Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Z cyklu Kisiel LEGEND - CZY SDBOX USZKADZA C64 ?  (Przeczytany 4059 razy)

Offline wegi

• Level 7
Re: Z cyklu Kisiel LEGEND - CZY SDBOX USZKADZA C64 ?
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Sierpnia 2018, 14:48 »
ban na dioda2000  za

"Po tak długim rozwinięciu się tematu postanowiłem zrobić krótkie streszczenie aby "klony" o ile są zrozumiały o czym mowa, oraz użytkownicy którzy nie wiedzą co jest grane lub nie chce im się czytać tego od początku:

1. Kontakt z panem olo w celu aktualizacji SD-BOXa
2. Pan olo mówi OK i podejmuje chęć pomocy
3. Po kilku wymianach zdań stwierdził że lepiej go odesłać
4. Pan dioda2000 grzecznie zapytał o adres (rozmawiając z panem olo nie miałem karty GW na kolanach tylko grzecznie leżała w pudełku w szufladzie więc nie o drazu się domyśliłem że dane kontaktowe są na pieczątce)
5. Pan olo zaczął mnie wtedy weryfikować czy naprawdę jestem posiadaczem SD-BOX (i bardzo słusznie popieram), ale mógł poprosić o zdjęcie/skan karty GW, lub powiedzieć "Jeżeli jesteś właścicielem SD-BOX i masz kartę GW to na niej masz wszystko co ci trzeba".
6. Odpowiedź jaką otrzymałem "NIE PISZ WIĘCEJ" czyli w moim rozumieniu WYNOCHA.
7. Założenie tematu na forum.
8. Abym mógł wyjść z twarzą u pana olo mimo iż nie kazał mi do siebie pisać jednak postanowiłem mu wysłać później kartę GW i po tym jak mnie potraktował dałem sobie spokój z wysyłką choć później zaproponował jednak abym wysłał.

I oto cała prawda proszę o zrozumienie streszczenia a zwłaszcza kolejności wydarzeń :) i nie jest to hejt na pana olo tylko fakt z jakim się spotkałem.
Ja jestem człowiekiem z którym można się bez problemu dogadać, ale po tym co zaszło zniechęciłem się i mam obawy wysłać panu olo sprzęt więc jeżeli widzi jakieś inne rozwiązanie to niech zaproponuje, a jak nie to trudno też się nic nie stanie, a temat będzie można zamknąć lub jak administratorzy stwierdzą nawet usunąć, aby nie nabijał licznika postów.
Pozdrawiam"

Tu jest jeszcze niezauważany problem w jaki sposób pazerność ola jest przerzucana na klienta:

- założyć XC9536XL bo 2 złote mniej od XC9572XL
- założyć QFP44 bo 2 złote taniej od VQFP64
potem rozwój stanie w miejscu, bo nie ma na nic nowego wolnych portów

- wymiana na 72XL koszt 15 zł PLUS wysyłka w dwie strony, gdy kupić go można za $2 i mniej
klient płaci za wysyłkę w obie strony i dwa razy za układ, przy czym za drugi układ płaci niemal dwukrotny jego koszt - jaka jest wówczas sumaryczna cena produktu ?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Sierpnia 2018, 21:15 »
jak się rozważa logikę producenta olo to zacznij od laczowania rejestru przez DOTCLK zamiast jak cały świat robi to zegarem systemowym.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Sierpnia 2018, 21:43 »
To chyba jasne dlaczego jest dotclock.

Jak się nie umiało VHDL to się robiło ze schematu.
Na schemacie nie ma IF FALLING_EDGE...

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #48 dnia: 02 Sierpnia 2018, 10:41 »
jak się rozważa logikę producenta olo to zacznij od laczowania rejestru przez DOTCLK zamiast jak cały świat robi to zegarem systemowym.

Cały świat z pominięciem np. 1541U i Easy Flash'a ;) Zresztą - skoro wiesz co jest w środku tego makro bloku (no bo przecież to nie jest standardowy element biblioteczny), a Olo tego nigdzie nie upubliczniał - to hmm...  Łącząc to z zachowaniem Ola w tym wątku na Elektrodzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3293027.html -> wniosek jest tylko jeden -> https://www.youtube.com/watch?v=SwfVEo6ixt8
Znaczy Kisiel to Olo ;) A nie żaden Dioda2000 jak utrzymywał Wegi.

