Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: sterowanie lampkami ???  (Przeczytany 1101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bs0

• Gość
sterowanie lampkami ???
« dnia: 20 Listopada 2005, 20:54 »
 czy  ktos  wie...jak  sterowac  lampkami  na  choince  za  posrednictwem  C64  lub  C128?  W  tym  serwisie  napisano  ze  to  mozliwe,  chcialbym  dowiedziec  sie  cos  wiecej.  Jak  to  zrobic,  czy  sterowanie  bedzie  poprzez  port  joysticka,  szeregowy  (przejsciowka  z  USERPORTU)  czy  moze  inny  ?  Jak  to  dziala?

Offline OSH

• Level 5
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2005, 23:03 »
 Nie  tyle  wiem,  co  wiem  gdzie  szukać  \'\'  
  Commodore&Amiga  nr  2/93.  Artykuł  \'Kurs  na  sternika\'

bs0

• Gość
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2005, 23:37 »
 no  ta,  tylko  gdzie  ja  teraz  znajde  ten  akurat  numer  c&a..  \'\'  

Offline Ewelll

• Level 4
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2005, 08:17 »
 Moje  kochanie  jakie  zorientowane:)  ja  nawet  nie  wiem  ze  takie  czasopismo  (?)  istnieje   \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2005, 16:54 »
 przekazniki  do  userportu  podpiac  mozna...  ale  komu  sie  chce  schemat  rysowac  heheh  ;P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline OSH

• Level 5
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2005, 11:03 »
[quote bs0] no  ta,  tylko  gdzie  ja  teraz  znajde  ten  akurat  numer  c&a..  ````  
Ja  mam  ````   Więc  Ci  moge  posłać  akurat  te  strony,  bo  zeskanowałem  cały  rocznik  1993,  nawiasem  mówiąc  dla  C64Power  ````  

Gringo_w

• Gość
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2005, 11:16 »
 No  właśnie  wiele  razy  był  poruszany  ten  temat  a  jednak  żadne  C&A  na  c64  power  nie  zawitało.  Conieco  się  pojawiło  na  cconline  ale  wiem,że  jest  tego  więcej  zeskanowane.  Może  Flooder  się  tym  zajmie  ?

bs0

• Gość
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2005, 14:42 »
 ze  schematu  wynika  ze  1  tranzystor  przypada  na  2  lampki...  a  ja  mam  100  lampek...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2005, 21:19 »
 bs0:  zalezy  jaki  tam  tranzystor  dasz  i  jaki  zasilacz  zewnetrzny  bedziesz  mial.  pozatym:  sa  to  lampki  na  220  czy  12  czy  ietam  volt?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2005, 13:42 »
[quote Gringo_w] No  właśnie  wiele  razy  był  poruszany  ten  temat  a  jednak  żadne  C&A  na  c64  power  nie  zawitało.  Conieco  się  pojawiło  na  cconline  ale  wiem,że  jest  tego  więcej  zeskanowane.  Może  Flooder  się  tym  zajmie  ?
mowiac  szczerze  to  ja  posiadam  u  siebie  2  numery  C&A,  ktore  podeslal  mi  ktorys  z  gosci  naszego  serwisu...  poza  tym  zajalbybm  sie  tym  chetnie...  mozna  by  utworzyc  cos  a`la  galeria  covers,  tyle  ze  zlozona  z  numerow  C&A,  ale  mowiac  szczerze  sam  nie  wiele  moge  zrobic,  poza  tym  nie  pamietam,  jak  wyglada  kwestia  prawna...

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2005, 13:47 »
 a  w  ogole  nie  latwiej  jest  zaprogramowac  jakis  mikroprocesor  ktory  by  nimi  sterowal?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2005, 14:22 »
[quote Flooder] a  w  ogole  nie  latwiej  jest  zaprogramowac  jakis  mikroprocesor  ktory  by  nimi  sterowal?
jak  sie  ma  calgo  c64  i  mozna  napisac  soft  w  basicu  to  chyba  nie  ;-)

Offline Flooder

• Administrator
  • Level 4
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2005, 23:03 »
[quote rafvte] jak  sie  ma  calgo  c64  i  mozna  napisac  soft  w  basicu  to  chyba  nie  ;-)
no  w  sumie  to  zalezy  jak  co  komu  lezy  :P:P  

Offline OSH

• Level 5
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudnia 2005, 08:12 »
[quote Flooder] mowiac  szczerze  to  ja  posiadam  u  siebie  2  numery  C&A,  ktore  podeslal  mi  ktorys  z  gosci  naszego  serwisu...  poza  tym  zajalbybm  sie  tym  chetnie...  mozna  by  utworzyc  cos  a`la  galeria  covers,  tyle  ze  zlozona  z  numerow  C&A,  ale  mowiac  szczerze  sam  nie  wiele  moge  zrobic,  poza  tym  nie  pamietam,  jak  wyglada  kwestia  prawna...
Flooder,  gdybyśmy  się  tak  przejmowali  kwestiami  prawnymi,  to  nie  powstałaby  nasza  Czytelnia  na  CCOnline.  Niestety,  ale  nie  ma  teraz  od  kogo  wyegzekwować  prawa  do  publikacji,  bo  te  czasopisma  już  nie  istniejeą,  wydawnictwa  w  większości  zresztą  też.  Raczej  nikogo  nie  będzie  obchodziło,  więc  nie  bój  się  tak  ````

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
sterowanie lampkami ???
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudnia 2005, 12:22 »
 chyba  prościej  zrobić  na  jakimś  mikrokontrolerze  niż  na  c64  bo  przecież  w  obu  przypadkach  trzeba  napisać  jakiś  soft,  taki  mikrokontroler  zastąpi  C64  a  i  wielkość  mniejsza...