Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak zgrać Voicetracker V4.0 z kasety wraz z intrem?  (Przeczytany 2061 razy)

Offline Yovish

• Level 3
Jak zgrać Voicetracker V4.0 z kasety wraz z intrem?
« dnia: 30 Kwietnia 2019, 16:33 »
Zaczynam zgrywać swoje zasoby z kaset, ale nie zawsze dobrze to wychodzi. Głównie z programami, które mają jakieś loadery, intra i od razu po wczytaniu się uruchamiają, jak np. kupiony dawno temu Voicetracker V4.0 na kasecie. Ta tej kasecie jest też 15 przykładowych ścieżek, z którymi nie ma żadnego problemu. Sam program też mogę zgrać przy pomocy Action Replay 6.0 (na EasyFlash 3), ale jest to program bez intra. Jeżeli odpalę AR6 w czasie działania intra lub tuż przed jego uruchomieniem, to słychać tylko jedną ścieżkę dźwiękową intra, albo jak za wcześnie to zrobię, to w ogóle się nie odpala.

Nie mam dużego doświadczenia z AR6, może da się to zrobić inaczej. Proszę nie proponować mi ściągnięcie z netu innego VT4.0, bo zależy ma tym, z jego intrem.

Próbowałem też zrać na TAP, a potem na T64 i/lub PRG, ale ścieżki dźwiękowe przechodzą bez problemu, a sam VT4.0 ma tylko 2 bloki (ścieżki maja kilkanaście). Czyli coś nie tak. Zgrywam to przy pomocy magnetofonu SHARP CE-152.

Mam SD2IEC V2, EasyFlash 3 z obrazami: Retro Replay V3.8q, Action Replay V6.0, Super Snapshot V5.22.2, Final Cartridge 3. Mam też "prawdziwego" FC3. Mam też 3 stacje dysków i magnetofon Noris DATA Datenrecorder DR 1535.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Odp: Jak zgrać Voicetracker V4.0 z kasety wraz z intrem?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2019, 17:39 »
Nagraj na kasetę program np. 10 goto 10.
Odczytaj nagłówek z kasety VT i wyciągnij kasetę.
Reset
Odczytaj nagłówek programu który nagrałeś
Wyciągnij taśmę i włóż tą z VT.
Naciśnij spacje.
Zgraj obszar za pomocą monitora, potem paker z relokacją i koniec hack a day.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwietnia 2019, 18:23 »
Napiszę czego nie rozumiem:
1. nie wiem jak odczytać sam nagłówek, pewnie chodzi o wartości w nim ukryte, które będą potrzebne do operacji z monitorem,
2. nie używałem nigdy pakerów, a szczególnie z relokacją...

Offline rime

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2019, 17:55 »
Możliwe, że intro jest osobnym programem, czy trzeba ładować coś z taśmy po intrze ? Zrzuć taśmę do audio najlepiej w 48kHz lub więcej i na podstawie tego można wyodrębnić wszystko co potrzebne.

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maja 2019, 10:31 »
Po naciśnięciu spacji w czasie trwania intra, bez wczytywania czegokolwiek uruchamia się okno trackera.
W podlinkowanym miejscu umieściłem następujące pliki:
Voicetracker V4.0 from tape - 48000Hz, 16Bit, Mono.wav
Voicetracker V4.0 from tape - 96000Hz, 16Bit, Mono.wav
tune 01

https://drive.google.com/open?id=1yjx_2D0gKWgFQ7Q8a26zYukXNHccrjtt

Pliki WAV bez normalizacji, tylko przycięte. Plik "tune 01", to przykładowa muzyka z programu.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2019, 10:34 wysłana przez Yovish »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2019, 18:50 »
Ja dosyć często używałem kiedyś VoiceTracker do tworzenia muzyki na C64 i było to samo tzn. intro odpalało się tak samo jak u ciebie tzn. problem z muzyką. Nie zmienisz tego sam raczej, bo to jest chyba problem inicjalizacji intra w kodzie. Wyślij plik do jakiegoś kodera, to może coś zaradzi i na nowo ci spakuje całość, bo to nie problem odpalić intro, dać reset, wejść do monitora i zgrać całość. Gorzej, jak początek inicjalizacji intra nie jest za każdym razem popierany stałymi wartościami, to przy ponownym uruchomieniu będą te same wartości w komórkach, jak w momencie, kiedy kliknąłeś reset, lub po prostu intro w ogóle nie wystartuje. Ja na początku lat 90-tych pisałem kod w monitorze, to musiałem uwzględniać wszystkie wartości podczas inicjalizacji np. intra. Później się przeniosłem na 64tass i tych wartości już nie musiałem uwzględniać, bo przy każdym starcie od nowa kompilowałem całe intro. Nie mam teraz jak tego sprawdzić, ale jeśli jest tak, jak napisałem, to gdzieś jest ciekawy tool na PC autora IanCoog, który rozpoznaje chyba wszystkie pakery dostępne na C64, rozpakowuje całość, tylko nic nie uruchamia, jak w tym przypadku to masz wtedy przypisane wszystkie początkowe wartości intra w danych komórkach.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 18:58 wysłana przez Buddha »

Offline malik_cjm

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2019, 20:20 »
Na podstawie zalaczonego pliku WAV udalo mi sie stworzyc plik TAP ktory dziala pod Vice 3.
Niestety zaden z programow do konwersji tap do prg nie byl w stanie sobie poradzic z tym plikiem TAP.

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2019, 14:49 »
Zobacz czy to u Ciebie zadziała

EDIT: Ech sorry.... nie doczytałem że zależy Ci na pełnym programie wraz z intro i że już próbowałeś z Action Replay....
Czyli nie pomogę...  :(
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2019, 14:52 wysłana przez ikci »

Offline malik_cjm

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2019, 16:15 »
Udalo sie recznie, za pomoca monitora z Vice odzyskac prg z intrem.

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2019, 19:54 »
Bravo! U mnie na Vice 3.1 wszystko gra i buczy :)

Offline endriu1181

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maja 2019, 02:04 »
Dla mnie ta muzyczka jest kultowa ponieważ miałem ją w intrze ORIN HAIN przed grą CREATURES 2. W zeszłym roku znalazłem ją nawet w plikach SID. Nazwa muzyki to "Little Birdies" a autor jej to Wojciech Wojtkiewicz pseudonim TRACKER.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2019, 10:53 »
Dla mnie ta muzyczka jest kultowa ponieważ miałem ją w intrze ORIN HAIN przed grą CREATURES 2. W zeszłym roku znalazłem ją nawet w plikach SID. Nazwa muzyki to "Little Birdies" a autor jej to Wojciech Wojtkiewicz pseudonim TRACKER.

Tracker jest również moim faworytem i tylko się pochwalić, że mieliśmy kiedyś takiego muzyka na C64 w Polsce :)

Offline Yovish

• Level 3
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Maja 2019, 17:42 »
U mnie na C64C też działa. O to chodziło! Bardzo dziękuję!

Byłbym dodatkowo wdzięczny, może nawet nie tylko ja, jakbyś zdradził jak to zrobiłeś, ze szczegółami.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maja 2019, 16:05 »
Tracker był na party w Opolu. Trochę Was ominęło ;) Sugeruję nie pisać o nim w czasie przeszłym ;)

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2019, 19:41 »
Tracker był na party w Opolu. Trochę Was ominęło ;) Sugeruję nie pisać o nim w czasie przeszłym ;)

Całkiem możliwe, że to party nie było w Opolu, tylko obok Opola, w Turawie, gdzie sam byłem, jak i sporo polskiej elity Amiga, tak samo jak i pecetowskie wspomnienia :)