Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne 2019 !  (Przeczytany 7105 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: Ciekawostki aukcyjne 2019 !
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2019, 13:22 »
Nie wiem czy na zagranicznych aukcjach tez tak jest ale wielokrotnie mialem podobne wyniki na licytacjach swoich jak i cudzych, tak jakby liczenie w narodzie kulalo :) tj jeden scalak wysoka cena, cala plyta relatywnie tanio.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2019, 17:25 »
C64 wojta poszedl na allegro za zaledwie 356zl... A ludzie sie bili o stacje acz nie widzialem jaka byla finalna cena.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Sorin

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Stycznia 2019, 21:31 »
Dla mnie sprawa wydaje się prosta.  Co z tego że facet opisuje płytę jako sprawną, skoro w dalszej części komentarza zaznacza że nie udziela żadnej gwarancji.
Czyli u niego działa, ale jeśli u Ciebie coś nie zagra to pretensje możesz mieć tylko do siebie.
W aukcji z SIDem, w razie problemów można się starać o zwrot.
Osobiście wolę wydać 20zł więcej i mieć pewność.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2019, 07:49 »
A kto udziela gwarancji na stary sprzęt? Widziałeś taką aukcję, bo ja nie przypominam sobie? Niektórzy dają gwarancję rozruchową, niewielu takich jest. W aukcji z sidem również nie widzę nic na temat gwarancji. Aby nie ciągnąc zbędnie tematu to sprawa jest rozwiązana, chodzi o słowo klucz "sprawny" i nic ponad to.

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Stycznia 2019, 21:28 »
to moje aukcje, płyta jak i układy były są sprawne, staram się sprawdzać zawsze czy sprzęt działa
a aukcja z samym sidem była pilotażowa, ciekawiło mnie tylko za ile taki układ pójdzie, ja je na speccy rozwałałem po 20zł, trzeba było czytać
nie doszukujcie się żadnych aluzji, jak piszę w opisie że płyta jest sprawna to jest, nic nie ukrywam, staram się opisać co sprawdzałem

gwarancji nie udzielam i to zaznaczam w aukcji, ale jak ktoś trafi się upierdliwy to towar spowrotem przyjmę, żadnych problemów nie robię

płyt mam więcej więc to nie była jednorazowa aukcja, wystawiam jak mam na to czas

tak że możecie obserwować moje konto na allegro kwaiken  :D

dodam tylko że każdą aukcje wystawiam od 1zł a i nigdy kup teraz jak inni to robią.

co do opisu aukcji to słucham czego sobie życzycie w opisie to uwzględnię, nie ma problemu  :P
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2019, 21:32 wysłana przez Jack_Swidnik »

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2019, 21:42 »
ten SID co o nim rozmawiacie pochodzi z drugiej płyty a nie z tej całej co była na aukcji to tak dla wyjaśnienia

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Stycznia 2019, 10:36 »
nowa aukcja kolejna płyta tym razem Commodore PC10 III
https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-commodore-pc10-iii-uszkodzona-bcm-7787164940

czy taki opis może być? macie może jakieś uwagi?

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Stycznia 2019, 15:49 »
nowa aukcja kolejna płyta tym razem Commodore PC10 III
https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-commodore-pc10-iii-uszkodzona-bcm-7787164940

czy taki opis może być? macie może jakieś uwagi?

"ze względu na wiek części i sprzętu nie przyjmuję zwrotów" - tekst niezgodny
Kupujący ma prawo do zwrotu w okresie 14 dni od daty zakupu przedmiotu na odległość. Dotyczy to zarówno przedsiębiorców jak i osoby prywatne.
Nie ma znaczenia czy jest to przedmiot używany, nowy, uszkodzony.

Dodatkowo, zgodnie z nowym regulaminem portalu Allegro, opis powinien zawierać jedynie informację o oferowany przedmiocie. Wszelkie dodatkowe informacje mają swoje miejsce.
Treść niezgodna z opisem to:

- zalecam odbiór osobisty
- w przypadku wysyłki koszty wysyłki pokrywa nabywca
- nigdy nie wysyłam za pobraniem
- ze względu na wiek części i sprzętu nie przyjmuję zwrotów
- nie udzielam gwarancji
- licytujesz na własną odpowiedzialność
- jeżeli masz jakieś uwagi czy pytania to pisz i pytaj
- licytacja bez ceny minimalnej, za ile się wylicytuje za tyle sprzedam
- nie odwołuję ofert
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 15:52 wysłana przez Canga »
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:03 »
Opis jest ok. Jeśli nawet są drobne usterki to nie powinny mieć wpływu na działania ze strony allegro.

Co do zwrotu towarów to wg allegro

Zrezygnować z zakupu możesz tylko w przypadku zakupów u przedsiębiorcy. Takiego Sprzedającego poznasz na Allegro po napisie firma przy loginie.

https://allegro.pl/pomoc/faq/zwrot-przedmiotu-podstawowe-informacje-LvKrxx69BcP#chce-zrezygnowac-z-zakupu-i-zwrocic-przedmiot

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:59 »
a mogłbyś przytoczyć konkretne punkty regulaminu co o tym mówią?

płyty mają 30 lat więc zwrot chyba raczej nie, ale jeśli się mylę to tak, i co dalej, czy nabywca jest w stanie mi udowodnić że zwracany towar jest taki sam jak przed zakupem?

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Stycznia 2019, 18:10 »
misiek2: mea culpa - zwrot dotyczy wyłącznie przedsiębiorców, a rękojmia dotyczy każdego (z tym faktem się pomyliłem), bez znaczenia na wiek sprzedawanego towaru.

Co do opisów na aukcjach, to w ostatnim czasie portal zaczął ostro "walczyć" z aukcjami, w których jest więcej informacji niż podstawowe o opisie danego towaru. Usuwają daną aukcję z informacją zwrotną do sprzedającego by poprawił opis, gdyż informacje dotyczące wysyłki, gwarancji, rękojmi mają swoje miejsce i tam należy je wszystkie umieścić.

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Stycznia 2019, 19:48 »
wziąłem sobie Wasze uwagi do serca i już poprawiłem wystawione dzisiejsze aukcje, mam nadzieję że teraz będzie ok

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Stycznia 2019, 20:43 »
oho, dostałem upomnienie z allegro co do opisu aukcji że coś tam..
czyżby ktoś z Was kolegów był taki życzliwy  :) dziękuję
akurat dotyczyło aukcji o której była mowa tu na forum i niektóre z opisów były przez Was cytowane

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Stycznia 2019, 23:12 »
czyżby ktoś z Was kolegów był taki życzliwy  :) dziękuję
akurat dotyczyło aukcji o której była mowa tu na forum i niektóre z opisów były przez Was cytowane
Głupia insynuacja, nie wiem po co i na co.
Pytasz najpierw czy jest oki. Kiedy już dostajesz informację, że nie do końca aukcja jest odpowiednia (opis), dodatkowo informuję, że portal uczulił się ostatnio na opisy (sam otrzymałem kilka upomnień) to nagle insynuacja, że to może ja zrobiłem.
Myśl racjonalnie następnym razem, bo może przyjść taki moment, że na twoje pytania w końcu nikt nie odpowie, skoro później ma dojść do tego typu wypowiedzi.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Stycznia 2019, 00:44 »
OK a teraz takie pytanie.
Jak wiadomo rękojma dotyczy również osób prywatnych.
A jeśli sprzedający (osoba prywatna) napisze w aukcji że sprzedaje ...... i nie udziela rękojmi i jeśli kupujący tego nie akceptuje  to niech nie kupuje, to jak to jest prawnie?