Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wykopany stary Commodor (stary ale jary)  (Przeczytany 721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Matiboss

• Gość
Wykopany stary Commodor (stary ale jary)
« dnia: 06 Listopada 2005, 21:57 »
 No  wiec,  jak  w  temacie  wykopałem  mojego  starego  prawie  zapomnianego  Comcia.  Leżał  na  strychu  bardzo,  bardzo  długo.  Wszystko  podłaczyłem  i  o  dziwo  jest  pokazał  sie  Basic.  Mój  problem  tkwi  w  tym  że  nie  czyta  kaset  magnetofon  a   stacji  dyskietek  nie  posiadam.  Cały  dzień  straciłem  na  czyszczeniu,  ustawianiu  głowicy  itp.  Próbowałem  na  ponad  10  kasetach  i  nic.  Na  jednej  jedynie  pokazywał  się  obraz  z  tytułem  ale  gra  się  nie  wczytała.  Czy  jest  możliwe  że  wszystkie  kasety  się  z  biegiem  czasu  popsóły?  Da  się  coś  z  tym  jeszcze  zrobić  czy  może  zakopać  commodora  spowrotem  ?  Proszę  o  Pomoc.......

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2005, 22:18 »
 najprawdopodobniej  kasety  zawilgotnialy  na  strychu.  szanse  ze  cos  z  nimi  uda  Ci  sie  zrobic  oceniam  na  niewielkie  ,  ale  wysuszyc  mozesz  sprobowac.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

januzi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2005, 22:46 »
 tasmy  magnetyczne  maja  to  do  siebie,  ze  od  czasu  do  czasu  trzeba  je  przewinac  (no  i  ze  musza  byc  trzymane  w  suchym  miejscu  w  odpowiedniej  temperaturze),  raczej  tasmy  sa  juz  martwe

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2005, 07:39 »
 Ale  żeby  żadnej  reakcji  z  wszystkich  kaset.

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2005, 12:14 »
 oj..  no  to  ja  pewnie  będe  miała  ten  sam  problem,  bo  moje  kasetki  sa  tez  na  strychu..  a  tam  jest  kurcze  zimno,  ale  nie  wilgotno  chyba..  naprawde  nic  nie  bede  już  mogła  zrobic  z  tymi  kasetami?  kurcze..  tylko,  ze  ja  nie  pamietam  gdzie  moge  miec  mojego  Commodorka  \'\'   ale..  OSH  ma  kilka  na  szczescie,  wiec  nie  jest  tak  źle,  moze  od  czasu  do  czasu  pozwoli  mi  w  cosik  na  nich  zagrac   \'\'   \'\'   \'\'  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2005, 13:24 »
[quote Matiboss] Ale  żeby  żadnej  reakcji  z  wszystkich  kaset.
to  elementarne  drogi  Watsonie...  Nośnik  magnetyczny  tzymany  w  takich  warunkach  odchodzi  od  podłoża  i  zostawia  syf  na  głowicy.  Po  wyczyszczeniu  głowicy  będzie  przez  sekunde  lepiej...  nie  HANS  :P  Dyskietki  niestety  były  nie  do  użytku.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2005, 13:51 »
 głowice  czyściłem  juz  bardzo  duzo  razy  a  i  tak  zadnej  poprawy.  Da  się  coś  z  tym  jeszcze  zrobić  tzn  z  kasetami  ?  
  Kasety  były  w  pudełkach  które  były  w  pudełku  a  to  jeszcze  w  reklamówce  więc  nie  powinno  być  z  nimi  tak  żle.  I  to  jeszcze  dziwe  że  kaseta  którą  znalazłem  luzem  na  strychu  pokazuje  tytuły  ale  gry  nie  wczyta.

Offline anonymous

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2005, 14:33 »
 Ewelll,  spraw  sobie  GameBase  64  z  www.gb64.com  Z  pewnością  to  ci  zastąpi  te  tasmy.

Offline anonymous

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2005, 14:34 »
 Matiboss,  ty  też  możesz  sobie  załatwić  stamtąd  GameBase  64.

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2005, 15:02 »
 Ale  to  już  nie  ta  frajda  co  gra  na  Commodorku.

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2005, 16:41 »
 tzn  chodzi  o  te  pliczki,  których  jest  około  16000?  dzieki  już  mam  od  OSHa:)  ale  można  w  nie  grać  tylko  dzieki  emulatorkom..  a  ja  bym  chciała  czasem  moc  zagrac  tez  na  oryginalnym  Commodorku..

Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2005, 18:08 »
 A  ja  proponuję  sprawdzić  sam  magnetofon  w  taki  sposób:  

Napisać  jakiś  prosty  program  w  basicu  i  spróbować  go  nagrać  na  kasetę  poleceniem  save.A  potem  wczytać  (load).Najlepiej  by  było  żeby  program  był  długi  albo  jeszcze  lepiej  jeśli  masz  cart.  to  nagrać  program  w  systemie  turbo  i  wymusić  nagranie  większego  obaszaru  pamięci(nie  pamiętam  jak  sie  to  robiło  chyba  wystarczył  jakiś  poke  44,xx)  i  wtedy  upewnisz  się  czy  dobrze  działa  sam  magnet.Ale  podejrzewam,  że  przedmówcy  dobrze  prorokują.

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2005, 18:21 »
 Mógłby  mi  ktoś  wytłumaczyć  jak  się  pisze  programy  ?

Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2005, 18:44 »
 Zerknij  na  kurs  Basica  jest  tutaj  przecież.

Matiboss

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2005, 18:56 »
 Musiałbym  cały  dzień  siedzieć  żeby  coś  zkumać  z  tego.  Mógłby  mi  ktoś  napisać  na  szybko  co  mam  powpisywać  w  tym  basicu  zeby  utworzyc  jakiś  byle  jaki  program  ?