Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Mnie tez pomożcie! :)  (Przeczytany 906 razy)

xorxxx

• Gość
Mnie tez pomożcie! :)
« dnia: 03 Czerwca 2006, 22:25 »
 Mam  dwa  commodore  c64,  jasno-szara  mydelniczke  i  takiegoz  koloru  \'plaskiego\'.  do  tego  3  magnetofony  i  kilka  kartridzow.  

Niestety  nie  udaje  mi  sie  wgrac  zadnej  gry  z  magnetofonu.  na  mydelniczce  w  ogole  magnetofon  nie  chodzi,  ale  chodzi  kartridz  z  grami  (extra  pack  ix).  czy  to  zwalony  sid  moze  byc  czy  co?  monitor  neptun  nie  wydaje  zadnych  dzwiekow,  poza  szumami.  

na  \'plaskim\'  magnetofony  chodza,  ale  nie  da  sie  nic  wczytac.  albo  jest  komunikat  \'out  of  memory  error\',  albo  \'?device  not  present  error\'.  niepodpisany  kartridz  z  dwoma  guzikami  jak  wloze  (czyzby  to  jakis  final)  to  czarny  ekran  jest,  jak  wloze  odwrotnie  to  duzo  @@@@  i  takich  tam  :)  \'turbo  cartridge\'  jak  wloze  to  za  kazdym  razem  zachowuje  sie  troche  inaczej,  ale  z  3  opcji  f1-turbo,  f2-glowica,f3-normal  to  i  tak  zasze  wychodzi  cos  pomiedzy  trybem  normalnym  a  pokopanym.  

najbardziej  obiecujacy  jest  kartridz  \'bis-plus  by  micro-luc\'  (pomaranczowa  naklejka,  guzik  z  lewej),  ale  nie  wiem  czy  to-to  w  ogole  ma  cos  oprocz  resetu  (np.  czy  ma  turbo?).  

natomiast  wspomniany  kartridz  \'extra  pack  ix\',  tez  jest  obiecujacy,  szczegolnie  ze  na  obu  komodach  chodza  z  niego  gierki,  ale  ze  ma  je  dupiaste  chce  wgrac  cos  przez  magnetofon!!!!!!!!!!!  

on  ma  i  turbo,  i  ustawianie  glowicy,  ale  ciagle  sa  te  komunikaty,  albo  po  prostu  po  wlaczeniu  play  z  kaseta  robi  sie  ekran  jak  po  resecie,  ale  bez  napisow  \'cbm\'  itd,  tylko  \'ready\'.  

POMOZCIE!!!  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2006, 07:18 »
 bis  plus  posiada  turbo  do  stacji,  obsługa  klawiszami  f7  f5  f3,  kursorem  i  run  stop  tak  w  skrócie.  

Co  do  koloru  plaskiego,  co  to  za  kolor?  
  Przedstaw  go.  

Aby  coś  wgrać  z  kaset  dobrze  by  było  ustawić  głowice.  

No  i  druga  sprawa:  ZAJRZYJ  DO  FORUM  W  STARSZE  TEMATY  TO  JEST  WAŁKOWANE  NON  STOP,  WIĘC  TROSZKE  CHĘCI.  

I  czy  wy  ludzie  nie  umie  się  wysłowić,  patrzę  na  tematy  i  totalna  żenada.  \'Pomóżcie  mi...\',  \'mnie  też  pomóżcie\'  \'proszę  o  pomoc\'  itp.,  ludzie  jakbyście  pisali  jaki  macie  problem  w  temacie  to  prościej  szukać  innym  i  mniej  pytań  o  takie  rzeczy.  
  Napisałem  tak,  ponieważ  uważam,  że  właśnie  przez  takie  tematy  robi  się  bałagan  i  znaleźć  cokolwiek  nie  jest  łatwo.  
  Pewnie  ktoś  zaraz  napisze,  że  nie  jestem  adminem,  modem  itp.  i  co  z  tego  jak  trzeba  to  w  końcu  uświadomić  tym  osobom,  aby  nauczyli  się  zadawać  pytania  konkretnie  i  zajrzeć  w  głąb  forum.  Ale  jak  zwykle  oni  wolą  zadać  pytanie  i  odświeżać  stronę  co  jakiś  czas,  bo  po  co  się  wysilać,  że  już  nie  wspomnę  o  w  miarę  poprawnej  pisowni  i  dokładnym  opisaniu  problemu.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2006, 11:04 »
 w  bis  plus  wpisz  help  to  zobaczysz  wszystkie  mozliwosci.  z  tego  co  pamietam  turbo  do  tasmy  on  tez  posiada.  

cartow  nie  wsadza  sie  odwrotnie,  moze  to  uszkodzic  komputer.  

Dexter  ,  masz  racje  ,  moze  to  do  uzytkownikow  forum  kiedys  dotrze  wreszcie...  

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

xorxxx

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2006, 13:17 »
 Oj,  ale  mi  sie  dostalo,  nie  ma  co  :)  

A  wiec  -  oba  komputerki  mam  jasno-szarego  koloru.  Mydelniczka  to  zapewne  wersja  VSG.  Nie  ukrywam  ze  po  prostu  nie  pamietaj,  jak  dokladnie  maja  wygladac  paski  przy  regulacji  glowicy.  Ponadto  bardziej  niz  na  wgrywaniu  gier  z  kaset  zalezy  mi  na  uzywaniu  kasety-adaptera  podlaczonego  do  karty  muzycznej,  tak  zeby  mozna  bylo  sobie  sciagnac  dowolna  gre  wpliku  do  emulatora,  przerobic  na  wav  i  wgrac.  a  tutaj  pojawia  sie  dodatkowa  trudnosc  -  jaki  poziom  glosnosci  ustawic  na  winampie.  zmieniajac  glosnosc  zmianiaja  sie  paski  w  regulacji  glowicy,  a  do  tego  trzeba  wyregulowac  glowice  jako  taka.  przyznam  ze  jak  na  razie  mi  sie  nie  udalo.  w  przeciwienstwie  do  zx-spectrum128+2,  na  ktory  wgrywam  w  ten  sposob  gry  z  powodzeniem  :)  

dzisiaj  po  poludniu  ide  do  znajomego,  u  ktorego  gry  z  kasety  sie  wczytuja.  wezme  moje  magntofony,  i  komputer  tez.  zobaczymy  :)

xorxxx

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2006, 14:34 »
 UDALO  SIE!  

przeszukalem  forum,  i  znalazlem  informacje  ze  w  kartridzu  bis-plus  jest  komenda  help.  to  mnie  olsnilo,  ze  przeciez  uzywalem  load  a  nie  tload.  

w  kazdym  razie  udalo  mi  sie  bez  problemu  wgrac  kilka  gier  z  peceta  przy  uzyciu  kasety-adaptera.  jedyny  problem  to  oprocz  wykazania  sie  zrecznoscia  w  graniu,  trzeba  jeszcze  gdy  c64  znajdzie  naglowek  z  tutulem  zapauzowac  na  chwile  winampa  :D

xorxxx

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2006, 15:26 »
 oczywiscie  to  rafvte  napisal  powyzej  o  opcji  help  :)