Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Klatwa - problem pojawiajacy sie w polowie gry.  (Przeczytany 1132 razy)

Offline hercius

• Level 1
  • *
Klatwa - problem pojawiajacy sie w polowie gry.
« dnia: 21 Stycznia 2020, 13:13 »
Witam!
Jestem na forum nowym uzytkownikiem. Probowalam znalezc podobny temat w archiwach, ale sie nie doszukalam. Pare tygodni temu otrzymalam prezent urodzinowy - c64 mini. Bylam wniebowzieta, poniewaz jako dziecko spedzalam godziny nieustannie grajac. Probowalam niegdys emulatorow, ale to nie to samo. Sciagnelam kilka gier, w tym nigdy niedokoczona przeze mnie jako dziecko "Klatwe". Przeszlam do momentu, w ktorym przechodzi sie przez wneke czasu i ekran zrobil sie pomaranczowy. Sciagnelam kilkanascie innych wersji i pare z nich laduja komunikat "chcesz grac kupuj orginaly". Nie jestem piratem - kupuje orginalaly w roznych formatach (DVD, blueRay, CD etc). Nie wiem jak sciaganie plikow na c64 wyglada z perspekywy legalnosci w 2020 roku, ale czytajac wpisy widze, ze wielu uzytkownikow to robi. Plik ktory c64 power udostepnia, takze jest ograniczony. Wszystkie pliki jakie sciagnelam maja rozmiar 170-171 kB. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem?
Pozdrawiam hercius

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Odp: Klatwa - problem pojawiajacy sie w polowie gry.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2020, 14:28 »
Nic z tego nie dziala? https://csdb.dk/search/?seinsel=all&search=klatwa
Na gamebase64 (gb64.com) tez nie ma dobrze scrackowanej wersji?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hercius

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2020, 12:37 »
Witam
Dziekuje za odpowiedz. Sprawdzilam te 3 pliki. Po przejsciu przez wneke czasu kazdy z nich przenosi mnie do nowego ekranu - zielona ramka i niebieski napis "Return" (standardowe dla tej gry). Gdy klikam w return, ekran robi sie czarny. Dodam do tego, ze kazdy plik jest wielkosci 171 kB jak wszystkie inne poprzednie. Link do drugiej strony, ktory mi podales, nie posiada zadnych gier, a przekierowanie jakie sugeruja nie dziala. Zastanawiam sie czy jest to pelna wersja gry, czy tez programista specjalnie zablokowal dostep. Zastanawialam sie, kto moze posiadac prawa do tej gry. LK Avalon dalej istnie, ale autorem gry jest Roland Pantola. Jednakze z tego co sie doczytalam to Janusz Dabrowki przepisal to na c64. Jak bym wiedziala, gdzie uderzyc to zapytalabym o zakup pliku :)
Jeszcze raz dziekuje za pomoc :)
Pozdrawiam serdecznie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2020, 11:46 »
To nie jest kwestia wersji, autor gry byl sprytniejszy niz wiekszosc crackerow, ktorzy zrzucili gre z oryginalu, dodali intro i byli zadowoleni a gra sie wysypuje dopiero po jakims czasie :D Na PC podobnie zabezpieczona byla gra settlers 3, gra wykrywala ze ktos przy niej majstrowal i kowal produkowal mieso(swinki) czy jakos tak ;)

pod drugim linkiem jak najbardziej jest klatwa, pisza, ze nie jest scrackowana wiec moze bedzie dzialac:
http://gb64.com/game.php?id=14330&d=18&h=0

pod tym linkiem sa wladcy ciemnosci (klatwa 2) zrzuceni do G64 i maja dzialac
https://forum.thecompany.pl/gry/adcy-ciemno-c64-dzia-wersja-t5172.html

D64 to jest obraz danych dyskietki i on standardowo ma ok 170kb (jedna strona dyskietki DD w formacie stacji dyskow 1541)

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hercius

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2020, 21:55 »
Sciagnelam mnostwo wersji, w tym ta, ktora podales. Tez pojawia sie ta sama informacja. Nie wiem czy jest sens szukac "Klatwy" dalej... Dziekuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2020, 09:52 »
Moze na atari ;)

