Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kisiel a rozumienie dejtaszitów  (Przeczytany 1481 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Kisiel a rozumienie dejtaszitów
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Marca 2019, 17:22 »
Cytat: Kisiel link=topic=8371.msg110646#msg110646 date=1553616095
Zaxon chyba wpierdylion, Lotharek jeden na PLA 18xx.
[/quote

Ok, Zaxona już wiem co jest. Lotharka nadal nie znalazlem autorskiego stuffu.

A ten spam (Rec Rainera) to po co? Żeby ukryć poprzednie strony ?
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Marca 2019, 17:42 »
to dla wegiego bo ty vhdl nie rozumisz, więc może kolega wegi odpowie na pytanie homocity cóż się takiego dzieje z dotclock w recu.

Co do nie wymienionych JustFive i RS23456 to akurat proste w przeciwieństwie do wegiego, mnie czy zaxona , loharka z tego co widzę tych dwóch kradnie, .... (okrada pracodawcę by KB777, oszukuje na retro wartości golden cartów by Raf ) Co do justfive&bro mają oni długą litanię więc nie omieszkam nie przytaczać.
Szkoda żę wam RS23456 nie zrobił przedpłaty na 1581 byście się pozabijali z roszczeniami do rafcia.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Marca 2019, 19:12 »
każdy user [...] wie że to działa.
NIGDZIE NIE JEST NAPISANE JAK DŁUGO.

SID w TDC działa, tylko nigdzie nie jest napisane jak dlugo.
-profil nieaktywny-

Offline pomidorow

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Marca 2019, 19:16 »
przyp. W TDCL sa dwie podstawki na SID.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Marca 2019, 19:37 »
przyp. W TDCL sa dwie podstawki na SID.
Ale w instrukcji nie podano na ile dni 2 wystarcza...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Marca 2019, 20:12 »
MEGA ELEKTRONIK zadaje pytanie :)

Fejkuś jeszcze raz czytaj data sheety ze zrozumieniem jeżeli możesz zapisać do rejestru VIC,SID,CIA bez użycia dotclock to znaczy że się da tak zrobić.
Jak jakiś błazen ten czy inny robi to inaczej to znaczy że jest lepszy od inżynierów COMMODORE, ATARII, APPLE itd :)
Pisaniem swoich przemyśleń obrażasz logikę userów którzy nic nie rozumieją z elektroniki ale potrafią zobaczyć który scalak ma fi2 podłączone a który nie.
No to zagadka po co  w MOS8726 wyprowadzenie pin3 Dot Clock ?   ???
Pewnie chcieli wyeliminowac stare c64 ? ;)

czy to jest miłość czy to jest kochanie ?

tylko olo odpowie na nie ...
pomidorow na start brat potrzebuje odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2019, 20:15 wysłana przez Kisiel »

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Marca 2019, 20:49 »
Znowu coś wklejasz bez związku z tematem, który przypominam mówi o tym, że datasheetów nawet jak przeczytasz, to nie rozumiesz. I to takie proste jak zwykły SRAM, nie jakiś kurczę synchro nawet.

Ciekawe czy byś zrozumiał dataszity od dajmy na to mapperów, muxów i framerów od STM1/OC3, do których dorabiałem pointer monitoring, error injection, PRBS tester (na 155MBit/s) itp. Na Virtexach, bo Spartany wtedy dopiero zapowiedziano.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Marca 2019, 20:55 »
Pierwszy c64L prototyp jest na virtex :) teraz nawet nie wspierany więc mam jeszcze stary soft.  Kiedy ja robiłem prototyp ty na gówno papu mówiłeś :)

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Marca 2019, 21:01 »
jasny gwint ile tu spamu  ;D
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Marca 2019, 21:34 »
służby archeo znalazły moją aktówkę z masą gówna był to XCV1000 grade 5C, mam jeszcze dwa jakbyś chciał kupić ale cena światowa z aliexpresu tak po koleżeńsku.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Marca 2019, 22:00 »
Kiedy ja robiłem prototyp ty [...] papu mówiłeś :)

Aha... prototyp robiłeś zanim Xilinx założono, tak tak, panie dziejku. Ktoś coś o czyimś wieku niedawno wspominał - Kisiel, dobrze się trzymasz jak na 80 lat. To pewnie te kąpiele w "papu" tak konserwują ;)

Na kij mi Virtex. Mam se właśnie w "rence" Virtexa5 (też już archeo) od razu z fajną płyteczką (jakiś emulator Spektrumny na tym w tej chwili jest), nie muszę instalować ISE 2.1 (choć właśnie znalałem instalkę na CDR-kach 2x speed, kiedy to było) do tych XCV, w które wtopiłeś. Aldecowe ISE fajne było wprawdzie, sentyment mam, ale wiesz - Zynq, Artix, takie tam.

Vaproware zadziałał od pierwszego włączenia, jutro idzie w świat. Niech słoń będzie z Tobą.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Marca 2019, 22:41 »

Czuję się zaszczycony że robisz to co ja chcę :)

Kisiel twój Buk 777 !

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Marca 2019, 23:28 »
Ty chcesz w końcu zacząć rozumieć dejtaszity. Możemy Ci w tym pomóc, tylko musisz sam chcieć sobie pomóc - bez tego ni ma bata.

Może zaczniemy od podstaw, od poziomów logicznych (no bo problem był z Vih), od tego jak wygląda stopień wejściowy zwykłego 7400, jak wygląda wyjście, potem przez MOS do CMOSów dojdziemy. W technikum mieliśmy raz takiego delikwenta, że bodajże się kopsnął przy IEEE754, Helga przeczołgała go przez ALU, sumator, bramki proste i w końcu uwaliła za złącze p-n.  Może i komuś taka wiedza wydaje się zbędna - ale jak widać, jakieś fundamenty wypadałoby mieć.

A jak już podstawy będą, to może za metastabilność się weźmiemy ? Oooo... panie, przy FPGA bardzo się przydaje.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Marca 2019, 23:32 »
Jak pisałem na forum do homocity celem dopingu aby skończył jakiś projekt nie udawało mi się.
Jesteś pierwszym któremu wpłynąłem na ambicje że chce coś skończyć... Jestem z Siebie dumny.
Może next forum zrobisz coś dla forumowiczów ?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Marca 2019, 09:02 »
Może next forum zrobisz coś dla forumowiczów ?

Reverse eng. TFC, GTI Prospeeda, DD001 (tu tylko ROM, ale pisałem już jaki był zamysł) jak widać to tematy, które poza paroma osobami (przedział między liczba Sidów ktore padły po zainstalowaniu w TDCL a liczba PLA które się wyczerpały po instalacji SDboxa) nie interesują tzw. "szerokiej społeczności". Mikroblejzowanie w 1541U2 też nie.

Handel mnie nie bawi. Next forum to powinno być SellMyRetroZaPółCeny, tam byłby ruch. Ale podobno do PL nie sprzedajesz (he... bo tu mało kto już Cię nie zna od strony wsparcia posprzedażowego i tak ogólnie).

Ktoś chce IDE do C64 na trzech scalakach (wersja do polutowania gwoździem nawet, bo DILe same), nie mówiąc o kosztach elektroniki rzędu 3-5 zeta ? "Tylko" soft trzeba sobie sklecić (Soci upublicznil kod, przyciąć, zmienić adresy rejestrów). 16 bit, LDA+LDA, STA+STA i nic więcej nie potrzeba ze sterowania
-profil nieaktywny-