Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem 2019  (Przeczytany 4167 razy)

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
Re: Czego dziś dokonałem 2019
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Lutego 2019, 08:38 »
Czyli wychodzi, że to składak. (?)
Widzę na fotkach, że górna część nie różni się jakoś odcieniem od dolnej, a możliwe że naklejka
została przeklejona ?
Przecież to raczej niemożliwe, żeby w Niemczech robiono coś na rynek na którym obowiązywał system NTSC
czyli Ameryka Północna. Pomijam kwestię, że Niemcy to nie tania siła robocza jak Chiny czy Tajwan, ale także kwestia
transportu - to tak jakby ktoś wwoził drzewo do lasu.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2019, 08:42 wysłana przez ikci »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lutego 2019, 22:38 »
Nie dzisiaj a miesiac temu ale co za roznica, dzis znalazlem w necie :D

https://www.youtube.com/watch?v=SpCjtmlK_Go
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lutego 2019, 23:34 »
kurła, kiedys, jak jeszcze pracowalem na prawdziwym slasku, po pracy pojechalem po komodore wylicytowane na allegro, typ powiedzial ze cos moze jeszcze miec. no i mial plyte glowna do c64 jak to twierdzil... pomyslalem sobie ze generalnie strata czasu po to jechac no ale pojechalem... okazalo sie, ze to wybrakowany vic 20 CR. bylo to kilka lat temu, ze .. 4? Dzis wreszcie uruchomilem ta maszyne :) (to takie long story told short, bo sama naprawa byla metoda 'brute force', okazalo sie ze padl tylko jeden z 2114 w nastepstwie czego cala plyta jest w socketach, ktore wstawil dla mnie chyba jeszcze w 2017r V-12 :D)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2019, 09:50 »
Czyli wychodzi, że to składak. (?)
Widzę na fotkach, że górna część nie różni się jakoś odcieniem od dolnej, a możliwe że naklejka
została przeklejona ?
Przecież to raczej niemożliwe, żeby w Niemczech robiono coś na rynek na którym obowiązywał system NTSC
czyli Ameryka Północna. Pomijam kwestię, że Niemcy to nie tania siła robocza jak Chiny czy Tajwan, ale także kwestia
transportu - to tak jakby ktoś wwoził drzewo do lasu.
Byly takie, produkowano je  i sprzedawano dla amerykanskiego personelu W RFN, oryginalnie mialy przelaczany zasilacz 110/230V.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lutego 2019, 15:17 »
Oczywiscie chodzi o personel wojskowy i ich rodzinny ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lutego 2019, 20:28 »
Niespecjlanie mnie przekonuje ta teoria, jakies zerodlo masz?

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lutego 2019, 08:11 »
Mnie też wydaje się to dziwne bo skoro ktoś mieszkał (i pracował) w RFN to miał do dyspozycji telewizor pracujący w systemie TV tego kraju
czyli w PAL. Oczywiście były telewizory (także magnetowidy) multisystemowe, ale to wszystko znacznie zwiększało koszty, a już produkcja
w kraju "PALowskim" komputera NTSC dla określonej, dość wąskiej (z globalnego punktu widzenia)  grupy  odbiorców - to jakiś absurd.
Przecież łatwiej to jest przerzucić z USA do RFN jakimś samolotem woskowym, albo zwykłym statkiem (wydłużony czas dostawy ale tani transport) 
niż składać zamówienie i płacić za  przestawienie produkcji (na NTSC) w cywilnej fabryce.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lutego 2019, 12:02 »
Pamietam z autopsji ;)
Ale tez bylo sporo otym dyskutowane na niemieckich forach, i co jakis czas pojawiaja sie na ebayu.
W RFN  bylo kilkadziesiat baz amerykanskich w ktorych mieszkalo tysiace zolnierzy i ich rodzin, mieli specjalne osiedla z wlasna telewizja NTSC ( a dokladnie jej  format NTSC 4.43) https://wikivisually.com/wiki/NTSC#NTSC_4.43 byl i jest do dzis wielki biznes....
A tu przyklad http://sleepingelephant.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=7941
albo tutaj  zasilacz do c64 110V made in W.Germany  ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2019, 12:10 wysłana przez hobocti77x »

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lutego 2019, 15:44 »
Mnie też wydaje się to dziwne bo skoro ktoś mieszkał (i pracował) w RFN to miał do dyspozycji telewizor pracujący w systemie TV tego kraju
czyli w PAL. Oczywiście były telewizory (także magnetowidy) multisystemowe, ale to wszystko znacznie zwiększało koszty, a już produkcja
w kraju "PALowskim" komputera NTSC dla określonej, dość wąskiej (z globalnego punktu widzenia)  grupy  odbiorców - to jakiś absurd.
Przecież łatwiej to jest przerzucić z USA do RFN jakimś samolotem woskowym, albo zwykłym statkiem (wydłużony czas dostawy ale tani transport) 
niż składać zamówienie i płacić za  przestawienie produkcji (na NTSC) w cywilnej fabryce.
Rzeczywiscie w fabryce w ktorej wszystko montowano recznie zamiana kilku czesci bylaby "prawie" niemozliwa  ;)
https://abload.de/img/c64produktionh0i.jpg
No zapewne znany ze swojejj chciwosci Jacek z pewnoscia wolalby zaplacic za transport morski kilku kontenerow wypelnionych (glownie powietrzem w pudelkach)  niz wyslac np.poczta paczke z chipami do swojej fabryki i tam dokonac ich montazu ;D
Latach zimnej wojny czyli tak do konca 80 kiedy to rozpoczeto wycofywanie amerykanow stacjonowalo ok 200-300 w latach 60 nawet 400 tys. amerykanskich zolnierzy, do tego dochodzil personel cywilny i ich rodziny, Malo to czy duzo ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Lutego 2019, 17:43 »
Produkcja byla automatyczna, skladanie i testowanie manualne i tak jest do dzisiaj (film 8biy guya z c64 mini pokazuje testy złożonych sztuk - ludzie to robia).

Jak nie testujesz to konczysz jak c64psu/electroware z tychow z niespodziankami dla kupujacych.

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Lutego 2019, 20:58 »
Raf, a co Ty? Kolejny z obsesją na tym forum ? ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Lutego 2019, 00:15 »
Wyslalem dzisiaj ojro dla goscia, ktory zrobil diag264, niebawem nowa oficjalna wersja tego zajebistego romu, dzieki ktoremu naprawa c16/116/+4 jest znacznie prostsza.

Offline rime

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Lutego 2019, 03:19 »
Popełniłem tani (~32zł) zasilacz do 1541. Zasilacz: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-impulsowy-5v-1-5a-2x12v-0-5a-elplast-7032221869
Obudowa Z-18. Tanim kosztem złożyłem coś co nie sfajczy stacji, i nie śnieży jak "super mocne" chińskie zasilacze do dysków twardych.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Lutego 2019, 08:20 »
Bystrzaki takie jak komancz kupowaly te zasilacze od dyskow twardych z kompletow usb2ide/sata po 15zl z wtykiem din7 jako zasilacze do c64. To jest sztos, ze ktos taki zarzuca mi potem jakakolwiek niekompetencje xd

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Lutego 2019, 09:04 »
( nadal działa i jeszcze lcd zasili... ale czymże jest to w obliczu lat autorskiego devu )