  środkowe  z  trzech.  Na  tym  najniższym  poziomie  są  też  dwa  domki  i  w  pierwszym  z  nich  są  drzwi  pozwalające  na  komunikację  powierzchnia-niższe  piętro  podziemi.  Już  bardziej  łopatologicznie  nie  potrafię  tego  wyłuszczyć.

Semen

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2007, 22:04 »
 udało  mi  się  odnaleść  podziemie  mam  małe  kłopoty  z  dzojstickiem  i  jakoś  sobie  poradze  
  w  każdym  bądż  razie  dziękuje  za  objaśnienia  
  P.S  
  moze  napiszesz  opis  przejścia  albo  solucje  na  stronkę?  

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2007, 08:56 »
 Opis  jest  w  trakcie  tworzenia,  solucja  w  zasadzie  napisana  (swoją  drogą  -jaka,  Twoim  zdaniem,  jest  różnica  między  opisem  przejścia  a  solucją??),  ale  pokazów  przedpremierowych  nie  przewiduję  \'\'  Zresztą,  chłopie,  tu  napisałem,  jak  użyć  każdy  z  użytecznych  przedmiotów,  teraz  musisz  je  tylko  znaleźć  \'\'  Obszar  gry  nie  jest  imponujący,  więc  naprawdę,  nie  powinieneś  mieć  problemów.

Semen

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Października 2007, 23:51 »
 tylko  pochwalić  poszedłem  w  lewo  w  poziemiach  i  znlazłem  3  przednioty  wtym  kask  kawałek  paszportu  
  ale  musze  wymienić  jojstick  bo  mi  nawala  skret  w  prawo  \'\'  

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2007, 11:57 »
 Graj,  graj,  Puffa  można  w  15  minut  skończyć.  Wydaje  mi  się,  że  jesteś  dosyć  niedoświadczonym  graczem,  jeśli  o  gry  zręcznościowo-przygodowe  idzie...Powiem  tak  -ja  swoje  dwie  pierwsze  części  Dizzy`ego  (trafiło  na  Fantasy  World  i  Prince  of  the  Yolkfolk)  też  przeszedłem  z  opisem  w  ręku,  resztę  kończyłem  samodzielnie,  bo  po  prostu  poznałem  reguły  gry.  I  szczerze  powiedziawszy  wydaje  mi  się,  że  Little  Puff  nie  jest  najlepszą  grą    na  rozpoczęcie  przygody  z  tego  typu  produkcjami.  Chociaż...jeśli  Tobie  się  Little  Puff  podoba  (ja  ją  osobiście  na  lemonie  oceniłem  na  3/10),  to  ciekawe,  jakie  wrażenie  zrobią  na  Tobie  inne,  znacznie  lepsze  produkcje  Codemasters.  No  chyba,  że  się  mylę  i  jednak  je  znasz...

Semen

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2007, 01:08 »
 a  przeszedłeś  może  creatures?  
  co  sądzisz  o  tej  grze?  

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2007, 11:40 »
 Grałem  w  Creatures,  ale  to  trochę  inna  bajka.  No  i  jak  na  mój  gust  można  przy  tej  grze  osiwieć  \'\'  Tak  konkretniej  to  grałem  chyba  tylko  w  drugą  część-  bardzo  pomysłowa  i  świetnie  wykonana  to  gra,  ale  trochę  nie  dla  mnie...No  i  ten  poziom  trudności  miejscami  masakryczny...tak  mi  się  wydaje...

Kekesuw

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudnia 2007, 18:45 »
 Ja  przeszedłem  creatures,  a  dokładnie  creatueres  II.  Pierwsza  cześć  to  typowa  zręcznościówka  za  to  druga  już  nie.  Jak  masz  jakiś  problem  w  creatures  to  wal.  :)

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudnia 2007, 13:54 »
 Niee,  Creatures  II  zarzuciłem  chyba  w  którymś  momencie  typowo  zręczościowym  (na  którejś  rodzince  może?).  Momenty,  w  których  trzeba  było  odrobinę  pokombinować  jakoś  udawało  się  pokonywać.

Semen

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpnia 2008, 19:52 »
 odkopując  stary  temat  zadam  jescze  jedno  pytanie  
  znlazlem  ponton  i  jakiś  mieszek  (zapewne  to  pompka)  i  moje  pytanie  jets  takie  
  czy  ponton  można  tym  nadmuchąć  i  czy  trzeb  ago  nadmuchiwać?  jak  można  zrzuić  ponton  do  wody    w  podziemiach?  
  dodam  że  przeważnie  gram  w  tej  grze  z  klawiatury    
  można  to  zrobićnp  tin  chat  +  coś  tam  to  się  wpisuje  czy  co?  
  pozdrawiam

p.a.

• Gość
Czy ktoś wie?
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Sierpnia 2008, 09:10 »
 Aby  zakończyć  temat  tej  gry  (która  nie  zasługuje  na  swój  temat  ,hehe),  wklejam  stworzoną  przez  siebie  kiedyś  tam  solucję.  Opis  nie  był  chyba  sprawdzany  przeze  mnie,  więc  mogą  się  pojawić  jakieś  błędy  (ponieważ  mam  kłopoty  z  lewo/prawo,  zdarza  mi  się  w  opisie  źle  opisać  kierunek:D)  

Na  dobry  początek  -  lista  nieprzydatnych  przedmiotów:  

GUN  
  FORK  
  COIN  
  SHADE  
  DIAMOND  

W  opisie  nie  wspominam  o  spożywaniu  owoców  i  innego  jadła  -  po  prostu  sumiennie  wszystko  zabieraj,  choć  jedynym  efektem  będzie  wzrost  liczby  punktów.