Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ultimate II+ - problem z odpaleniem  (Przeczytany 177 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Splawik

  • Level 1
  • *
  • Wiadomości: 3
Ultimate II+ - problem z odpaleniem
« dnia: 12 Październik 2019, 09:02 »
Hej,

To mój pierwszy post na forum, choć z c64 mam styczność od jakichś 28 lat ;)

Otóż w dniu dzisiejszym stałem się posiadaczem Ultimate II+ na C64. Cartridge kupiłem bezpośrednio od Gideona. Problem polega na tym, że po podłączeniu do C64, cartridge w ogóle nie reaguje, nie zapalają się żadne diody, tak jakby w ogóle go nie widział.

Próbowałem podłączać różnymi kablami serial, przerzucałem pendrive'a w każdy z trzech portów usb (jakby miało to coś dać ;)), ale ciągle nie działa. Wszystkie porty do których podłączam są sprawne - Final III chodzi, SD2iEC i stacja 1541 też... Może ktoś miał podobny problem i jest w stanie poradzić?



Online Steffan

  • Level 1
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Ultimate II+ - problem z odpaleniem
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Październik 2019, 19:28 »
Tak powinien wyglądać start Ultimate II+:
https://youtu.be/gLdBy7qd_Yc

Jeśli nic się nie zapala, a na kompa jesteś pewny to:
1.problem z zasilaniem - zasilacz nie daje wystarczająco dużo prądu (może masz jakieś upgrady i dodatki, które pobierają więcej niż daje rade zasilacz)
Z tego co pamiętam to goła komoda i UII+ pobierają z 5V prawie 1A. Nie wiem ile pobiera F3 który jak piszesz działa.

2. może kartridż jest padnięty.

Nic innego na szybko nie przychodzi mi do głowy.
Pewnie nie wiele pomogłem, ale sprawdź chociaż temat zasilania.
Nie przejmuj się, w razie czego masz gwarancje. Dostaniesz nowy albo naprawiony.

Pozdro.

Offline Splawik

  • Level 1
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Ultimate II+ - problem z odpaleniem
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Październik 2019, 12:04 »
Dzięki za info. No właśnie u mnie w ogóle nie zapalają się diody UII+. Hmm, sprawdziłbym z innym zasilaczem, ale nie mam żadnego pod ręką - żadnych upgrade'ów i dodatków innych nie mam.

Napiszę do Gideona, może faktycznie coś jest nie tak z kartem.

Offline doman

  • Level 3
  • ***
  • Wiadomości: 115
Odp: Ultimate II+ - problem z odpaleniem
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Październik 2019, 18:58 »
Trochę po czasie, ale może coś się przyda...
1. Może głupie pytanie, ale spytam: Nie podłączałeś przypadkiem carta przy włączonym komputerze?
2. Ulitomate II+ ma osobne wejście zasilania (microUSB), więc podłączając do konkretnej ładowarki USB można wykluczyć problemy z prądem. Z zewnętrznym zasilaniem powinien działać nawet niepodłączony do expansion portu (tryb do użycia np. z VIC-20 czy Plus/4)

Offline Splawik

  • Level 1
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Ultimate II+ - problem z odpaleniem
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Październik 2019, 10:44 »
Nie, od tak dawna obcuję z 8-bitowcami, że przy włączonym kompie bym carta nie wciskał ;)

Z zasilaczem zewnętrznym nie próbowałem. Status jest taki, że napisałem o objawach do Gideona. Gideon poprosił o odesłanie carta i że wyśle mi nowy. Więc na razie czekam.