Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nauka programowania w BASIC  (Przeczytany 902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Nauka programowania w BASIC
« dnia: 15 Października 2018, 22:41 »

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Buddha

• Level 4
Re: Nauka programowania w BASIC
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2018, 22:23 »
Za długo się rozkręcają i jeszcze ta "historia" ... Jak coś na szybko to tylko assembler, a nie jakieś PEEK i POKE etc. ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2018, 22:25 wysłana przez Buddha »

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2018, 12:54 »
W sumie to sam zaczynałem od Basic'a w 1995 roku. Później się zacząłem zastanawiać czym jest POKE i DATA, więc tak się zaczęła nauka Assembler'a, najpierw w "Monitor" z Black Box'a. :)

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2018, 18:54 »
HaHa ale kiedyś były czasy. Ja nie miałem internetu na początku lat 90-tych i wątpię czy ktokolwiek wtedy miał, skoro byli megaswapperzy, a inaczej to ludzie trudniący się rozpowszechnianiem nowości na C64, dla których wtedy internet to było chyba tylko marzenie :) . Pamiętam, że do nauki kodowania miałem tylko książkę "mapa pamięci", którą kupiłem gdzieś wysyłkowo. W większości uczyłem się kodowania podglądając kod innych koderów w "Monitorze". Szczerze mówiąc programowanie w BASIC'u trwało u mnie krótko bo od razu przeszedłem do nauki Assembler'a :) Ogólnie to super, że wracacie do takich tematów jak BASIC bo na pewno większość koderów zaczynała od tego języka :)