Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Padło mi c64  (Przeczytany 1285 razy)

Offline dekanex

• Level 2
  • **
Padło mi c64
« dnia: 14 Października 2020, 21:22 »
No i nadszedł ten dzień  >:(
Mój główny komodorek nie wstał. Przy uruchamianiu zwicha, albo czarny ekran, albo śmieci na ekranie.
Na drugiej komodzie wypaliłem na EasyFlashu diag carta i na nim czasem zobaczę test „zero page ok” i zwicha, a czasem tylko logo easyflash.
Podejrzewam padnięty ram ale jak się mylę to mnie skorygujcie.
Moja płyta to Assy250469 252311 RevB
https://www.c64-wiki.de/wiki/Datei:C64_PCB_Assy250469_Schematic252311RevB.jpg
Czy naprawa tego to tylko wymiana RAM czy coś więcej?
Gdzie można zakupić taki ram? Widziałem coś na ebay ale wolałbym Polskę.
Czy trzeba wymieniać obie kostki czy da się sprawdzić która padła?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Odp: Padło mi c64
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2020, 13:10 »
Padniety ram daje inne objawy, jak procesor w ogole wykonuje kod diag carta a procek graficzny wyswietla prawidlowo obraz to zainteresuj sie samym procesorem. Masz dead test?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Steffan

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2020, 14:43 »
Te krótkie płyty nie padają zbyt często. Jeśli to ram, w co jak napisał Raf również wątpię, sprawdź czy grzeją się kości. Ja miałem przypadek w tej płycie, że padł ram. Nie dało się utrzymać palca na czipie. Wymiana banalna, dajesz sokiety i nowe kości. Ja kupiłem z aliexpres za 18.76 pln 10 sztuk (szukałem, niestety zapadły się pod ziemie po przeprowadzce). Na pewno VIC i generator zegarowy 8701 jest na podstawkach, wyjmij i przeczyść styki. Sprawdź również napięcia, czy są dobre. Dead test kart jest dobrym pomysłem. Jak to nic nie da, dalej będzie ciężko, bez sondy logicznej albo oscyloskopu.
Ode mnie tyle. Może koledzy coś jeszcze dodadzą.
Daj znać jak Ci poszło.

Pozdro
Steffan
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2020, 21:18 »
Dzięki za podpowiedzi ale na razie nic nie pomogło. Drugiego komodorka mam na tej samej płycie więc co było w podstawkach to pozamieniałem i bez rezultatu. Na jednym nie działa, na drugim działa.
Napięcia wyglądają ok (5.01 - 5.07) na obu zasilaczach. Żaden układ się nie grzeje.
Dead test carta nie mam :( Analizator logiczny (jakiś tani na usb) się znajdzie ew. mogę pożyczyć od znajomego oscyloskop.

Offline Steffan

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2020, 22:12 »
Daj fotkę tych śmieci na ekranie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2020, 12:52 »
Droga eliminacji:
jak masz odpalony diag cart i litery oraz kolory widac ok, to znaczy, ze:
PLA dziala (superPLA w nowym c64 jest bardzo ciezko ubic tak btw)
COLOR RAM dziala
CPU wykonuje kod (czesciowo uszkodzony procesor podobnie mi sie zachowywal, na dead tst potrafil przechdozic wstepny test ramu a potm podczas dokladnego rzucal FALSZYWE bledy o ramie i nie wychodzil z ZERO PAGE test, wieszal sie)
RAM dziala ok
gdyby to byla stara plyta to dodatkowo bys jzu wiedzial, ze 74257 tez sa ok (multiplekser separujacy magistrale danych VIC oraz CPU)
VIC i zegar juz sprawdziles ze jest ok ;)

Gdybys jeszcze dead test zapial i w komputer w takich warunkach by smigal normlanie, to bym obstawial w ciemno KERNAL/BASIC ROM ale poniewaz komputer odpala carta (a musi najpierw odpalic KERNAL aby odpalic carta, chyba ze jest to DEAD TEST - przy nim z kompa mozna w ogole usunac char, basic, kernal i komputer wstaje normlanie), to bym sie zainteresowal wlasnie procesorem.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2020, 20:29 »
Nagrałem dwa filmy. Jeden z wyłączonym easyflash drugi z włączonym. Na obu po zawieszeniu naciskam reset i wtedy jest inny efekt.

https://files.fm/u/pf9v8m38

Może te dziwne zachowania coś więcej Wam podpowiedzą.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2020, 21:30 »
No masz ta sama przypadlosc, co ja mialem z innym C64 - pokazuje zla pamiec a pamiec jest ewidentnie dobra i problem ustal po wymianie CPU.

Polecam jeszcze zapytac mistrzow typu SUDI czy COMANKH, grasuja raczej na c64scene.

Offline Steffan

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2020, 22:34 »
Z tego co pisałeś to masz 2-go komodziaka. Co Ci szkodzi wylutować cpu i dać 2 gniazda do tych płyt. Zamień procki i będziesz wiedział coś więcej.

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2020, 20:14 »
Dzięki za pomoc.
Napisałem na c64scene zobaczymy co tam uradzą.
W każdym razie zaczynam szukać DIP40 i rozglądać się za 8500.
Chyba że ktoś tu ma na zbyciu?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2020, 22:27 »
Mozesz tez kupic ulepszony dead test https://allegro.pl/oferta/c64-c128-dead-test-cartridge-9065645273
W przeciwientsiwe do oryginalu mryga on ramka w trakcie wykonywania testow, jak przestanie mrygac, to znaczy ze procesor sie zawiesil.

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2020, 17:27 »
Polecam jeszcze zapytac mistrzow typu SUDI czy COMANKH, grasuja raczej na c64scene.

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2020, 20:00 »
Doszły podstawki pod procka. Macie jakieś dobre rady przed wylutem?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2020, 00:22 »
Zależy jakim sprzętem dysponujesz, odkąd mam rozlutownicę ze ssakiem elektrycznym praca z wyciąganiem THT to bajka :) Jeśli nie masz doświadczenia a masz tylko lutownice i mechaniczny (wciskany) odsysacz, to najpierw bym na jakimś truchle popracował.

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Października 2020, 22:22 »
No właśnie dysponuje podstawowym sprzętem i ... makabra. Jakoś ubiedzilem jeden rząd ale jak pomyśle o kolejnych 60 to mnie trzepie.
Jadę pożyczyć rozlutownicę i robić to po ludzku :)
Planuje to zrobić w ten sposób https://youtu.be/XQVjwPsVFd8
Macie jakieś zastrzeżenia do tej metody?