Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore 16/116/Plus/4 - nagrywanie Novaload-Turbo -jak ustalić adres startowy?  (Przeczytany 1041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Chcę nagrać sobie grę w turbo Novaload. W tym celu skorzystałem z programu Novaload-Turbo

http://plus4world.powweb.com/software/Novaload-Turbo

Na początku program pyta jaki jest adres startowy programu. Nie wiem co mu podać. Jak podam 0 to po wgraniu programu wywala do kodu maszynowego. Jak się wtedy wyjdzie przez X+Return i wpisze RUN+Return to gra startuje ale ja chcę żeby sama się uruchamiała. Czy da się ten adres startowy wyczytać z komendy SYS (zawsze w LIST jest jakiś SYS dla programu w kodzie maszynowym) czy może adres ten trzeba jakoś inaczej ustalić?

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
OK już znalazłem (chyba) rozwiązanie. Większość gier ma adres startowy $100D. Adres można odczytać z komendy SYS. Należy wczytać grę, nie uruchamiać, napisać LIST i nacisnąć Return. Wyskoczy linijka z komendą SYS (przeważnie będzie to SYS4109). Wartość decymalną po słowie SYS konwertujemy na tej stronie

https://www.binaryhexconverter.com/decimal-to-hex-converter

na wartość hexadecymalną. Otrzymaną wartość wpisujemy w programie Novaload-Turbo. Działa, gry uruchamiają się same po wgraniu.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2019, 20:48 wysłana przez fasdeb »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Nigdy jeszcze nie uzywalem magnetofonu z seria 264, warto? :P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Dla nostalgii zawsze warto :)

Istnieje jeszcze komenda do konwersji DEC-HEX. Wpisujemy list, a później komendę:

?HEX$(AAAA)

Gdzie AAAA to adres startowy odczytany z listingu, np. SYS 4109, czyli:

?HEX$(4109)

Otrzymujemy wartość HEX.