Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przełączanie kernali/rom  (Przeczytany 1835 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
Przełączanie kernali/rom
« dnia: 17 Czerwca 2023, 16:14 »
Witam.

Po latach błędów i wypaczeń w końcu zabrałem się za komodorki i przyległości. Do tej pory nie miałem do czynienia z programatorami i programowaniem układów pamięci, ale po kolei. Kupiłem kiedyś układy M27C256 od ST i tak sobie leżały i czekały na nie wiadomo co. Ostatnio wpadłem na pomysł żeby zrobić sobie multi kernal do C64. Padło na kombo standardowy Kernal C64 i JaffyDOS. Po lekturze doszedłem, nadmienię w C64E, muszę mieć Basic bo Kernal i Basic są w tym samym EPROMie. Wykroiłem sobie Basic połączyłem z Jaffy, zaprogramowałem  no i mam. Teraz pytanie: pin 27 EPROMU (linia A14) steruje przełączaniem Kernal/Jaffy. Gdzieś wyczytałem że trzeba tam dać rezystor 4k7 i zwierać to do +5V w c64. Natomiast w 1541-II jest opisana ta sama sytuacja z tym że pin 27 ma iść do GND przez rezystor 4k7. Jak to w końcu powinno być? Dodam że przełączanie odbywa się za pomocą zwykłego przełącznika dźwigienkowego. Póki co pin 27 wisi w nie podłączony, maszyn nie włączałem, ale w programatorze weryfikacja przebiegła bez problemów. Jeżeli ktoś przerabiał temat to proszę o wskazówki, a najlepiej o krótkie wyjaśnienie jak działa to przełączanie.

Z góry dzięki.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Odp: Przełączanie kernali/rom
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2023, 23:02 »
poczytaj o rezystorach pull-up i pull-down. bez rezystorow tez mozna to zrobic, ale sprzet bedzie sie zawieszac w momencie przelaczania dzwigni (nie jest to jakis mega problem bo normlanie i tak po zmianie romu powinno sie wykonac reset).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"