Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czym się różnią stacje dysków 1541 i 1541 II  (Przeczytany 1690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czym się różnią stacje dysków 1541 i 1541 II
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Stycznia 2007, 20:36 »
 Panie  `bloodmoon`  ,  przykro  mi  iz  nie  wie  Pan  ze  zmiana  standardow  nie  pociagnela  za  soba  zmian  czestotliwosci  sieci,  ktora  notabene  jest  w  tej  chwili  tak  dokladnie  stabilizowana  czestotliwosciowo  ,  ze  spokojnie  mozna  uzywac  zegarkow  ktore  za  zrodlo  taktowania  dla  swoich  licznikow  biora  wlasnie  czestotliwosc  sieci.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Domciu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Stycznia 2007, 21:30 »
 To  ja  napisałem  o  zmianie  częstotliwości  na  60Hz.  Zdążyłem  zrozumieć,  że  to  był  błąd.  

Domciu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Stycznia 2007, 21:33 »
 Zapytam  także  czy  wasze  commodorki  nigdy  się  zawieszają  ?  Czy  naprawdę  części  takich  zwisów  nie  można  przypisać  zasilaniu  ?.  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Stycznia 2007, 22:24 »
 zawieszają?  nigdy,  przenigdy  nie  zawiesił  mi  się  commodore,  nie  przesadzajmy.  Przecież  zasilanie  jest  stabilizowane.  Stabilizatory  zazwyczaj  wymagają  troszke  wyższego  napięcia  zasilania  niż  same  stabilizują,  a  granica  często  jest  dość  wysoko.  7805  ma  max  35V  więc  różnica  tych  paru  V  na  wejściu  nie  przełoży  się  na  dużo  większy  wzrost  zasilania  na  wyjście,  transformator  to  przecież  redukuje  itp,  i  obrywa  głownie  zasilacz.  

Skończyłbyś  już  próby  udowodnienia,  że  te  podniesienie  zasilania  w  sieci  wieszają  komputer  (pomimo  iż  na  wyjściu  napięcie  się  nie  zmienia),  niszczą  ten  komputer  w  stopniu  bardzo  dużym,  potrzeba  stosować  jakieś  cuda  elektroniczne  do  regulacji  i  obniżania  napięć  itp.