Offline hercius

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2020, 11:31 »
Hehe moj maz juz kolekcjonuje NES i SEGA MD. Nie wiem jak znajduje na to czas. Jestem mama malej gromadki takze czasowo i przestrzennie ciezko by bylo mi zbierac retro. Do tego mieszkam w UK i ciezej z zakupem polskich gier w wersji fizycznej :) Mjusialabym poszukac moze jakies homebrew atari na to c64 mini :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2020, 13:01 »
Myslalem raczej o emulatorze na PC :)

Offline hercius

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2020, 22:17 »
Nie. Emulatory to sciagalam, ale to nigdy nie to samo. Maz sugerowal by poszuzkac jakiegos homebrew Atari na to c64 mini. Mam je zaledwie od kilku tygodni wiec nie zapoznalam sie jeszcze dokladnie z tym. Joystick bym zmienila, bo ten w zestawie taki krotki jak wlasnie Atari mialo i niewygodnie sie trzyma.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2020, 08:47 »
64mini to tez emulator. Ok 2005 pojawil sie Commodore 64DTV i to byla jeszcze reimplementacja sprzetu ale obecnie wszystkie te pseudo konsole to sprzet podobny do raspberry pi z emulatorami.

Offline hercius

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2020, 11:24 »
Nie no wiem, ze technicznie to emulator, ale masz joystick i podlaczasz pod telewizor :). Preferencje sa indywidualne zapewnie. Moj maz kupil sobie, jak wyszly, NES i Super Nintendo mini, jednak obydwa sprzedal i kupil oryginaly oraz znalazl gdzies telewizor kineskopowy. Ja po prostu chce grac na TV z joystick'iem, ale bez mordowania sie z magnetofonem i stacja dyskow. Wracajac do tematu - gry L.K.Avalon'u wchodza ponownie na rynek w nowych edycjach, wiec moze uda mi sie kupic "Klatwe" na moje mini :).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2020, 12:36 »
SNES i NES maja tylko cartridge (aka "dyskietki do pegazusa" xD) i porownywanie tego do stacji dyskow i magnetofonu na komputerach jest nietrafione (swoja droga cartridge tam tez wystepuja a wczytywanie gier z nosnikow mozna przyspieszyc pod emu) a konfiguracja joysticka pod emulatorami na PC nie jest bardziej zlozona niz konfiguracja joya niz oryginal w c64 mini :)

co do reedycji gier to beda one na oryginalnych nosnikach, wiec jak to uzyc z emulatorami? ;)

Offline hercius

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Stycznia 2020, 12:06 »
Tak wiem, jaka jest roznica. Na dobra sprawe to moglabym napisac ksiazke na temat konsol retro, wylacznie sluchajac mojego meza i jego opowiesci z dziecinstwa hahha. Chodzilo mi o porownanie sympatykow-kolekcjonerow, jak moj maz i sympatykow-wygodnickich, ktorzy chca miec stare w nowej skompaktowanej formie. Nie wiem jak mi sie to uda wgrac. Moze wyprodukuja magnetofony na usb :D

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2020, 02:17 »
Tego nie robił "Avalon"?
Jeżeli tak - to ja miałem ten sam mechanizm na "Władcach Ciemności", i w tym przypadku nie znalazłem release działającego - miałem dostęp do oryginalnej dyskietki i tu dla emulacji należy ją odpowiednio zgrać przez zmodyfikowaną 1541 - robi się plik .g64 - to jest surowy zrzut nośnika, nie danych z nośnika, więc jest ze wszystkimi "bad sektorami" i podobnymi. Ten plik działa tylko z emulatorami - nie można go łatwo wgrać.
Nie pamiętam tylko czym to zrobiłem. Chyba program nazywał się NIB.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2020, 12:04 »
Miałem to samo zachowanie na posiadanym oryginale, gdy gra uruchomiona została z kartidżem. Ogólnie to zabezpieczenie było dosyć kapryśne. Jeżeli nic nie pomoże, prawdopodobnie mam gdzieś .d64 z zapisanym stanem gry bezpośrednio po momencie z bramą czasu.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2020, 12:05 wysłana przez F7sus4 »