Mam dwa commodore c64, jasno-szara mydelniczke i takiegoz koloru \'plaskiego\'. do tego 3 magnetofony i kilka kartridzow.
Niestety nie udaje mi sie wgrac zadnej gry z magnetofonu. na mydelniczce w ogole magnetofon nie chodzi, ale chodzi kartridz z grami (extra pack ix). czy to zwalony sid moze byc czy co? monitor neptun nie wydaje zadnych dzwiekow, poza szumami.
na \'plaskim\' magnetofony chodza, ale nie da sie nic wczytac. albo jest komunikat \'out of memory error\', albo \'?device not present error\'. niepodpisany kartridz z dwoma guzikami jak wloze (czyzby to jakis final) to czarny ekran jest, jak wloze odwrotnie to duzo @@@@ i takich tam
![Uśmiech :)](http://c64power.com/forumng/Smileys/default/smiley.gif)
\'turbo cartridge\' jak wloze to za kazdym razem zachowuje sie troche inaczej, ale z 3 opcji f1-turbo, f2-glowica,f3-normal to i tak zasze wychodzi cos pomiedzy trybem normalnym a pokopanym.
najbardziej obiecujacy jest kartridz \'bis-plus by micro-luc\' (pomaranczowa naklejka, guzik z lewej), ale nie wiem czy to-to w ogole ma cos oprocz resetu (np. czy ma turbo?).
natomiast wspomniany kartridz \'extra pack ix\', tez jest obiecujacy, szczegolnie ze na obu komodach chodza z niego gierki, ale ze ma je dupiaste chce wgrac cos przez magnetofon!!!!!!!!!!!
on ma i turbo, i ustawianie glowicy, ale ciagle sa te komunikaty, albo po prostu po wlaczeniu play z kaseta robi sie ekran jak po resecie, ale bez napisow \'cbm\' itd, tylko \'ready\'.
POMOZCIE!!!