Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: uszkodzenie stacji 1571  (Przeczytany 516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bzyq

• Gość
uszkodzenie stacji 1571
« dnia: 21 Listopada 2005, 22:12 »
 Mam  takiego  flopka  ale  niestety  jest  niesprawny  .Uszkodzenie  polega  na  tym  że  głowica  nie  cofa  się  do  swojego  pierwotnego  stanu  czyli  mniej  więcej  na  środek  okienka  odczytu  w  dyskietce  .  
  Dochodzi  do  osi  dysietki  i  stuka  .Mechanicznie  napęd  wygląda  idealnie  .Od  czasu  do  czasu  jak  cofnie  sie  głowicę  ręcznie  to  da  się  przeczytać  katalog  dyskietki  a  nawet  coś  załadowac  .Formatowanie  czasami  też  przechodzi  ale  tylko  jednostronne,  w  trybie  dwustronnym   (pod  c128)  zawsze  się  blokuje  .Czy  jest  to  naprawialne  ?  
  jesli  tak  to  co  moze  być  przyczyną  takiego  zachowania  się  napędu  ?

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
uszkodzenie stacji 1571
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2005, 23:06 »
 Myślę  że  musisz  skalibrować  stację,  ale  niestety  nie  wiem  jakim  programem  :(
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
uszkodzenie stacji 1571
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2005, 07:39 »
 wyczyść  głowice,  wyrzuć  dyskietki  do  smieci  albo  daj  biednym  dziecią  w  chinach.    To  że  napierd..  głowica  o  zderzak  jest  objawem  że  nie  potrafi  odczytać  dysku.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

bzyq

• Gość
uszkodzenie stacji 1571
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2005, 08:48 »
 Stacja  odczytuje  dyskietki  ,jak  się  ręcznie  cofnie  głowicę  ,  ale  po  odczycie  zostaje  na  miejscu  zamiast  się  cofnąc  .Kolejny  odczyt  jest  niemozliwy  bez  ingerencji  ręcznej  .  Dyskietki  sa  100%  sprawne  .Mam  w  sumie  5  różnych  napędów  do  komody  więc  jest  gdzie  sprawdzić  .  
  Moim  zdaniem  to  problem  kontrolera  który  źle  odczytuje  położenie  głowicy  .  
  Co  do  programu  kalibrującego  to  może  byc  jakiś  pomysł  ,  trzeba  to  sprawdzić  .