To chyba jasne dlaczego jest dotclock.

Jak się nie umiało VHDL to się robiło ze schematu.
Na schemacie nie ma IF FALLING_EDGE...

A na co się przekłada  if falling_edge(clk) / always @ (negedge clk) ? Praca domowa do odrobienia ;)
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Sierpnia 2018, 14:18 »
Nigdy nie sprawdzalem 1541U, ale EF masz tu:
https://github.com/KimJorgensen/easyflash/blob/master/Hardware/ef3-vhdl/src/exp_bus_ctrl.vhdl

Tak wiec trollo777 zawsze zywy.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Sierpnia 2018, 15:52 »
Nigdy nie sprawdzalem 1541U, ale EF masz tu:
https://github.com/KimJorgensen/easyflash/blob/master/Hardware/ef3-vhdl/src/exp_bus_ctrl.vhdl

Sprawdź i 1541U. A teraz - no, wiesz już do czego użyty jest ten szybki zegar w EF3 ?

Powiedz nam w końcu co dokładnie co w tym bloczku "c64_in_io1" jest w środku, przecież wiesz doskonale.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Sierpnia 2018, 16:38 »
"Due to AEC from VIC-II, addresses and data are not stable immediately after the phi2 edge. We generate a safe timing"

Ciekawe jak działały wszystkie karty przed EF i po EF :)
Magia ? W elektronice niestety nie ma czegoś takiego. Chłopcy usilnie traktują 6510 jak 6502.

Co do 1541U to generacja jest potrzebna do triku z zapisem do CIA ztcp. Wrzuć gdzieś linka to se poczytam.

Widzę że konkurs ile impulsów IO generuje stara płyta nie będzie rozwiązany przez trollo777 :(

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Sierpnia 2018, 13:10 »
"Due to AEC from VIC-II, addresses and data are not stable immediately after the phi2 edge. We generate a safe timing"

Ciekawe jak działały wszystkie karty przed EF i po EF :)
Magia ? W elektronice niestety nie ma czegoś takiego. Chłopcy usilnie traktują 6510 jak 6502.
No patrzej a Apple II ma ten sam problem choc siedzi tam 6502 , pozniej 65c02 ....
To jeszcze napisz co wspolnego SDBOX ma z problemem ktory dotyczy VIA6522, zapowiada sie na niezly ubaw...;D

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Sierpnia 2018, 17:58 »
Niezły ubaw to jest jak ktoś uważa że jego układ nie może działać jak 6526 czy 6821 w starej i nowej płycie poprawnie i musi ale to musi napierdalać rejestr zegarem 7.88 czy 25 Mhz.

Janusze VHDL.

Robię GUI do T8500M3 masz jakieś propozycje ?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Sierpnia 2018, 19:27 »
Niezły ubaw to jest jak ktoś uważa że jego układ nie może działać jak 6526 czy 6821 w starej i nowej płycie poprawnie i musi ale to musi napierdalać rejestr zegarem 7.88 czy 25 Mhz.

Janusze VHDL.

Robię GUI do T8500M3 masz jakieś propozycje ?
Co to jest T8500M3 ?

Offline Kisiel

• Level 7

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Sierpnia 2018, 20:41 »

hmmmmmmmmmmmmmmm......................

podążając logiką kisiela

Rozumiem że to jest rebusowa kisielowa pochwała dla ola za to że prawdopodobnie dotclockiem generuje szybszy lacz od opadającego zbocza PHI2 bo wówczas może obsługiwać VIA.......

Po namyśle.........

albo domaga się od ola odcięcia dotclocka i dołączenia kondensatora 560 pF na strob ?

opcja 3

Albo po prostu zaciemnianie sedna sprawy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Sierpnia 2018, 22:03 »
Węgi, przyprowadź tu Ola, nie ma banana przecież.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Sierpnia 2018, 22:16 »
Przecież sam przyszedł w przebraniu kaczora - to rozmydlanie z twojej strony jest w jakim celu ?

Masz opinię - SDBOX jara C64 - śmiało mów
Masz opinię - SDBOX nie jara C64 - jak wyżej

Zaciemniasz o pukaniu do PLA, o przyprowadzaniu ola - a na temat ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Sierpnia 2018, 22:30 »
To znów jedzie z multikont? Xd
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"