Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pakery  (Przeczytany 1504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Reiter

• Gość
Pakery
« dnia: 21 Października 2002, 15:38 »
 Niezbyt sie teraz orientuje dlatego pytam. jakie sa obecnie najlepsze packery znacznikowe i krunczery dla c64? i skad moznaby to sciagnac (adresik)?
 czym pakowac sample najlepiej?

~no@spam.pl#*#Bzyk/Samar

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2002, 16:31 »
 Reiter -> polecam \'Charblaster\' i z cruncherów \'Sledgehammer\' lub \'Power Cruncher\'. Tzn. nie wiem czy są wydajnościowo/jakościowo najlepsze, ale ja je używałem.

Magnate

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2002, 16:59 »
 Ja, od czasu kiedy dzialam na scenie (96 rok), uzywam Marco Packer\'a. Mam to gdzies przerzucone do d64, jak bede mial czas to znajde i wrzuce na C64Power.

pozdrawiam

Magnate

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2002, 17:11 »
 OK, znalezione i wrzucone (wreszcie moj ulubiony cruncher znalazl sie w internecie :-). Nazywa sie to MS-Cruncher jednak (jakos tak mi utkwil w pamieci autor programu, ze dalem go w nazwie :-). Program dziala tylko z action replayem, jest maly, prosty, a do tego szybki i skuteczny. Polecam sprobowac.

http://www.nostalgia.pl/download/commodore64/c64_utilities/packers/ms-cruncher_v1.5.zip\'>http://www.nostalgia.pl/download/commodore64/c64_utilities/packers/ms-cruncher_v1.5.zip

pozdrawiam

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2002, 11:08 »
 Mam wrażenie, że niewiele się zmieniło w tej kwestii. Znam te pakery, używałem Ms-crunchera 1.5, jest bardzo szybki i przy tym niegłupio pakuje. Sledge Hammer 3 (lub 4) pakuje dosyć długie pliki, czasami jest to jedyne narzędzie, gdy plik jest za długi jak dla innych pakerów (niektóre się zawieszają). Ale odkryłem, że lepszy od niego może być PSQ-linker ($0200-FFFF). Słyszałem chyba o Marco paker. Zrobili go Fatum, dobrze pamiętam? Jeżeli jest to ten, to podobno jest rewelacyjny. Czy mógłby ktoś mi dosłać go na pocztę?
 Power Cruncher ma długi czas kompresji, z samplami radzi sobie średnio. Ja używam Faces 2.2 (może ktoś miałby nowszą wersję? Dostarczcie pliz!!) w połączeniu z Super zipper 8 lub 5(optymalizacja) i często otrzymuję bardzo dobre upakowanie w porównaniu z innymi programami. Ale może ktoś słyszał o wyspecjalizowanych kompresorach do sampli? Kiedyś jakaś nazwa mignęła mi koło ucha, ale teraz to już niezbyt pamiętam.
 Może ktoś orientuje się czy wyszły nowsze wersje tych wspomnianych kompresorów i skąd je zdobyć?

maniac64

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2002, 17:37 »
 No cóż panowie :)

przedziliście nieco temat :) Niedługo pojawi się artykuł omawiający problem pakowania (znacznikowe, bitowe, iffl, mfl).

Będzie też można zassać olbrzymi zbór packerów...

To wkrótce, a teraz pozostaje tylko czekać. Art wyjdzie w listopadzie :)

pozdro
 maniac64

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2002, 12:13 »
 Wiesz co bym chciał, aby było w tym artykule? Porównanie czasów pakowania i wielkość pliku końcowego. Dodatkowo różne kombinacje pakerów znacznikowych w połączeniu z kranczerami (wiadomo, że jest tu silna zależność). Czy pakowanie samym kranczerem jest opłacalne i kiedy (do jakich danych). Zrób podział na grafika, tekst, muzyka, sample, dane łączone. I sprawa najważniejsza, które z nich pracują poprawnie pod emulatorem (są takie, że nie chcą lub opierają się).

maniac64

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopada 2002, 09:22 »

Napisał: Reiter

Wiesz co bym chciał, aby było w tym artykule? Porównanie czasów pakowania i wielkość pliku końcowego. Dodatkowo różne kombinacje pakerów znacznikowych w połączeniu z kranczerami (wiadomo, że jest tu silna zależność). Czy pakowanie samym kranczerem jest opłacalne i kiedy (do jakich danych). Zrób podział na grafika, tekst, muzyka, sample, dane łączone. I sprawa najważniejsza, które z nich pracują poprawnie pod emulatorem (są takie, że nie chcą lub opierają się).
No, całkiem słuszne uwagi... Więc poprzednia koncepcja arta poszła do kosza. Ale może to i dobrze :)

To co sugerujesz będzie całkiem lepszym i ciekawszym, kompendium na temat pakowania. Wprawdzie temat się rozrósł, jednak jestem go jeszcze w stanie dla Was napisać - niestety trochę to potrwa.

pozdro
 maniac64

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2002, 13:15 »
 Chciałem taki art napisać wcześniej, ale zawsze wychodziły inne sprawy do załatwienia. Ale i tak kiedyś napiszę podobny, więc nie traktuj tego jako próbę pojedynku. Wszystkiego dobrego i zrób z tego porządne dzieło. Wspomnij o mnie, będzie mi miło.

Offline wegi

• Level 7
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
Pakery
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2009, 21:00 »
 nie  mówcie,  że  nic  się  nie  dzieje...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Reiter

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Września 2009, 18:53 »
 Czy  powstał  ten  artykuł  omawiający  problemy  pakowania?  

A  ja  ruszam  dalej  z  robieniem  testów  programów  kompresujących.  Poszukuję  ludzi  do  pomocy.  
  Więcej  na  http://testy.filety.net\' target=_blank>http://testy.filety.net

chateau

• Gość
Pakery
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Września 2009, 19:10 »
 i  tak  wygra  pucrunch  albo  exomizer,w  zasadzie  mozna  by  tylko  te  2  przetestowac    \'\'  

Offline wegi

• Level 7
Pakery
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2009, 21:21 »
 Rozdzielmy  na  kilka  kategorii:  

1.  No  cheating  crunch  PC  
  2.  Compress  Ratio  
  3.  Czas  upychania  
  4.  Czas  depaku  
  5.  Pomysł  

przykładowo...

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Pakery
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2009, 21:41 »
 od  czasów  abcrunchera  nic  nie  wymyślono  lepszego  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....